• onze waardering

Undercover - Eva Burgers RECENSIE

Recensie: Undercover - Eva Burgers

In Undercover lezen we het verhaal van de ik-persoon Amy. Amy is 17 jaar en heeft het niet altijd gemakkelijk. Haar ouders zijn uit elkaar en met haar vader heeft ze niet veel contact. Haar omgeving is niet dolenthousiast over haar relatie met haar vriendje Ivar, die een crimineel verleden heeft. Op een avond, als ze van haar bijbaantje naar huis fietst, ziet ze drie jongens uit een huis bij haar in de buurt rennen. Tot haar grote verbazing is Ivar een van hen. Als blijkt dat het om een overval gaat en dat daarbij iemand om het leven is gekomen, slaan de twijfels bij Amy toe. Is Ivar toch niet degene die ze dacht dat hij was?

Eva Burgers heeft een spannende thriller geschreven, die de jongeren vanaf een jaar of 13 op het puntje van hun stoel in één ruk zullen uitlezen. Het is een novelle, dus wat betreft omvang zit het tussen een kort verhaal en een roman in. Dit kan de jongeren die niet graag lezen wellicht gemakkelijker over de streep trekken om dit boek te lezen.

Eva Burgers heeft in Undercover de vraag of Amy haar vriend Ivar kan vertrouwen centraal gesteld. Amy heeft door alles wat er is voorgevallen én het verleden van Ivar ernstige twijfels. En Burgers heeft die twijfel heel goed door laten sijpelen in dit spannende, vlot leesbare verhaal.

‘Dat zou kunnen, maar jij was toch thuis?’

‘Ik moest heel even iets ophalen bij een kennis in de Sophiastraat. Daar dacht ik je ergens te zien.’

Voordat ik zou zeggen wat ik had gezien, wilde ik eerst van hem weten hoe eerlijk hij was. ‘Wie was die kennis dan?’ vroeg ik.

Hij haalde zijn schouders op. ‘Niet belangrijk.’

‘Maar ik vind het wel belangrijk,’ zei ik.

Plotseling stopte hij en draaide zich naar me toe.

‘Het gaat er nu niet om wat jij belangrijk vindt,’ zei hij met stemverheffing.

Als lezer word je het verhaal ingezogen en zou je het liefst Amy van allerlei goede adviezen willen voorzien. Gelukkig is daar ook Boris nog, de beste vriend van Amy. Ze neemt hem op een gegeven moment in vertrouwen. En dat is maar goed ook. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid. En uiteindelijk stapt Amy op aandringen van Boris naar de politie. Dat brengt een heleboel ontwikkelingen op gang, in een vrij kort tijdsbestek, waardoor uiteindelijk de moordenaar wordt opgepakt. Door de snelle opvolging van de gebeurtenissen, blijf je als lezer doorlezen. Dit zorgt er wel voor dat het een ‘vluchtig’ boek is. Personages en gebeurtenissen zijn niet super diep uitgewerkt. Maar voor een novelle is dat ook niet nodig.

Amy woont alleen met haar moeder. Haar ouders zijn nog niet zo heel lang gescheiden, ruim een jaar. Amy heeft het er moeilijk mee dat haar vader het gezin heeft verlaten voor een andere vrouw en dat het erg lang duurde voordat hij contact met haar opnam. Amy heeft wrok jegens haar vader en dat beschrijft Eva Burgers heel goed.

Ze had gelijk. Maar op de momenten dat het zeurende gevoel van heimwee naar het gezin dat er niet meer was me overviel, wilde ik het liefst alleen nog maart dwars zijn.

‘Dan is alles dus voor niks geweest. Zijn vertrek hier, een nieuwe relatie. Alles is kapotgemaakt, en waarvoor?’ zei ik.

‘Wees niet te hard. Voor je vader was het ook een lastige tijd.’

Waarom mama het ineens zo voor hem opnam, begreep ik niet, maar ik had weinig zin om daarover na te denken. (p.30)

Wat jammer is in Undercover dat deze verhaallijn, van Amy en haar vader eigenlijk helemaal niet wordt uitgewerkt. Het wordt aangezwengeld, maar ook niet meer dan dat.

Undercover is een super spannende thriller voor jongeren vanaf een jaar of 13. Door de vlotte schrijfstijl en de goede opbouw van spanning, lees je het boek in één ruk uit. ‘Niet dik, wel spannend!’

Recensie: Undercover - Eva Burgers

Undercover

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Amy 's avonds laat naar huis fietst, ziet ze een groepje jongens een woning binnengaan. Ze besteedt er weinig aandacht aan, tot ze hoort dat er in dat huis een overval is gepleegd, waarbij een man om het leven is gekomen. Ze staat voor een lastige keuze. Ze weet wie dit op hun geweten hebben, maar kan niks bewijzen. Amy besluit om zelf op onderzoek uit te gaan door contact te leggen met een van de daders. Haar vrienden Boris en Sophie vinden dit geen goed idee en zien hoe Amy steeds meer toetrekt naar deze Ivar. Ze denken dat Amy gevaar loopt en stappen naar de politie, iets wat Ivar niet ontgaat. Ze moe¬ten vluchten en ondertussen raakt ook Amy steeds meer in de knel. Hoe moeten ze een moordenaar ontmaskeren als ze hun eigen levens niet zeker zijn?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen