• onze waardering

Hem versus haar - Ellen Hoog en Kelvin de Lang RECENSIE

Recensie: Hem versus haar - Ellen Hoog en Kelvin de Lang

Over smaak valt niet te twisten  

Het kookboek Hem versus haar is geschreven door Ellen Hoog en Kelvin de Lang. Ellen Hoog kennen wij natuurlijk als oud hockeyster van het Nederlands dameshockeyelftal en van haar eerdere kookboeken. Kelvin de Lang, haar man, is werkzaam in de voetbalwereld en werkt bij Manchester City. Het kookboek heeft een duidelijke indeling qua hoofdstukken, het is onderverdeeld in 5 hoofdstukken. De hoofdstukken heten ontbijt, lunch, diner, tussendoor en dessert. Wat handig is aan de inhoudsopgave is dat de gerechten onder het hoofdstuk staan genoemd. Hierdoor kan je in één oogopslag zien wat je in een hoofdstuk kan verwachten. Daarnaast is dit erg gemakkelijk om snel op de pagina van jouw gerecht te komen, je kunt direct vanuit de inhoudsopgave een favoriet ontbijtrecept kiezen.  

Dit boek is ontstaan omdat er regelmatig discussie was tussen het stel over het eten, zij wil een lichte maaltijd en hij wil een zwaardere maaltijd. Bij bijna elk recept staan uitspraken van de 2 schrijvers, dit is een leuke toevoeging en grappig om te lezen. Het kookboek Hem versus haar geeft een inkijkje in het leven van de schrijfsters, dit maakt het persoonlijker dan een kookboek met alleen maar recepten er in. Alle recepten beginnen met de bereiding van het basisgerecht, hierna wordt het opgesplitst in 'voor hem' en 'voor' haar. In de gerechten van Ellen Hoog zitten wat meer plantaardige ingrediënten en de gerechten zijn wat lichter. In de gerechten van Kelvin de Lang wordt meer gewerkt met vlees, pittige ingrediënten en de maaltijden zijn wat zwaarder.  

In de recepten staat duidelijk aangegeven welke ingrediënten en hoeveel je hiervan nodig hebt. Wat ook handig is, is het kopje 'tools'. Hierin staat precies aangegeven wat je extra nodig hebt voor het bereiden van het product. Je komt er dus niet halverwege een bereiding achter dat je nog kooktouw nodig had. De totale bereidingstijd mist wel bij de recepten. Er staat in het recept zelf duidelijk aangegeven hoelang je bijvoorbeeld een gerecht in de oven moet zetten, maar een totale tijd staat nergens aangegeven. Het aantal personen staat niet aangeven bij de recepten maar door de 2 opties voor hem en voor haar wordt het duidelijk dat het voor 2 personen bedoeld is. Bij een aantal recepten in Hem versus haar staat er in een kadertje nog een variatie bij 'voor de mini'. Dit is bedoeld voor kinderen boven de 1 jaar. Op een paar foto's van de gerechten zie je ook het kinderhandje van hun dochtertje staan, dit maakt de foto's wat meer speels.  

Overnight oats  

Dit gerecht trekt je vooral aan door de foto. Op de foto staan 3 schaaltjes met boekweit en havermout en daar bovenop allemaal soorten fruit, zoals banaan, vijg en granaatappelpitjes. Ook zie je chocoladeschaafsel, dit nodigt zeker uit om het ontbijtje te gaan maken. Vergeet de vorige avond de overnight oats niet in de koelkast te zetten. Bij het klaarmaken van de boekweit en havermout vraag je je af of het wel lekker wordt. De volgende ochtend ziet het er ook nog niet heel erg bijzonder uit. Na het toevoegen van alle toppings ontstaat er een mooi gerecht. Er worden suggesties voor hem en haar gegeven, maar je kan er natuurlijk zelf ook wel iets in variëren. Er is bij dit gerecht ook een variatie voor de mini. De verhoudingen van de verschillende ingrediënten zijn erg goed, er zit niets te veel of te weinig in. Dit is echt een ideaal ontbijtje, je zet het de avond ervoor in de koelkast en 's ochtends hoef je de overnight oats alleen nog maar aan te kleden. Dit is geschikt voor als je een snel ontbijt wil, maar ook als je lekker uitgebreid wil ontbijten met iets speciaals. Je moet wel een goede hoeveelheid maken, want je kan niet even wat bijmaken. De smaak is beter dan je verwacht. Havermout en boekweit hebben natuurlijk niet erg veel smaak maar zijn wel erg gezond, door alle toppings toe te voegen voeg je ook veel smaak toe. Ellen en Kelvin hebben mooie smaakcombinaties gevonden waardoor het een gezond maar vooral ook erg lekker ontbijt wordt. Dit is echt een ontbijt dat je moet onthouden en dan vooral onthouden om de avond ervoor de havermout al in de koelkast te zetten.

Clubsandwich  

Na een lekker ontbijt, kan ook een lekkere lunch niet ontbreken. Deze clubsandwich staat in het hoofdstuk ontbijt, maar ik zou dit niet snel als ontbijt eten. Het is wel erg zwaar en groot voor een ontbijt. Een lekkere lunch kan je er ook mee maken. Het is een enorme sandwich als hij bereid is. Je kan als hij te groot is hem ook als 2 aparte boterhammen eten. Het belangrijkste is, is dat je de erwtenspread en de radijs samen op de boterham hebt. Dit is namelijk een hele bijzondere en verrassende combinatie. Het zoete van de doperwten, het zoutige van de feta, licht zuurtje van de citroensap en het pittige van de radijs is echt een topcombinatie. Dit was echt een verrassing van de dag. Je moet oppassen dat je niet teveel sandwiches wil gaan maken omdat het zo lekker is want ze zijn wel erg vullend. Bij dit recept zijn ook de variaties op de sandwich zoals we hem kennen leuk bedacht en vooral erg lekker.  

Het kookboek Hem versus haar krijgt 3 hartjes. Het is een boek met wat standaardrecepten waar een leuke verandering of variatie aan toegevoegd is. Het is wel een uniek concept dat na het bereiden van een basisrecept uitgesplist tussen een recept voor hem en haar. Je moet hierdoor wel wat extra boodschappen halen, maar dat is het bij de meeste recepten wel waard. Je moet niet verwachten dat je hele nieuwe technieken of recepten gaat leren, het wel erg basis allemaal. 

Recensie: Hem versus haar - Ellen Hoog en Kelvin de Lang

Hem versus haar

  • Auteur:

    Ellen Hoog
  • Verschenen:

    18 november 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789023016564
    Uitgever Becht
    128 pagina's
  • Uitgever:

    Becht
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Smoor de keukendiscussies met de heerlijke recepten uit 'Hem versus haar'

    Samenleven met je partner kan natuurlijk één groot feest zijn, maar in de keuken ontstaan nog wel eens discussies. Hockeyster Ellen Hoog en haar man Kelvin de Lang weten hier alles van. Zo eet zij graag plantaardig met veel groente, fruit en af en toe vis. Hij wil juist graag extra koolhydraten, eiwitten en zo nu en dan een stukje vlees. Gelukkig hebben ze dé oplossing voor stellen die hier ook mee worstelen: in Hem versus haar staan heerlijke recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoor met een twist voor hem en haar. Met dezelfde basis maak je twee verschillende gerechten zodat jullie beiden kunnen genieten. Maak bijvoorbeeld portobello’s met parelcousous en spinazie met voor haar geitenkaas en rucolapesto en voor hem spicy gehakt en gesmolten kaas. Of burgers met avocado met voor haar een kabeljauwburger en voor hem een traditionele runderburger. Sluit af met lekkere red velvet pannenkoeken met fruit voor haar en American pancakes met stroop en poedersuiker voor hem. Met af en toe met een mini-portie voor dochter(tje) Bowie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen