• onze waardering

Mythische fietstochten in Europa - Lonely Planet RECENSIE

Recensie: Mythische fietstochten in Europa - Lonely Planet

Mythische fietstochten in Europa is een rijk geïllustreerd overzicht van enkele tientallen fietstochten die je kan maken in Europa. Hierbij geldt, er is voor ieder wat wils, want de tochten zijn erg verscheiden en je kan ze overal in Europa maken. 

Het meest interessante deel van Mythische fietstochten in Europa is waarschijnlijk de Inhoudstabel van het boek, op bladzijde 3. Daar kan je rustig even kijken welke tochten 'eenvoudig', 'zwaarder' en 'mythisch' zijn. Dit is een eenvoudig hulpmiddel om al in grote lijnen te bepalen of er iets voor je bijzit. De moeilijkheidsgraad, in combinatie met het land waarin de tocht gereden kan worden én de naam die aan de tocht gegeven wordt, zal al in grote mate bepalen tot welke tocht je je het meest aangetrokken voelt.  

Wanneer je dan een fietstocht gekozen hebt om nader te bekijken, kan je naar de betreffende pagina gaan en er meer over lezen. Alle tochten zijn gereden en wat je te lezen krijgt is een verslag van de ervaring die de auteur heeft gehad bij het vervolmaken. Je hebt bij de Inhoudstabel al kunnen zien in welk land er gereden wordt, bij de tocht zelf wordt de omgeving binnen het land zelf gemerkt en krijg je een fietsroute te zien op een uitvergrote kaart.  

De kleurenfoto's zijn prachtig en nodigen direct uit om op je fiets te stappen en te starten. Het prettige aan de foto's is ook dat ze niet alleen maar de standaard grote toeristische trekpleisters tonen, maar er zitten ook persoonlijke foto's bij van de personen die de tocht hebben gereden. Op die manier is er veel aandacht voor de sfeer en krijg je al een stuk van de ervaring mee.  

De tekst is zorgvuldig geselecteerd door Lonely Planet en is een mengelmoes van cultuur, praktische info en weetjes, zowel over het landschap of gebeurtenissen die er plaatsgevonden hebben, als over wat er allemaal kan gebeuren tijdens het rijden van de tocht. Als afsluiting is er een kolom voorbehouden voor de praktische info, waarin je de zaken waar je rekening mee moet houden kan terugvinden. Of dat voldoende is om aan de tocht te beginnen is maar de vraag, maar er staat altijd een doorverwijzing in naar waar je meer info kan vinden.  

Na elke tocht in Mythische fietstochten in Europa is er ruimte voor een spread waarin nog drie andere tochten besproken worden, die vergelijkbaar zijn aan de uitgelichte. De bespreking van deze tochten is uiterst kort en het dan ook altijd de bedoeling dat je de 'meer info' gaat bekijken voor deze tochten wil rijden. Het niveau van de drie tochten komt overeen met de uitgelichte tocht en er is een centraal thema te vinden. Het jammere is dat deze tochten niet in de inhoudstabel staan, en ze zich niet altijd in hetzelfde land voltrekken als de uitgelichte tocht. Toch kan je per land alle tochten terugvinden als in het Register bij de naam van het land kijkt.  

Voor diegenen onder ons die dit naslagwerk van Lonely Planet graag van voor tot achter doornemen, om te genieten van de foto's en de cultuur vanaf de bladzijden op te snuiven, is er meer dan genoeg leesvoer. Mythische fietstochten in Europa is geen boek dat je in één keer zal verslinden, maar het biedt zeker enkele uren afwisselend leesvoer. De schrijfstijl is prettig, al weet je niet altijd heel duidelijk wie de ik-persoon is maar dat is eenvoudig naast je neer te leggen, en de verschillende hoofdstukken lezen telkens als mini-reisverslagen. Door het overvloedige aantal foto's is de tekst beperkt. Dat heeft als voordeel dat je snel even tussendoor iets over een tocht kan lezen, maar het nadeel is toch dat de wat diepgaandere informatie nog ergens anders gezocht moet worden. Waar Lonely Planet op gemikt heeft, is dat je zin krijgt in fietsen na het lezen, en dat is zeker gelukt! 

Recensie: Mythische fietstochten in Europa - Lonely Planet

Mythische fietstochten in Europa

  • Auteur:

    Lonely Planet
  • Verschenen:

    7 augustus 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789401465458
    Uitgever Lannoo
    328 pagina's
  • Uitgever:

    Lannoo
  • Genre:

    Reizen
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Van de Trans-Dolomiti in Italië via een kunstroute in Kopenhagen tot een Beierse Biertocht: Lonely Planet inspireert fietsers met de mooiste routes in Europa.

    Dit boek is geschikt voor ieder type fietser: sommige routes nemen enkele uren in beslag, andere een paar dagen, een week, een maand of zelfs langer. Aan elke tocht wordt een niveau toegekend: gemakkelijk (op het gebied van terrein, afstand, weersomstandigheden) of uitdagend (steilere hellingen, langere afstanden, minder rustplekken). Allemaal illustreren ze hoe fietsen een ideale manier is om plaatsen, mensen en hun cultuur te ontdekken.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen