• onze waardering

Sirius - Allard Schröder RECENSIE

Recensie: Sirius - Allard Schröder

Een mysterieuze broer en zus komen dicht bij de nieuwe discotheek wonen en zijn onbekend in het dorp. Toch voelt iedereen zich tot hen aangetrokken en wil bijna iedereen bevriend zijn met ze. Vlak daarna besluit Etzel Aksma de oude leegstaande lijnwerkplaats om te bouwen tot discotheek om daar feesten te geven. De studenten leven een zorgeloos leventje tot die ene noodlottige nacht. Twintig jaar later, in 2020, komen de gebeurtenissen uit de geschiedenis weer samen en gebeuren er onverklaarbare dingen.  

Allard Schröder heeft een bijna sprookjesachtige roman neergezet met Sirius. Een boek wat sprookjesachtig, mysterieus en bijna poëtisch geschreven is. Mensen die hiervan houden zullen het een heerlijk wegdroomboek vinden, terwijl anderen het boek minder fijn vinden lezen. Allard gebruikt ontzettend veel beeldende taal in het boek, waardoor het soms onnodig langdradig is. Ook de grens tussen realiteit en fantasie is veelal onduidelijk. Hierdoor weet je vaak niet of iets werkelijk gebeurd is, of het een trip is of dat het fantasie is. Er gebeuren veel onverklaarbare dingen waardoor het boek eerder een soort van sprookje wordt. Dit kan ervoor zorgen dat het soms wat lastig is om door het boek heen te komen.  

Het plot van Sirius was zeker verrassend, maar de verhaallijn was wat lastig om in te komen. Dit omdat er eigenlijk niet heel veel gebeurt in het begin van het boek waardoor het niet fijn doorleest. Het laatste stuk, wanneer het boek zich afspeelt in 2020, is wat gemakkelijker om doorheen te komen. Dit komt waarschijnlijk doordat hier wat meer realistische gebeurtenissen achter elkaar afspelen. De gebeurtenissen zijn goed op elkaar afgestemd en volgen elkaar logisch op. 

Sirius is geschreven vanuit meerdere perspectieven. Zo lees je met meerdere personages een hoofdstuk mee. Wel is het grootste deel vanuit het boek geschreven vanuit het perspectief van Etzel Aksma. Hierdoor leer je Etzel goed kennen en kun je met hem wat meer een band opbouwen. Ook Etzel weet soms niet meer wanneer een gebeurtenis werkelijkheid is of niet. Dit versterkt de band met de lezer die zich soms hetzelfde afvraagt.  

Sirius, geschreven door Allard Schröder, is een sprookjesachtige roman die niet voor iedereen weggelegd is. De een zal smullen van de sprookjesachtige gebeurtenissen terwijl een ander moeite heeft met het begrijpen van het verhaal. Er gebeuren dingen die soms onverklaarbaar zijn, zelfs voor hoofdpersonage Etzel. Het boek past desondanks prima in het genre van roman.

Recensie: Sirius - Allard Schröder

Sirius

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  "Er was eens...'
  Zo begint Sirius, de nieuwe roman van Allard Schröder.

  Het zijn de jaren negentig van de vorige eeuw. Op de nazomeravonden trekken jonge mensen naar Sirius, een tot discotheek omgebouwde lijnwerkplaats van de spoorwegen, om er het ruige feest van de jeugd te vieren. Dan verschijnen een geheimzinnige jongeman en zijn imposante zus ten tonele, die overal verwarring en bewondering wekken. Dat blijft niet zonder gevolgen. Tot die ene noodlottige nacht.
  Twintig jaar later is Sirius een bouwval die gesloopt wordt. De voormalige eigenaar en zijn vrienden zijn hun eigen weg gegaan, maar die fatale nacht blijkt nog niet voorbij – er staat nog een rekening open. Er gebeuren onverklaarbare dingen die alles met die nacht te maken lijken te hebben.
  In deze grootse, bijzondere en bij vlagen zelfs sprookjesachtige roman zet Allard Schröder al zijn stilistisch en compositorisch vernuft in. Het duivelse vertelplezier spat van de pagina's en voert de lezer mee in een wereld die niet de onze lijkt, maar die het wel is. Of toch niet?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen