• onze waardering

De raven - Kass Morgan & Danielle Paige RECENSIE

Recensie: De raven - Kass Morgan & Danielle Paige

Vivi is blij wanneer ze eindelijk kan gaan studeren. Dit is haar kans om langer dan enkele maanden op één plek te blijven en eindelijk eens vrienden te maken. Aangekomen op de universiteit van Westerly krijgt ze de kans om zich bij een studentensociëteit aan te sluiten, de Raven. Ze ontdekt dat de leden van de sociëteit eigenlijk heksen zijn en er gaat een wereld voor haar open. Een wereld die gevaarlijk blijkt te zijn, ook voor de meer ervaren heksen zoals Scarlett.  

Er wordt in De raven afwisselend vanuit het oogpunt van Vivi en Scarlett verteld en daardoor krijg je vanuit twee heel verschillende oogpunten het verhaal te zien. Vivi weet niet eens dat ze een heks is tot de ze uitgenodigd wordt bij de raven en Scarlett komt uit een krachtige heksenfamilie. De rivaliteit die vanaf het begin tussen hen beide heerst, wordt versterkt door de knappe Mason, die op hen beide een enorme aantrekkingskracht uitoefent. Als lezer heb je het gevoel dat je Vivi beter leert kennen dan Scarlett, misschien ook doordat Vivi wat kwetsbaarder is als personage. Scarlett wordt neergezet als het type 'ruwe bolster, blanke pit' en dat blijkt toch wat ondoordringbaarder voor de lezer. De beide personages herbergen niet veel verrassingen, maar je voelt wel sympathie voor hen.  

De verhaallijn van De raven zit degelijk in elkaar en de ontknoping is erg verrassend. Je weet dat er iets niet klopt, want zo makkelijk gaat het nooit in een boek, maar hoe het precies zit is moeilijk te voorspellen en dat is zeker positief. Het meest verwarrende en daardoor toch ongeloofwaardige deel is de relatie tussen Vivi en haar moeder. Daar maken Morgan en Paige af en toe een sprong die de lezer achterlaat in verbazing. Alsof de auteurs de eindjes wat dat betreft niet heel vlot aan elkaar kregen geknoopt en het dan maar met een slordige slag verbinden, er snel overheen gaan, in de hoop dat niemand het merkt.  

Kass Morgan en Danielle Paige hebben samengewerkt om De raven tot stand te brengen. Kass Morgan schreef vanuit het oogpunt van Vivi en Danielle Paige schreef dat van Scarlett. Eigenlijk is dat niet te merken, dat de verschillende personages, elk hun eigen auteur hebben. De stijl ligt zo dicht tegen elkaar aan dat je de verschillen eerder wijt aan het verschil in karakter van de personages dan aan een andere auteur. Morgan en Paige hebben hun best gedaan om de magie van de heksen op een verfrissende manier bij de lezer te brengen én om die magie te integreren in een herkenbaar dagelijks leven. Dat betekent concreet dat er genoeg magische terminologie is gebruikt om een bepaalde sfeer te creëren, maar dat het geheel toch nog erg 'normaal' lijkt.  

Heksen in de hoofdrol! Een perfecte insteek voor een fascinerend fantasy-verhaal. Iets wat auteurs Kass Morgan en Danielle Paige begrijpen én ook tot een goed einde brengen. De opzet is toegankelijk en dat helpt om snel het verhaal ingezogen te worden. Je voelt vanaf de start van De raven als lezer een goede connectie met de hoofdpersonages. Het romantische aspect van de verhaallijn en het feit dat de hoofdrollen voor vrouwelijke tienerheksen zijn weggelegd, maakt dit boek wel wat meer gericht op de vrouwelijke Young Adult lezer. De raven had zeker nog diepgaander gekund, zowel qua verhaallijn als qua personages. Nu blijven er toch wat kansen onbenut, ondanks dat het in zijn geheel een prettige leeservaring is. Nu is het wachten op deel 2!

Recensie: De raven - Kass Morgan & Danielle Paige

De Raven 1 - De Raven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Magie zit in hun bloed
    Wanneer Vivi Devereaux en Scarlett Winter gaan studeren aan de universiteit van Westerly, sluiten ze zich aan bij de ultra-exclusieve studentensociëteit Kappa Rho Nu. Kappa Rho Nu lijkt een sociëteit als alle andere, maar niets is minder waar. De ambitieuze, invloedrijke leden zijn heksen en ze noemen zichzelf de Raven. Scarlett weet al haar hele leven dat ze een heks is. Ze moet en zal de nieuwe voorzitter van de sociëteit worden, net als haar moeder vroeger – maar Scarlett heeft een geheim dat haar ondergang kan betekenen. Als een vijand uit het verleden van de Raven terugkeert, moeten Scarlett en Vivi ondanks een groeiende rivaliteit met elkaar samenwerken om te voorkomen dat de Raven ten onder gaan.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • The 100 feiten die je nog niet wist

  • Recensie: Match

Zoek in artikelen