• onze waardering

Snelle Bliksem en de bizon - Gerard van Gemert RECENSIE

Recensie: Snelle Bliksem en de bizon - Gerard van Gemert

Snelle Bliksem is de dochter van opperhoofd Sterke Eik. Wanneer Sterke Eik gaat jagen moet Snelle Bliksem bij de tipi blijven met haar moeder, als meisje moet ze leren koken en bessen verzamelen maar Snelle Bliksem houdt van actie en gaat liever mee jagen.

Ook deze keer gaat Sterke Eik jagen en Snelle Bliksem besluit nu stiekem achter hun aan te rijden en mee op jacht te gaan. Al snel verliest ze de groep uit het oog en dan blijkt ook nog dat haar jonge broertje haar is gevolgd. Terwijl ze de weg terug naar de tipi zoeken komen ze plots oog in oog te staan met een bizonmoeder en haar jong. Lukt het Snelle Bliksem om samen met haar broertje te ontkomen?

Snelle Bliksem is een stoer indianenmeisje met zin voor avontuur. Ze houdt ervan om te leren vissen en jagen en droomt er van om ooit haar vader als opperhoofd op te volgen. Ook is ze, net als vele kinderen van haar leeftijd, ook een beetje eigenwijs en doet ze niet altijd wat haar ouders van haar vragen. 

Dankzij al deze elementen is Snelle Bliksem een personage waar veel jonge lezers zich in zullen kunnen herkennen en waarin ze zich eenvoudig kunnen inleven. Ze beleeft avonturen van verleden maar toch verschilt ze niet zo heel veel van een kind in de hedendaagse tijd.

Tijdens het lezen van Snelle Bliksem en de bizon gaan de lezers mee met haar op avontuur. Af en toe is het verhaal erg spannend, zoals wanneer Snelle Bliksem oog in oog komt te staan met de beer of de bizon en jaar jong. Maar soms heeft het verhaal ook een gevoelig kantje.

De scène waarin Snelle Bliksem ingaat tegen haar vader en de rest van de stam om het bizonjong en de moeder te beschermen is een erg mooie scène. Auteur Gerard van Gemert toont hier dat hoewel Snelle Bliksem stoer is en graag zelf wil jagen, ze ook oog heeft voor het moois in de natuur en ze hiervoor ook veel respect heeft. 

Naast het spannende verhaal en de liefde voor dieren bevat Snelle Bliksem en de bizon niet enkel uit tekst. Illustrator Rudi Jonker voorzag het boek met mooie, kleurrijke illustraties die erg sprekend zijn en een toegevoegde waarde geven aan het verhaal.

Auteur Gerard van Gemert geeft met Snelle Bliksem en de bizon een mooie kijk op het verleden. Hij geeft zijn lezers de kans om verhalen over vroeger te lezen op een leuke en speelse manier. Dit boek is een leuke aanvulling van de reeks en ongetwijfeld een aanrader voor jonge lezers.

Dit boek krijgt van mij 4 hartjes. Zowel de tekst van Gerard van Gemert als de illustraties van Rudi Jonker maken van Snelle Bliksem en de bizon een mooi jeugdboek. Jonge lezers duiken terug in de tijd met het speelse personage Snelle Bliksem en gaan samen met haar op avontuur op de prairie. 

Recensie: Snelle Bliksem en de bizon - Gerard van Gemert

Snelle Bliksem en de bizon

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het tweede deel van de geschiedenisserie 'Kleine helden van toen' gaat over een meisje dat ongehoorzaam maar ook dapper is. Voor avonturiers vanaf 7 jaar. Het indianenmeisje Snelle Bliksem is de dochter van het opperhoofd. Ze wil graag met haar vader en zijn mannen mee op jacht, maar dag mag niet. Op een dag sluipt ze toch achter de groep jagers aan. Al snel raakt Snelle Bliksem hen kwijt. Tot overmaat van ramp is haar kleine broertje haar gevolgd en verdwalen ze. De twee kinderen moeten overleven, terwijl ze omringd worden door wilde dieren, waaronder een bizonmoeder en haar jong. Lukt het Snelle Bliksem om het vertrouwen van de bizonmoeder te winnen? En om haar en het jong tegen het opperhoofd en de jagers te beschermen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

 • Afscheid voor even - Ellie Dean

 • Illusie – Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

 • De miljardair - Thomas Erikson

 • De geniale vriendin - Elena Ferrante

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen