• onze waardering

Vergif - Jennifer Donnelly RECENSIE

Recensie: Vergif - Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly's Vergif is een young adult roman van deze Amerikaanse schrijfster, bekend van de Rozen-trilogie en YA romans als A Northern Light en RevolutionVergif is een hervertelling van het alom bekende sprookje Sneeuwwitje. Zo heeft Jennifer Donnelly ook al eerder Doornroosje in een authentiek nieuw jasje gestoken met Stiefzus

De knappe prinses Sophie, met haren zwart, rode lippen en een huid zo wit als sneeuw, wordt 17 jaar en staat op het punt de troon van haar stiefmoeder koningin Adelaide over te nemen. Om dat te vieren is er een grote jachtpartij en een bal, waarop de adel en prins Haakon van het naburige noordelijke koninkrijk zijn uitgenodigd. Adelaide vindt dat Sophie absoluut niet geschikt is om te regeren. Ze is te zachtaardig, te lief en zeker nog te naïef. Regeren doe je met harde hand, vindt Adelaide. Je macht laat je zien door hard en meedogenloos op te treden. Een vrouw op de troon is al helemaal moeilijk in die tijd en waar Adelaide regeert met de macht van angst, zal Sophie het niet redden denkt zij en Sophie moet dus zo snel mogelijk een man naast zich hebben die dat wel kan. Haakon is een goede kandidaat. Hij is knap en charmant en Sophie valt als een blok voor hem. Tot de dag erop alles anders loopt en de wereld van Sophie totaal verandert... 

Om Jennifer Donnelly's Vergif simpel een hervertelling van Sneeuwwitje te noemen is niet helemaal juist. Ze is trouw gebleven aan de essentie van het bekende sprookje, maar het verhaal wordt op  duistere wijze op een geheel andere manier verteld en in het verhaal vind je bepaalde herkenbare thema's terug. De mooie prinses, de boze stiefmoeder, de 7 broers; de charmante prins; de glazen doodskist; het lint, de kam en natuurlijk de appel. Om een zo bekend sprookje als basis te nemen, vergt wel wat moed. Het is natuurlijk al vaker gebeurd en of het wordt een slap aftreksel of men zit er compleet naast. Dat is bij Vergif zeker niet het geval. De gebroeders Grimm konden er wat van wat betreft gruwelijke sprookjes, maar Jennifer Donnelly voegt er nog zoveel meer aan toe en geeft er een geheel eigen draai aan. 

Jennifer Donnelly heeft een mooie kleurrijke manier van schrijven. Heel beeldend ook, ze neemt je op een bijna filmische manier mee in de door haar gecreëerde wereld. De karakters van haar personages zijn mooi uitgewerkt en de mensen die Sophie op haar dwaaltocht ontmoet passen precies in de verhaallijn, die overigens aardig wat onverwachte twists heeft. Sophie is absoluut geen superwoman, maar ze raapt haar moed bij elkaar en beslist over haar eigen lot. Dat maakt haar sterk. 

Sophie is inderdaad te naïef en te zachtaardig en haar emoties gaan met haar hart aan de haal, waardoor haar beslissingen vaak onverstandig lijken uit te pakken. Maar mededogen en liefde blijken juist helemaal niet zulke slechte raadgevers en uiteindelijk wint Sophie meer dan ze verliest. Haar naïviteit raakt ze snel genoeg kwijt en ze leert dat ze niet voor de eerste de beste knappe  prins moet vallen; moet vertrouwen op haar vrienden en haar volk en bovenal dat al ben je bang, je angst niet moet laten overwinnen zolang je liefde en hoop hebt.  

Vergif begint met een zeer verrassende proloog, die je werkelijk met verbazing leest, waarna je zo snel mogelijk verder wilt lezen omdat zo'n cliffhanger natuurlijk om uitleg vraagt. De uitleg krijg je redelijk snel, waarna je weer in de volgende verbazingwekkende situatie terecht komt, want Sophie volgt een pad dat bijna niet te voorspellen is. Heerlijk spannend en intrigerend dus. 

Bij een boek als Vergif moet je niet te veel verklappen en dus raad ik iedereen aan die van wat duistere fantasierijke pakkende verhalen houdt, Jennifer Donnelly's Vergif gewoon te gaan lezen! Het is een geweldig boek en zeker 5 hartjes waard. 

Recensie: Vergif - Jennifer Donnelly

Vergif

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Sophie staat op het punt de troon over te nemen, maar haar schoonmoeder heeft hele andere plannen met haar. Ze vindt Sophie veel te lief om te regeren. Maar Sophie laat zich niet zomaar verjagen…

    Vergif is een weergaloze hervertelling van Sneeuwwitje. Bestsellerauteur Jennifer Donnelly geeft een nieuwe draai aan het beroemde sprookje in dit fantasyverhaal met een flinke dosis female empowerment. Voor jongeren vanaf 13 jaar en liefhebbers van youngadultboeken.

    De knappe Sophie, met rode lippen en een huid zo wit als sneeuw, staat op het punt de troon over te nemen. Haar stiefmoeder heeft echter andere plannen. Volgens haar is Sophie te lief en te aardig om te regeren, en Sophie gelooft haar.

    Wanneer een jager de opdracht krijgt om Sophie te vermoorden, ontdekt ze een ongekend vuur in zichzelf. Met de hulp van zeven mysterieuze vreemden besluit Sophie terug te winnen wat haar toebehoort.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen