• onze waardering

Mitra - Kaweh Modiri RECENSIE

Recensie: Mitra - Kaweh Modiri

Mitra, gescheven door Kaweh Modiri gaat over Haleh die in Teheran haar dochter Mitra heeft verloren. Mitra is in 1981 in Iran geëxecuteerd na te zijn verraden door een vrouw en hierna is Haleh naar Nederland gevlucht. Haleh heeft goed contact gehouden met haar broer Mohsen en beide willen ze niet meer herinnerd worden aan dit verschrikkelijke koude verleden. Tot Haleh op een dag een bericht krijgt dat de verraadster met haar dochter van twaalf uit Iran is gevlucht en in Nederland woont. Haleh leert de vrouw en haar dochter kennen en raakt betrokken in hun leven. Hoe gaat Haleh om met haar wraakgevoelens? 

Het thema waar Mitra vooral over gaat is wraak: hoe kan er met deze gevoelens worden omgegaan en hoe lastig is het om ondanks deze gevoelens nog de juiste beslissingen te nemen? De hoofdpersoon, de Iraanse Haleh, wordt aangedreven door haat en wraakgevoelens veroorzaakt door de verraadster die heeft gezorgd voor het laten oppakken en de executie van de Mitra, de dochter van Haleh. Haleh is een hele pittige vrouw die niemand nodig lijkt te hebben met haar gepantserde karakter. Ze is een vrouw die warm is tegen haar familie, maar tegelijkertijd ook koud en hard kan overkomen. Het boek wisselt af met hoofdstukken die zich afspelen op dit moment in Nederland en andere hoofdstukken gaan over wat zich heeft afgespeeld in haar pijnlijke verleden in Teheran dat ze graag achter zich wil laten. Door die passages begrijp je waarom Haleh ook koud en kil kan overkomen. Alhoewel Haleh niet goed weet wat ze met de verraadster zal doen, helpen haar jongere broer Mohsen, haar oudere broer Hamid en haar geliefde/minnaar Rob om tot de juiste beslissing te komen. Je gaat in de lange dialogen tussen deze personages en Haleh de diepte in over wraak en het thema wordt van verschillende kanten belicht. Als lezer vraag je je af wat uiteindelijk Halehs beslissing zal worden. Kiest ze ervoor om haar verleden achter zich te laten of wint de haat het van haar verstand? En wat zijn daarvan de gevolgen?  

Tot het einde van het verhaal lijkt het een wervelwind waar je in wordt meegenomen in de beslissing die Haleh heeft gemaakt. Het snelle tempo waarin je het verhaal leest komt onder andere door Modiri's vlotte schrijfstijl. Helaas maakt het einde de hoge verwachtingen van het plot niet waar. Eenmaal het einde te hebben, gelezen krijg je het gevoel dat het verhaal te vroeg is afgerond. Je blijft met teveel vragen achter, waardoor het einde toch een teleurstelling is. Ook neemt Mitra andere wendingen aan dan dat je in eerste instantie verwacht door het lezen van de achterflap van het boek. Je verwacht hierdoor dat je al lezer erachter komt waarom de verraadster Mitra heeft verraden bij de autoriteiten van Iran, maar helaas kom je te weinig te weten over deze verraadster. Haar verhaal leer je niet kennen. Alhoewel je het karakter en het schokkende verleden van de overige personages goed leert kennen door de dialogen die worden gevoerd, is het soms teveel van het goede en dwalen de dialogen ook erg veel af. De personages worden hierdoor ongeloofwaardig.  

Kortom is Mitra geschreven door Modiri een interessant verhaal die veel uit de doeken doet over de geschiedenis van Teheran en hoe de bevolking heeft geleden, maar maakt het verhaal niet de verwachtingen waar die worden geschetst op de achterflap. Een verhaal die je in een rap tempo leest, maar helaas toch te abrupt en teleurstellend eindigt.

Recensie: Mitra - Kaweh Modiri

Mitra

 • Auteur:

  Kaweh Modiri
 • Verschenen:

  12 november 2020
 • Uitgave:

  ISBN 9789400405400
  Uitgever Thomas Rap
  304 pagina's
 • Uitgever:

  Thomas Rap
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na de executie van haar dochter Mitra, in 1981 in Iran, is Haleh naar Nederland gevlucht, waar ze zich in de decennia erna heeft opgewerkt tot een gerenommeerde academica. Haar leven wordt ruw verstoord wanneer ze het bericht krijgt dat de vrouw die ze verantwoordelijk houdt voor de dood van haar dochter, in Nederland is. Omdat ze de waarheid wil weten, besluit Haleh contact met haar te zoeken. De vrouw blijkt recent, samen met haar eigen dochter, te zijn gevlucht. Hoe nauwer Haleh betrokken raakt bij hun levens, hoe meer ze heen en weer wordt geslingerd tussen twijfels over de ware identiteit van de vrouw en haar eigen wraakgevoelens.

  Mitra is een indringende roman over een leven dat getekend is door een onontkoombaar verleden. Het beklemmende verhaal van een vrouw die vat tracht te krijgen op de onrechtvaardigheid van haar lot en wanhopig probeert terug te halen wat verloren is.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alicia Silverstone speelt graag in Blast from the Past vervolg met Brendan Fraser

 • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

 • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

 • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

 • Schijndood - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen