• onze waardering

Donkerdrif - Deon Meyer RECENSIE

Recensie: Donkerdrif - Deon Meyer

De beruchte oplichter contacteert makelaar Sandra Steenberg om in het geheim zijn wijndomein Donkerdrif te verkopen. Bijna gelijktijdig lijkt de voorbeeldige student Callie de Bruin van de aardbodem verdwenen te zijn.

Niet veel later wordt ook adjudant-officier Milo April in koele bloede neergeschoten. Luitenants Bennie Griesel en Vaughn Cupido proberen tijdens hun schorsing zo goed mogelijk te helpen bij deze zaken en ontdekken stilaan dat alles met elkaar verbonden lijkt te zijn.

In Donkerdrif start auteur Deon Meyer zijn verhaal met een, zoals hoofdpersonage Bennie Griesel het beschrijft, "clusterfuck van epische omvang". Deze gebeurtenis leidt tot de schorsing van luitenants Griesel en Cupido en de zaak van de vermiste student waar ze bijgevolg op geplaatst worden tijdens hun schorsing.

Hierna gaat hij in het verhaal over op makelaar Sandra Steenberg en haar opdracht om in het geheim het wijndomein Donkerdrif te verkopen. De gebeurtenissen tussen Sandra en de zoektocht naar de vermiste student wisselen elkaar af. Als lezer ga je telkens over en weer tussen de gebeurtenissen en personages.

Even later wordt hieraan ook de moord op adjudant-officier Milo April aan toegevoegd. Op sommige momenten werd er zo vaak gewisseld tussen de gebeurtenissen dat je echt gefocust moet blijven om het verhaal goed te kunnen volgen.

Deze manier van schrijven is typerend voor auteur Deon Meyer. Hij zorgt ervoor dat de lezers alles tegelijk beleven en er veel informatie op je af komt maar tegelijk zorgt dit ook voor een totaalervaring van het verhaal en wordt je er hierdoor echt ingezogen.

In het begin is het soms moeilijk om het verhaal goed te volgen. Alle losstaande gebeurtenissen lijken niets met elkaar te maken te hebben, je weet niet in welke richting auteur Deon Meyer je wil sturen en je bent soms wat verward. Echter, hoe verder het verhaal van Donkerdrif vordert, hoe meer je de connectie tussen de gebeurtenissen gaat zien en hierdoor ga je zelf constant proberen te bedenken wie de daders zijn en hoe de kop juist aan de staart zit.

Wat nog erg typerend is voor Deon Meyer is zijn taalgebruik. Hij gebruikt regelmatig Zuid-Afrikaanse woorden in zijn boeken, die zich uiteraard ook in Zuid-Afrika afspelen. Door het gebruik van deze woorden worden de personages echter. Het geeft ze een persoonlijkheid en het nodigt je als lezer uit om ze beter te leren kennen.

Het was voor mij al een tijd geleden dat ik nog een boek van Deon Meyer gelezen had. In het begin moest ik weer even wennen aan de schrijfstijl maar eens ik in het midden van het verhaal zat was het moeilijk om Donkerdrif weg te leggen. Het verhaal grijpt je vast en laat je niet meer los.

En zelfs nadat je aan het einde van Donkerdrif gekomen bent weet Deon Meyer er nog voor te zorgen dat het verhaal nog dagen lang door je hoofd gaat. Hij eindigt zijn verhaal namelijk met een cliffhanger die je als lezer doet watertanden naar het vervolg en je aan het denken zet over op welke manier het zou kunnen aflopen. Ook de avonturen ban hoofdpersonages Bennie Griesel en Vaughn Cupido zijn duidelijk nog niet afgelopen, wat mij betreft mag er snel een volgend boek komen!

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Het lezen van de eerste woorden van Donkerdrif brengt je als lezer meteen naar de vertrouwde sfeer die auteur Deon Meyer creëert in zijn boeken. Dankzij zijn typerende schrijfstijl, Zuid-Afrikaanse woorden en geweldige hoofdpersonages krijg je meteen zin om in het boek te duiken. Donkerdrif grijpt je vast en laat je niet meer los, Deon Meyer laat zijn lezers weer heerlijk genieten van deze hoogstaande thriller van formaat.

Recensie: Donkerdrif - Deon Meyer

Bennie Griessel 7 - Donkerdrif

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kaapse wijn, hebzucht, moord en Bennie Griessel. De ingrediënten van de nieuwe thriller van Deon Meyer.

  Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad. Op klaarlichte dag, een executie. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering. Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student, die na een weekendje feesten spoorloos verdwenen is.
  En de schatrijke Marnus Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Sandra, de vrouw van schrijver Josef en moeder van twee kinderen, heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout. En nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan.
  Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • My own worst enemy – Lily Lindon

 • De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

 • Martin Scherstra – Hotel De jutter

 • De vrouwen van de suikerrietplantage - Ildefonso Falcones

 • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen