• onze waardering

Thuis - Rob Geukens RECENSIE

Recensie: Thuis - Rob Geukens

Thuis – Op zoek naar de Vindeleer is het laatste deel van de Vindeleer-trilogie, een serie waarin het meisje Kat centraal staat en dat vooral gaat over vriendschap en familie. In het vorige deel was er brand in Saint Judes, het weeshuis waar Kat is opgegroeid. Kat heeft een doos uit de brand weten te redden. De inhoud van de doos geeft haar nieuwe inzichten in haar verleden en ze vermoedt dat haar ouders misschien nog wel leven...

Thuis is een verrassend verhaal dat je van de ene verwondering in de andere werpt. Net als je denkt dat er nu toch echt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn, gebeurt er toch weer iets bijna onbegrijpelijks. Thuis staat dan ook vol twists en onverwachte situaties.

Het boek heeft aspecten die doen denken aan Alice in Wonderland, als Kat via een geheime doorgang onder haar bed bij de Vindeleer terecht komt. De Vindeleer is een oude man die spullen vindt en ze opslaat. Hij houdt precies bij waar hij de objecten heeft gevonden, zodat hij ze terug zou kunnen geven. Niet dat hij dat doet...

Er doen kleurrijke personages mee aan het verhaal. Jim Appelflap bijvoorbeeld, hij heeft ook in het weeshuis gezeten, maar is inmiddels geadopteerd door de familie Wellesley. Zijn nieuwe ouders besluiten om alle honderd kinderen in het weeshuis mee te nemen op vakantie naar Club Wellesley, een luxe vakantieresort. Hier ontvouwt zich pas een bijzonder avontuur, dat zich afspeelt in oude visserhuisjes, op boten, op het strand en op zee en op de geheimzinnige Emerald Islands.

Kat is de onbetwiste hoofdpersoon van Thuis. Ze is behoorlijk volwassen voor haar leeftijd en schuwt het niet het avontuur aan te gaan. Ze probeert een aantal geheimen te ontrafelen en gaat op zoek naar haar ouders. Ze maakt nieuwe vrienden en herstelt de vriendschap met haar oude vriendin.

Een kleine kritische kanttekening is dat de namen van de personages en de locaties overwegend in het Engels zijn. Bij bijvoorbeeld Jim Appelflap is dat niet consequent doorgezet. Je kan dit natuurlijk zien als de knipoog in het verhaal, maar het kan ook storend overkomen. Een ander punt is dat de trilogie is vernoemd naar de Vindeleer, maar dat de Vindeleer in dit boek weinig aan bod komt. Waarschijnlijk speelde hij een grote rol in de vorige delen, maar als je die niet kent kan de titel enige vraagtekens opleveren. Afgezien hiervan is Thuis prima te volgen zonder de eerdere delen te kennen, toch is beginnen bij het eerste deel het allerleukst.

Rob Geukens heeft de boeken over de Vindeleer vol humor en verrassingen gestopt. Thuis is grappig en onderhoudend en leest als een trein, zeker vanwege de rollercoaster van gebeurtenissen. Het is een boek dat leuk is voor jongens en voor meisjes vanaf een jaar of tien. Overigens is het ook leuk om dit boek als ouder mee te lezen.

Recensie: Thuis - Rob Geukens

Thuis. Op zoek naar de Vindeleer 3

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het laatste deel in de Vindeleer-trilogie. Een magisch verhaal over vriendschap en familie. Vanaf 10 jaar.
    Kat groeide op in een weeshuis. Toen dat in vlammen opging, sleepte ze op het nippertje een doos uit de brand. Een doos waarvan de inhoud een heel nieuw licht op haar verleden werpt... Leven haar ouders nog? Kan de Vindeleer haar helpen hen op te sporen?
    Ga mee met Kat naar het luxueuze vakantieoord Club Wellesley, trotseer de stormen en ontrafel het duistere geheim van de mysterieuze Emerald Islands. Na dit avontuur zal niets meer hetzelfde zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen