• onze waardering

Het geheime kistje van Elle - Aline van Wijnen RECENSIE

Recensie: Het geheime kistje van Elle - Aline van Wijnen

Excellente roman over oorlogsdrama

In Het geheime kistje van Elle confronteert Aline van Wijnen haar lezers met een oorlogsdrama zonder weerga. Janna vindt op de zolder van oma’s huis een kistje dat haar voor raadselen plaatst. Dat geldt zeker voor de inhoud. De huwelijkscrisis waarin ze zich bevindt blokkeert enige tijd de zoektocht. Een vriendin brengt haar in contact met een journalist. Die zet haar op het goede spoor, dat hen naar Wit-Rusland voert. En naar de ontsluiering van een diepgeworteld geheim. Het kistje brengt Janna en haar oma bij elkaar. Maar voordat het zover is ben je veel over partizanen te weten gekomen en hun dappere gevecht tegen een niets ontziende vijand. Over het exploderen van de ware liefde.

Een verhaal dat je niet los laat, opgebouwd langs twee lijnen. Afwisselend de zoektocht naar en de ontrafeling van oma’s verleden. Het beeld van een auto op een landweg, waarin het afwisselend van de achteruit naar de vrijlaat gaat. Nooit eerder werden de weerzinwekkende nazipraktijken zo indrukwekkend opgeschreven. Het vernederen, vertrappen en vermoorden van een hele joodse familie, waarbij de details je naar de strot grijpen. Je opzadelen met de vraag hoe het toch mogelijk was dat een groot deel van een gecultiveerd volk gevoelloos in de krochten van ontmenselijking terecht kon komen.

Een adembenemend plot, waarin een vrouw zich op ongeëvenaarde wijze verstopt voor haar verleden. Haar ware ik wegpoetst en onder een nieuwe naam de vrijheid proeft. En een kleinkind dat uit de moed van haar oma de krachten peurt om zich niet langer te laten wegcijferen door een trouweloze echtgenoot. Eerst en vooral toch een uitleg van wat oorlogsomstandigheden met zich meeslepen. Hoe diep een tragedie kan raken, hoever de tentakels van de dictatuur reiken. Hoe angst de mens volledig kan losmaken van zijn of haar normen en waarden, met het verstand op de loop gaat en er barbarisme voor in de plaats brengt. Zo was het dik zeventig jaar geleden en zo is net nu nog op diverse plaatsen in deze wereld.

In dit boek dreunt de waanzin van een oorlog door. Schokkend en meeslepend. Prachtige karaktersfeer, sterke personages. Een verhaal dat beklijft en graag wilt delen. Van Wijnen bewees eerder met De Nachtegaal, Bloemen voor mijn dochter en Het Filmportret haar schrijftalent. Het geheime kistje van Elle maakt duidelijk dat het talent gerijpt is.

Recensie: Het geheime kistje van Elle - Aline van Wijnen

Het geheime kistje van Elle

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella er getuige van dat haar hele familie voor haar ogen wordt vermoord. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. Ze vindt er de liefde, maar verliest die ook weer. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle en reist ze naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi's. Als ze een Nederlander ontmoet die verliefd op haar wordt, stemt ze ermee in om met hem te trouwen en naar Nederland mee te gaan. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze als het graf.

    Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma's huisje. Ze vindt een versleten kistje op zolder waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Was haar stille, gesloten oma heel iemand anders dan ze altijd heeft gedacht?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen