• onze waardering

Het geschenk - Edith Eger RECENSIE

Recensie: Het geschenk - Edith Eger

Bevrijd je uit je mentale gevangenis. De deur van die gevangenis is niet op slot. Je hebt zelf de sleutel van die gevangenis. Stap naar buiten, sluit die deur achter je en begin te leven!

Bovenstaande is ongeveer de kern van de boodschap van Het geschenk van Edith Eger. Dit handzame boekje verscheen bij ons in oktober 2020. Elisabeth van Borselen tekende voor de vertaling naar het Nederlands.

De 92-jarige Dr. Edith Eger is een gerenommeerde psychotherapeut én zij overleefde de holocaust. In haar boek De keuze dat een paar jaar eerder verscheen, beschrijft Eger haar leven in kamp Auschwitz, waar zij meteen bij aankomst haar ouders verloor. Hoewel meer dood dan levend en lichamelijk een wrak geworden, hebben zij en haar zus de verschrikkingen overleefd. Tientallen jaren heeft zij woede (over wat haar was aangedaan), verdriet (om het verlies van haar ouders) en schuldgevoel (omdat zij het wél overleefd had) in haar binnenste gevangen gehouden, totdat zij besefte dat al haar onvrede, haar ruzies met echtgenoot Béla niet aan hem lagen, maar dat zij eerst uit haar eigen, zelf gecreëerde, mentale gevangenis moest komen, om echt te kunnen leven, om zich gelukkig te kunnen voelen. Wat zij hiervan leerde, zet zij weer in bij de behandeling van haar cliënten.

In Het geschenk komt zij uitgebreid terug op haar ervaringen in en na Auschwitz, en haar leven met haar jonge kinderen. Zeer openhartig beschrijft zij hoe zij haar echte ik terugvond door te onderzoeken wat de gevangenissen waren waarin zij zich opsloot. Eger hamert erop dat niemand vrij van lijden is of zal zijn, dat ieder zijn deel krijgt en dat je dus niet jezelf moet ontmoedigen door je zielig af te vragen waarom dit lijden, dit ongeluk, deze ellende jou overkomen. Dat je je portie leed te verduren zal krijgen, staat wel bijna vast. Maar hoe je erop reageert, welke gedachten daarover je zal toelaten, daarvoor ben je zelf verantwoordelijk, daarover moet je zelf de regie nemen, opdat je niet blijft hangen in de gevoelens van verdriet, woede, schuld of schaamte.

In Het geschenk laat Edith Eger aan de hand van duidelijke voorbeelden, zeer herkenbaar ook voor wie het niet persoonlijk heeft ervaren, zien hoe je jezelf kunt bevrijden uit die mentale gevangenis. De voorbeelden die zij aandraagt, komen uit haar eigen leven als kind, moeder, echtgenote, en uit dat van haar cliënten; de voorbeelden zijn, naast zeer divers, ook heftig, verschrikkelijk en zelfs monsterlijk: scheiding, verlatingsangst, verlies van een dierbare, gewelddadige relatie en seksueel misbruik.

Hoe Eger haar cliënten helpt om zich los te maken van datgene wat het echte leven en geluk in de weg staat, beschrijft zij in zeer duidelijke bewoordingen. Bijna stap voor stap laat zij zien waarin de cliënt vastzit, wat de cliënt zou kunnen doen om eruit te komen, om te worden wat de eigen ik is.

Eger gebruikt in Het geschenk geen ingewikkelde termen, ze hanteert duidelijke, begrijpelijke taal zonder poespas; zij strooit niet met allerlei geleerde autoriteiten om indruk op de lezer te maken; stapsgewijs helpt ze bij de bewustwording van wat het eigenlijke probleem is en op haar eigen rustige wijze biedt zij de sleutels, de handvatten aan.

Het geschenk is niet een dik, lijvig boek dat men eerder juist zou wegleggen dan oppakken. Het formaat, het aantal pagina's en de cover nodigen juist uit om het boek ter hand te nemen. Vooral de typografie is opvallend prettig en dat helpt de lezer meteen op weg. De hoofdstukken dragen titels waarin de probleemstelling meteen zichtbaar is; de handvatten die worden aangereikt, worden regelmatig herhaald in de vorm van aforismen.

Alvorens af te sluiten met een mooi dankwoord vat zij in haar slotwoord al haar aanbevelingen kort samen en benadrukt: "Het leven, zelfs met alle onvermijdelijke trauma's, pijn, verdriet, ellende en dood, is een geschenk." En het geschenk van het leven vier je "door te leven met vreugde, liefde en passie."

Recensie: Het geschenk - Edith Eger

Het geschenk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Toonaangevend psycholoog Edith Eva Eger – bekend als de ballerina van Auschwitz – begeleidt lezers op een universele reis naar vrijheid en genezing. Wat er met ons gebeurt is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen.

  We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.

  Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wie schrijft die blijft - Tamara Haagmans

 • Het smalle pad van verlangen - Patrick Rothfuss

 • De prinses - Wendy Holden

 • De vrouwen van het wijndomein - Linda Winterberg

 • Liefs van mij – Jessica Saunders

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen