• onze waardering

Van het hart - Inge van der Krabben RECENSIE

Recensie: Van het hart - Inge van der Krabben

Mies is twee jaar geleden haar man JP verloren en worstelt met haar rouw en schuldgevoel. Haar zoon Willem raadt haar aan om bij een rouwgroep te gaan. Daar ontmoet ze huiler Hugo, pandabeer Kat, vleermuis Constance, en de stille Kees en Ina. Hoewel ze zich in het begin afvraagt waar ze aan begonnen is, vind Mies al gauw herkenning, troost en nieuwe vrienden.

Van het hart van Inge van der Krabben begint direct prettig, omdat je op een natuurlijke wijze wordt meegenomen in Mies’ gedachtegang en de mensen in de rouwgroep leert kennen door haar ogen. Mies is een fijn hoofdpersonage. Hoewel ze soms nogal ongenuanceerd is en haar oordeel snel klaar heeft, wordt dat niet irritant. Dat komt omdat ze tegelijkertijd ook zorgzaam en kwetsbaar is, waardoor je makkelijk met haar meeleeft.

Ook de andere personages zijn goed geschreven. Ze zijn allemaal anders en rouwen dus ook allemaal op hun eigen manier. Dat is realistisch en het leidt er bovendien toe dat lezers sneller iets in (één van) hen herkennen. De verschillende karakters vormen samen een fijne groep en naarmate de personages elkaar beter leren kennen en hun verlies beginnen te verwerken, groeien hun onderlinge relaties en het begrip voor elkaar.

Door flashbacks leer je ook Mies’ overleden man JP kennen en lees je over hun relatie, die zowel zijn ups als zijn downs had. De personages zijn namelijk geen van allen perfect en er worden fouten gemaakt, ook in hun relaties. De flashbacks laten dus duidelijk Mies’ liefde voor haar overleden man zien, maar ze geven ook een beeld van de imperfecties.

Rouw is een heftig thema, maar Inge van der Krabben weet dit op een fijne en soms ook herkenbare wijze vorm te geven. Van het hart houdt ondanks het zware thema een zekere luchtigheid, waardoor het boek vlot leest. Het is een verhaal over verlies en rouw, maar ook over verwerking, heling en liefde.

Al met al is Van het hart een fijn en ontroerend boek, dat ondanks het heftige thema niet te zwaar wordt. De goed geschreven personages vormen een diverse groep en laten zien dat rouwen voor iedereen anders is. Ik geef Van het hart 4 ruim verdiende hartjes.

Recensie: Van het hart - Inge van der Krabben

Van het hart

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Van het hart is de nieuwe roman van Inge van der Krabben, een hoopvolle roman over rouw en liefde.

  Op aandringen van haar zoon gaat de vijfenzeventigjarige Mies Goedhart met tegenzin bij een rouwgroep. Al twee jaar probeert ze weer greep te krijgen op haar leven na de plotselinge dood van haar man.
  Te midden van een groepje wildvreemden – Hugo de huiler, het meisje Kat met haar pandaogen, stille Kees en de flirtende weduwe Constance, aan wie Mies zich kapot ergert – vindt ze tot haar verbazing herkenning en troost, nieuwe vriendschap en zelfs meer. Is er leven na de dood? Het antwoord is ja!
  Een prachtige roman over veerkracht en vriendschap van een auteur die als geen ander gevoel en sfeer kan neerzetten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Hannahs vlucht - Jan Eliasberg

 • Tot aan de zon en terug - Jill Mansell

 • De Code - Denise Rudberg

 • Grenzeloze liefde - Kyra Rutgers

 • Zelfs de honden - Jon McGregor

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen