• onze waardering

Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld  RECENSIE

Recensie: Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld 

"en ik wist dat ik erin faalde om mijn waanzinnige liefde en honger naar jou te temperen, om het monsterlijke en soms het vaderlijke in mij te onderscheiden, om het paradijs en de hel in mijn beweegredenen te herkennen..."

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld overweldigt je, sleurt je mee, geeft je rillingen en beneemt je de adem. En terwijl je leest, betoverd door de prachtige stijl waarin deze roman geschreven is, word je heen en weer geslingerd tussen afgrijzen over zo veel monsterlijks, en deernis over zo veel triestheid.

Een negenenveertigjarige veearts vat heftige gevoelens op voor de veertienjarige dochter van een boer. Het hypergevoelige meisje, door de veearts behalve mijn lieve gunsteling ook mijn hemelse uitverkorene en nog veel meer genoemd, raakt meer en meer vereenzaamd. Op haar vaders boerderij heeft zij naast de koeien niemand om mee te praten. Sinds de "verlorene" verloren is en de "verlatene" weggegaan is, zijn er slechts drie gezinsleden over: vader, zoon en de gunsteling. Maar vader en zoon hebben een soort verbond. Zíj werken constant zij aan zij, terwijl het meisje alleen is met haar gedachten die steeds akeliger vormen aannemen. Gesprekken in haar hoofd met Freud en Hitler ("je besprak met hen je eenzaamheid, je lusten naar een jongensgeweitje") doen haar ervan overtuigd raken dat zij slechter is dan Hitler, dat zij schuldig is aan het lijden van de wereld. Zij was het die op 9/11 de tweede toren invloog! Haar fascinatie voor piemels, kleine en grote, van dieren en mensen, neemt groteske vormen aan, maar laat zich goed verklaren door haar logica: wie een piemel heeft kan domineren, is sterk!

Ook de veearts heeft in zijn jeugd een verschrikkelijk trauma opgelopen; deze wond gaat tijdens deze dramatische zomer steeds meer etteren in de vorm van nachtmerries naarmate hij het jonge meisje in bezit neemt.

In Mijn lieve gunsteling lezen we over gevoelens, gedachten en daden die zeker schokkend genoemd kunnen worden. Alles wordt beschreven vanuit het gezichtspunt van de veearts die weliswaar oprecht tedere gevoelens lijkt te koesteren voor het meisje, maar haar toch ondanks haar jeugdige leeftijd wil inwijden in de vleselijke liefde.

Afschuwelijke dingen komen voorbij, zoals het ruimen van duizenden dieren, zelfmoord van een gedupeerde boer. Daarbij vergeleken is het neuspeuteren van het meisje nog niet eens zó erg. De lieve gunsteling heeft zowat een dagtaak aan het zich een weg boren in haar neus. Maar de diepere gedachten die over het neuspeuteren beschreven worden zijn weer heel bijzonder.

In Mijn lieve gunsteling schrijft de veearts niet alleen over zichzelf; hij is tevens alwetende verteller: in de bekentenis die hij doet aan de wereld, heeft hij zich ook ingeleefd in de gevoels- en gedachtewereld van het 'defecte' meisje.

Marieke Lucas Rijneveld schrijft mooi. Soms doet haar stijl wat archaïsch aan door de woordkeuze en de vele citaten uit de bijbel; soms is die bijna lyrisch te noemen. Door de aaneenrijging van fraaie, beeldende zinnen slechts door een komma van elkaar gescheiden, heb je de indruk in poëzie verzeild geraakt te zijn, in een soort epos, maar dan zonder een held! Het lyrische wordt nog eens extra aangezet door de vele verwijzingen naar songteksten (wat overigens wel wat minder had gemogen).

Ook de woorden die voor proza zeer ongebruikelijk zijn, roepen een bepaalde, betoverende sfeer op. En zo staat de prachtige stijl waarin de veearts zijn 'getuigenis' aflegt in schril contrast met datgene waarvan hij getuigt. Om zijn lusten te bevredigen overschrijdt hij bewust grenzen, net zoals het meisje geen weerstand biedt aan haar verlangens: "en toen had je hem opgedragen om zijn jongensgewei eraf te knippen, je zag al helemaal voor je hoe je hem later in de badkamer met wat secondelijm aan je vast zou plakken".

Mijn lieve gunsteling is een zeer rijke roman. Heftige thema's, als eenzaamheid, verlies, gemankeerd zijn, seksueel misbruik, worden knap uitgewerkt; de karakters van de belangrijkste personages worden goed uitgediept. Marieke Lucas Rijneveld sleurt de lezer met haar prachtige schrijfstijl in hoog tempo mee van begin tot eind in deze fantastische roman. Ongetwijfeld gaat zij met Mijn lieve gunsteling in de prijzen vallen!

Recensie: Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld 

Mijn lieve gunsteling

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Mijn lieve gunsteling’ is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar.

  De beklemmende bekentenis ‘Mijn lieve gunsteling’ is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman ‘De avond is ongemak’ waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize won.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Hannahs vlucht - Jan Eliasberg

 • Tot aan de zon en terug - Jill Mansell

 • De Code - Denise Rudberg

 • Grenzeloze liefde - Kyra Rutgers

 • Zelfs de honden - Jon McGregor

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen