• onze waardering

Mijn jaar in een tent - Tiny Fisscher RECENSIE

Recensie: Mijn jaar in een tent - Tiny Fisscher

Wanneer meester Sinan een challenge week voor zijn klas organiseert, waarbij alle kinderen een goed doel moeten kiezen om te steunen, kiest Zwaan ervoor geld op te halen voor vluchtelingenkinderen. Ze gaat, net als kinderen die ze op een foto heeft gezien, in een tent slapen. Maar een week is helemaal niet genoeg, vindt Zwaan. Daarom besluit ze van haar challenge een jaar te maken - in de hoop met haar actie €40.000,- op te halen voor vluchtelingenkinderen.

"Het was een eng, moeilijk, spannend en bizar, maar tegelijkertijd mooi en leerzaam jaar. Een jaar waarin ik niet alleen van alles heb meegemaakt en geleerd, maar waarin ik ook heel veel geld heb opgehaald.

Dit is mijn verhaal."

Mijn jaar in een tent is een verhaal dat draait om hoofdpersoon Zwaan. Zij is erg bang aangelegd, en ze vindt veel dingen eng. Vaak trommelt ze met haar vingers om ongeluk af te zweren, al weet ze zelf ook wel dat dit niet werkt (toch?!). De challenge week van meester Sinan zet haar ertoe aan om iets te doen wat ze anders nóóit zou doen, zoals alleen in een tent slapen. Dat is namelijk super spannend. Maar, als het geen uitdagende opdracht is, dan is het niet echt een challenge, vindt Zwaan. In plaats van de week die haar klasgenoten doen, kiest zij voor een jaar. In een week kun je niet veel geld ophalen, maar Zwaan weet dat vluchtelingenkinderen het heel moeilijk hebben en zij veel meer geld nodig hebben dan een paar honderd euro. Ondanks haar angsten is Zwaan een leuk personage. Ze is er ontzettend op gebrand om haar jaar vol te maken, en peinst er niet over om ook maar één nacht te missen. Doordat zij zo'n fijn en lief personage is, leest Mijn jaar in een tent heel prettig.

Er wordt in Mijn jaar in een tent gebruik gemaakt van duidelijke, maar ook logische en kinderlijke verklaringen. Zwaan is elf jaar oud, en aangezien het boek vanuit haar perspectief is geschreven, denk je als het ware met haar mee. Een uitspraak zoals deze is dan ook helemaal niet gek:

"Heel, héél even voelde ik me minder bang.

Ik moet in dat heel-even-moment in slaap zijn gevallen, want de volgende ochtend werd ik wakker, en dat kan niet als je niet eerst geslapen hebt." (Pagina 37)

Ondanks dat het boek bedoeld is voor kinderen, wordt er zeker niet gedaan alsof alles gemakkelijk gaat. Zwaan heeft het er soms best moeilijk mee dat ze beloofd heeft een jaar in een tent te slapen, want dat is echt heel lang. Er is ruimte voor allerlei verschillende emoties of situaties - want niet alles kan altijd goed gaan. Tegenslagen komen ook zeker aan bod, maar er wordt mooi laten zien dat er altijd wel een oplossing is en dat mensen elkaar graag helpen wanneer dat nodig is. Een leuke toevoeging is dat Zwaan gaat bloggen (en vloggen) over haar jaar in een tent. Hierdoor wordt het actueel en zie je als lezer ook dat ze op deze manier veel meer geld binnenhaalt. Regelmatig lees je een stukje van de blog van Zwaan en zie je ook hoeveel geld ze op heeft gehaald met haar actie. 

Tiny Fisscher heeft een prachtig boek geschreven over het doorzettingsvermogen van een kind, maar ook over vriendschap en het geven om je medemens. Mijn jaar in een tent is een mooi en inspirerend boek, zeker de moeite waard om te lezen!

Recensie: Mijn jaar in een tent - Tiny Fisscher

Mijn jaar in een tent

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Ach, voor die ene week,’ zei mijn moeder. ‘Een jaar,’ mompelde ik. ‘Hm?’ zei mijn vader afwezig, terwijl hij door foto’s van tenten scrolde. ‘Geen week,’ zei ik, ‘een jaar.’ Er viel een korte stilte. ‘Een jáár?’ riepen ze toen tegelijkertijd. Ze keken me aan alsof ik had gezegd dat ik zonder parachute uit een vliegtuig wilde springen. Kortom, ik had wat uit te leggen.
  Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Aarde eten - Dolores Reyes

 • Eigenwijze voeten - Irène Storm

 • Zonlicht op Crystal Sands - Holly Martin

 • De 6:20 man - David Baldacci

 • De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen