• onze waardering

Tom Clancy Erecode - Marc Cameron RECENSIE

Recensie: Tom Clancy Erecode - Marc Cameron

Toen Tom Clancy, ’s werelds meest vermaarde schrijver van technothrillers, in 2013 overleed, vond men dat zijn grote actieheld Jack Ryan niet mee mocht verdwijnen. The Hunt for Red October en Patriot Games waren de eerste van 18 boeken die Clancy schreef over dit personage. Het succes was fenomenaal en bleef doorgaan. Na zijn dood schreven aanvankelijk Mark Greany en Grant Blackwood enkele Jack Ryan-thrillers. Beiden hadden nog samengewerkt met Clancy aan zijn laatste boeken. Sinds 2017 verschijnen elk jaar twee thrillers, afwisselend van de hand van Mike Maden en Marc Cameron. Tom Clancy Erecode is het derde boek in de reeks van de hand van Marc Cameron.

In Erecode draait alles rond het geheime artificial intelligenceproject Calliope. Vanuit de gaming industrie ontwikkelde men deze NPC (non playable character) die haar eigen wil heeft. Het is de meest geavanceerde vorm van AI en dringt door tot alle communicatiekanalen ter wereld. Ze verspreidt zich als een virus. China wil maar al te graag de wereldmacht overnemen en doet een poging om Calliope te bemachtigen. Dat zou natuurlijk het einde betekenen voor de VS en president Jack Ryan. Als ook zijn goede vriend Pat West in handen van de Chinezen valt, moeten Jack Ryan en zijn team ingrijpen. Wat volgt is een spannend verhaal met enkele mooie actiescènes. Zijn ambt als president belet dat Jack Ryan zelf de grote actieheld wordt, maar hij houdt toch stevig de touwtjes in handen en doet -zoals steeds -zijn eigen zin.

Marc Cameron heeft zeker de knowhow van de werking van de geheime diensten en is op de hoogte van alle technische snufjes op het gebied van oorlogsvoering. Ook Tom Clancy pakte graag uit met technische details, maar Cameron lijkt hierin te overdrijven. Dat zet een domper op het leesplezier en haalt dikwijls de spanning uit het verhaal. Bovendien goochelt de auteur met tal van personages waardoor het soms moeilijk om volgen is. Het lijkt wel alsof de uitgever bepaald heeft dat het boek 500 bladzijden diende te worden, waar eigenlijk de helft volstaat. Het verhaal rond Calliope en de verschillende niveaus die erbij betrokken zijn, is best interessant en biedt stof tot een spannende en intelligente thriller. Het lijkt plausibel en beangstigend dat vergevorderde AI doordringt tot in de wereld van de spionage en de geopolitiek. De overvloed aan technische details, het blijven opvoeren van personages, elk met hun zeer gedetailleerde achtergrond, doet de lezer echter afhaken. Gelukkig brengt een ‘lijst van belangrijkste personages’ aan het begin van het boek enig soelaas. Grote Clancy-fans herkennen natuurlijk verschillende van deze namen en vinden hun evolutie best wel interessant. Desalniettemin lijkt ‘less is more’ een goede raad te zijn voor de ongetwijfeld deskundige Marc Cameron. Wie echter een spannende thriller wil lezen, zit niet te wachten op ellenlange en onnodige details.

Recensie: Tom Clancy Erecode - Marc Cameron

Tom Clancy Erecode

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het begint met een sms. President Jack Ryans vriend (en voormalig CIA-agent) pater Pat West waarschuwt hem voor een ‘honey trap’ – een val die is opgezet door een geheim agente die uit is op informatie – en een mogelijke moordaanslag. Het zou te maken hebben met een geheim artificial intelligence-project, Calliope, dat in Chinese handen dreigt te vallen. Daarna blijft het stil. Doodstil. En dus heeft Jack twee problemen. Hij moet zijn vriend helpen, die verdwenen is in Indonesië, en hij moet achterhalen wat Calliope precies is en hoe groot de dreiging is. Maar terwijl hij zich hierop concentreert speelt er zich achter zijn rug een ander, schimmig spel af…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen