• onze waardering

Zondagsleven - Judith Visser RECENSIE

Recensie: Zondagsleven - Judith Visser

Zondagsleven vertelt het verhaal van Jasmijn Vink, die we al leerden kennen in Vissers eerste autobiografische roman Zondagskind. Aan het einde van dat boek krijgt Jasmijn de diagnose Asperger. In Zondagsleven maken we een sprong in de tijd, want ondertussen heeft Jasmijn een kantoorbaan en woont ze op zichzelf in haar 'Vinkennest', met haar hond Romy. In deze nog altijd autobiografisch getinte, maar iets meer fictieve roman is Jasmijn druk bezig om uit te zoeken hoe ze zich staande kan houden in een chaotische wereld, op kantoor, met felle lampen, rinkelende telefoons en collega's die haar niet begrijpen, maar ook op het gebied van de liefde. Het verhaal van Zondagsleven gaat zoals gezegd door op de gebeurtenissen van Zondagskind, maar het kan ook los gelezen worden omdat het over een andere fase in Jasmijns leven gaat.

Al vanaf de eerste pagina wordt de lezer meegetrokken in de belevingswereld van Jasmijn, die zo authentiek en intens beschreven wordt door Visser dat je als het ware opgezogen wordt door het boek. De verhaallijn is mooi en laat goed zien hoe het is om te leven met autisme. Het grootste deel van Zondagsleven gaat over alledaagse dingen, zoals naar je werk gaan, liefde, een rondje wandelen met de hond, etc. Het is heel indrukwekkend om te lezen hoeveel moeite Jasmijn heeft met dingen die door veel mensen als 'normaal' gezien worden en doordat je zo meegezogen wordt in de gedachten van Jasmijn voelt het helemaal niet als een roman over alledaagse dingen.

Het verhaal wordt vanuit het standpunt van Jasmijn verteld en dat is heel mooi, omdat de lezer zo goed meekrijgt hoe Jasmijn naar de wereld kijkt. Als lezer is het interessant om te lezen met welke belemmeringen Jasmijn te maken krijgt, maar ook welke unieke eigenschappen ze bezit. Het is bijvoorbeeld prachtig om te lezen over de diepe connectie die Jasmijn heeft met haar hond Romy, maar het is net zo interessant om te lezen hoe Romy letterlijk haar houvast is, en hoe verloren Jasmijn zich voelt als ze Romy niet mee mag nemen. Over hoe welbespraakt ze is als ze een lezing geeft, maar hoe van slag ze raakt als ze bij het uitzendbureau binnenstapt en zich realiseert dat de inrichting en het personeel veranderd zijn. Doordat Zondagsleven zo diep ingaat op de gevoelens van Jasmijn is het verhaal ook ontroerend en soms pink je zelfs een traantje weg.

De personages in Zondagsleven zijn ook heel mooi vormgegeven. Jasmijn zelf is natuurlijk het belangrijkste personage in het boek, maar ook haar vriend Nick, haar ouders en een aantal collega's spelen een rol. Ook hier is het weer opmerkelijk dat het verhaal verteld wordt door Jasmijn, omdat je over de andere personages juist alleen de dingen leest waar Jasmijn in geïnteresseerd is en waar ze waarde aan hecht. Zo lees je bijvoorbeeld weinig over waar de collega's van Jasmijn zich mee bezighouden buiten het werk, maar wil ze wel graag weten hoe ze tegenover honden staan omdat dat iets is wat ze belangrijk vindt.

Kortom, Zondagsleven van Judith Visser is een prachtig, authentiek, origineel en ontroerend verhaal over Jasmijns leven met autisme. Het hele boek staat in het teken van de innerlijke belevingswereld van Jasmijn en dat is prachtig. De verhaallijn gaat over doodnormale dingen, maar doordat je ze door de ogen van Jasmijn leest worden ze bijzonder. Het boek is herkenbaar voor mensen met autisme, maar ook heel leerzaam voor mensen die geen autisme hebben. Zondagsleven creëert zo tegelijkertijd ook veel begrip. Het bijzondere karakter van het boek en de prachtige schrijfstijl van Visser maken van Zondagsleven een echte aanrader.

Recensie: Zondagsleven - Judith Visser

Zondagsleven

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega's én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden – niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen, en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen...

  Waar Zondagskind ging over opgroeien met autisme, gaat Zondagsleven over je eigen weg vinden en trouw blijven aan wie je bent.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Haar kant van de weg - Ella Marjon

 • Toen ze verdween - Carla Kovach

 • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

 • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

 • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen