• onze waardering

Geiger - Gustaf Skördeman RECENSIE

Recensie: Geiger - Gustaf Skördeman

Nadat haar kleinkinderen zijn opgehaald door haar dochters, krijgt een oude vrouw een telefoontje. Er wordt maar één woord gezegd: Geiger. Ze hangt op, pakt een pistool en schiet haar man neer. Dan slaat ze op de vlucht.

Politieagente Sara Nowak zit niet in het onderzoeksteam omdat ze op een andere afdeling werkt, maar ze raakt er toch bij betrokken als blijkt dat ze de familie kent. Als ze vervolgens een interessant spoor vindt, duikt ze op eigen houtje in het onderzoek, tegen de wil van haar leidinggevenden in.

Geiger is het debuut van Gustaf Skördeman. Het is het begin van een serie thrillers met Sara Nowak in de hoofdrol.

Gustaf Skördeman is onder andere scenarist en je kan aan zijn beschrijvende schrijfstijl merken dat hij de settingen in zijn boek voor zich zag tijdens het schrijven. De details maken dat je als lezer ook een goed beeld krijgt van de omgeving, de personages en hun onderlinge relaties. Je leert ze daardoor al vrij vlot goed kennen. Toch kost het de lezer misschien wat moeite om in de personages en het verhaal geïnvesteerd te raken, omdat het boek soms te langdradig wordt.

Je leest afwisselend over de oude vrouw Agneta, een duo uit de Duitse veiligheidsdienst en hoofdpersonage Sara Nowak. Sara heeft veel woede in zich, heeft een gecompliceerd verleden met het slachtoffer en zijn familie, worstelt met zichzelf en haar rol als moeder en heeft een sterke overtuiging dat ze doet wat juist is. Ze is misschien niet echt een vernieuwend personage, maar wel een goed uitgewerkt personage met zeker- en onzekerheden net als ieder ander.

Hoewel Geiger niet superspannend is, is het wel een intrigerend boek. Je wilt namelijk antwoorden hebben. Waarom schiet een oude vrouw haar man zomaar dood? Wat is er in het verleden gebeurd dat dit in gang heeft gezet? En hoe passen alle gebeurtenissen in de puzzel? Maar hoewel het plot goed is opgebouwd, had het verhaal ook prima met minder bladzijdes toegekund. Dat had de spanningsboog kunnen verbeteren. Op het einde wordt de spanning echter weer flink opgevoerd en de meeste vragen worden beantwoord, maar het laat ook genoeg open voor een volgend deel…

Geiger van Gustaf Skördeman is een prima boek met een gelaagd hoofdpersonage. Het plot is goed opgebouwd, maar het is allemaal wat langdradig en de spanning lijdt daar onder. Het einde voert de spanning echter weer op en weet ook te verrassen. Jammer dat dit niet al eerder gebeurde. Ik geef Geiger 3 hartjes.

Wel wil ik een trigger warning toevoegen (verkrachting).

Recensie: Geiger - Gustaf Skördeman

Geiger

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als een oude vrouw net afscheid heeft genomen van haar kleinkinderen die even op bezoek waren, gaat de telefoon. Ze haast zich op te nemen. Uit de hoorn klinkt één woord: Geiger. Al tientallen jaren wacht ze op dit bericht, maar toch komt het onverwacht. Ze weet wat ze moet doen. De oude vrouw pakt een pistool, schroeft er een geluiddemper op en loopt naar haar man toe, die nietsvermoedend in zijn stoel zit. Ze zet de loop tegen zijn achterhoofd, haalt de trekker over, en verlaat haastig het huis.
  De schokkende moord in Bromma valt buiten het werkgebied van politieagente Sara Nowak, maar haar collega's weten dat ze het slachtoffer kent, en tegen de wil van haar leidinggevenden sluit ze zich aan bij het onderzoeksteam. De vragen stapelen zich op en het is duidelijk dat de antwoorden in het verleden liggen – een verleden waarin ooit een verwoestend plan is gesmeed dat nu tot een uitbarsting komt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen