• onze waardering

Gegijzeld - Chinouk Thijssen RECENSIE

Recensie: Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Yasmine en Jason zijn sinds het begin van de middelbare school beste vrienden. Op de laatste dag van het schooljaar worden ze uitgenodigd op het feest van klasgenoot Casper, die in een grote villa woont. Yasmine durft haar strenge vader niet te vragen of ze mag gaan, daarom glipt ze het huis uit en gaat samen met Jason naar het feest. In eerste instantie lijkt het een gezellig feest, maar al snel verandert de sfeer en loopt het flink uit de hand. Een dreigende groep jongens stapt naar voren en gijzelt Casper, zijn broertje Max en alle feestgangers. Waren Yasmine en Jason maar nooit naar het feestje gegaan...

Deze spannende jeugdthriller is geschreven door auteur Chinouk Thijssen. Inmiddels heeft zij al heel wat spannende young adults op haar naam staan en ook in deze jeugdthriller weet Thijssen de spanning goed op te voeren. Het verhaal is geschreven vanuit de perspectieven van Yasmine en Jason, die om-en-om aan bod komen. Deze afwisseling is goed uitgevoerd, door kleine cliffhangers in te bouwen brengt dit extra spanning in het verhaal. De hoofdstukken zijn vrij kort en toegankelijk geschreven, waardoor het verhaal vlot leest, wat prettig is voor de doelgroep van 13-15 jaar.

Naast het verhaal over de gijzeling geeft de auteur ook in een inkijkje in het leven van hoofdpersonages Yasmine en Jason. Ze hebben allebei persoonlijke worstelingen in hun thuissituatie. Zo woont Yasmine, sinds het overlijden van haar moeder, samen met haar vader en broertje. Haar vader is erg streng voor haar, zo moet ze hem helpen in huis en bij hem op de markt werken. Haar broertje krijgt veel meer vrijheid en kan doen wat hij wil, wat bij Yasmine voor de nodige frustratie zorgt. 

Jasons ouders zijn gescheiden en zijn moeder heeft een nieuwe vriend met wie hij het niet goed kan opschieten. In de komende weken moet Jason ook met hen mee op vakantie naar Spanje. Gelukkig mag hij ook nog een weekje met zijn vader weg om lekker te vissen. De issues van Yasmine en Jason zijn goed beschreven vanuit het perspectief van deze young adults en zo mogelijk herkenbaar voor lezers van de doelgroep.

In het verhaal spelen 2 jongeren van 16 jaar de hoofdrol, maar deze jeugdthriller wordt aangeraden voor lezers van 13-15 jaar. Hoofdpersonages Yasmine en Jason zijn herkenbaar en jongeren kunnen zich met hen identificeren, omdat ze realistische en geloofwaardige issues hebben, waar meer jongeren mee worstelen. Liefde, ingewikkelde relaties met ouders en vriendschappen zijn belangrijke onderwerpen die in deze thriller voorbij komen.

Het boek beslaat honderd bladzijden, waarin de spanning voortdurend voelbaar is. Dit komt onder andere door de start van het boek. Een spannende proloog maakt direct nieuwsgierig naar het verhaal. Je vraagt je af: wat is er aan de hand, wie wordt er gegijzeld en wie zijn de daders en wat willen zij? Na de proloog wordt het verhaal langzaam opgebouwd, waarbij de spanning wordt opgevoerd en op het feest de climax komt met de daadwerkelijke gijzeling. In dit gedeelte volgen de gebeurtenissen elkaar snel op, zitten verrassende wendingen en zit de spanning er goed in. Geweld, drugs, wapens, moord en ernstige bedreigingen maken dat het verhaal heftig is en niet geschikt is voor al te jonge lezers. 

Gegijzeld is een spannende jeugdthriller met boeiende en realistische hoofdpersonages.

Recensie: Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Gegijzeld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op de laatste dag van het schooljaar worden Yasmine en Jason uitgenodigd voor een feest in de enorme villa van hun klasgenoot Casper. Yasmines vader zal het nooit goed vinden dat ze gaat, maar als ze hoort dat Thomas er ook zal zijn, móét ze wel gaan. Maar al snel zou ze willen dat ze nooit het huis uit was geslopen… Als een aantal jongens ruzie krijgt, loopt het heel snel uit de hand. Er wordt gevochten en meerdere jongeren slaan op de vlucht. Een groep oudere jongens komt binnen en alle deuren gaan op slot. Niemand mag het huis verlaten totdat ze hebben waar ze voor gekomen zijn. Waren Yasmine en Jason maar nooit naar het feest gegaan…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen