• onze waardering

Alles voor jou - Susanne Koster RECENSIE

Recensie: Alles voor jou - Susanne Koster

Sem zoekt een nieuwe huisgenoot en zijn ex-buurmeisje, Donna, geeft daar graag gehoor aan. Ze zijn al jaren beste vrienden en Donna hoopt hun band zo nog te verstevigen. Wanneer Sem een vriendje krijgt, komt er toch een barst in de vriendschap en daarna gebeuren er allerlei vreemde dingen... 

Susanne Koster neemt de lezer mee op een spannende rit in Alles voor jou. De proloog is prikkelend en geeft het idee dat hij onderdeel van het verhaal is en je hem dus op een later moment nog zal terugzien. Dat is altijd een goede techniek om een bepaalde verwachting te creëren en de lezer op scherp te zetten. Het verhaal bouwt daarna langzaam op, tot het een omslagpunt bereikt en dán wordt het erg grimmig. Koster pakt dit omslagpunt zo mooi in, dat je het eigenlijk niet ziet aankomen en dat geeft een heel leuk verrassingseffect. De voorspelbaarheid van het geheel wordt daarmee gelukkig wat onderbroken, maar het draagt langs de andere kant niet bij aan de geloofwaardigheid. Het gehele verhaal is vrij vergezocht en extreem. Hier en daar zitten er gaten in de plot, waardoor je je als lezer toch vragen gaat stellen over het gemak waarmee alles maar kan en dat roept toch kleine frustraties op. Susanne Koster kiest ervoor om een gedeeltelijke sluier over het verleden te houden en ook dat levert wat vraagtekens op die misschien niet nodig geweest waren. 

De personages in Alles voor jou zijn niet sterk uitgewerkt en dat geldt met name voor hoofdpersonage Sem. Hij blijft een grijze muis, waar je slecht verbinding mee maakt. Donna is een personage waar je om andere redenen moeilijk vat op krijgt. Ze is absoluut kleurrijk, maar je weet gewoonweg niet goed wat je van haar moet vinden. Ze roept een bepaalde afkeer op, al vanaf het begin van het verhaal en je bent als lezer erg huiverig om haar helemaal te omarmen. De overige personages zijn bijfiguren, vooral bij Noak, de nieuwe liefde van Sem, is dat jammer, want daar lag nog een hoop potentieel verborgen.  

De schrijfstijl is vlot en moeiteloos te lezen. Ook lezers die onder de doelgroep van 15+ zitten, zullen Alles voor jou graag lezen. Het enige knelpunt hierin, is dat de personages 18+ zijn en dat het zo wellicht een ver-van-hun-bed-show zal worden. Toch kan je je ook de vraag stellen hoe 'volwassen' de personages nu werkelijk zijn. Als Susanne Koster hetzelfde verhaal had geschreven, met jongere personages, was het ook volledig geloofwaardig geweest qua gevoelswereld. Er komt een kleine portie drugs- en drankgebruik in het boek voor, wat wellicht ook een belemmering kan zijn om het boek te promoten bij jonge lezers.  

Alles voor jou heeft een erg hoog Stephen King gehalte! Toch is dat niet helemaal duidelijk in het begin van het verhaal, maar naarmate het boek vordert, krijg je als lezer zeker de kriebels bij bepaalde scènes. De spanning is goed voelbaar en dat is wat het geheel ook aantrekkelijk maakt. Qua opbouw van het plot en uitwerking van de personages zijn er langs de andere kant zeker mogelijkheden onbenut gelaten en dat maakt dat Susanne Koster met Alles voor jou in de middenmoot blijft steken.

Recensie: Alles voor jou - Susanne Koster

Alles voor jou

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een spannende psychologische roman over vriendschap, jaloezie en wraak. Voor young adults. Donna en Sem zijn al jaren beste vrienden en kennen elkaar als geen ander. Maar wanneer Donna in hetzelfde huis als Sem op kamers gaat wonen, ontstaan er scheurtjes in hun hechte vriendschapsband. Als er dan ook nog sprake is van een nieuwe liefde, wordt hun vriendschap tot het uiterste getest. Geheimzinnige incidenten zetten hun toch al gespannen relatie op scherp. Met dramatische gevolgen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen