• onze waardering

Onderstroom - Ria van der Ven-Rijken RECENSIE

Recensie: Onderstroom - Ria van der Ven-Rijken

De vijftigjarige Agaath is al lang alleen. Ze besluit zich in te schrijven voor een evenement in Zeeland. Tijdens het zoeken naar een plaats om te slapen, stuit ze op de advertentie van Renate om te ruilen van huis. De dertigjarige Renate heeft een whiplash opgelopen na een duikongeval. Zo is haar leven erg beperkt geworden. Als Agaath wil ruilen van huis, besluiten de twee vrouwen voor drie weken van leven te ruilen.

Gelijk vanaf de eerste pagina val je het leven van Agaath binnen. Dit personage is een vijftigjarige vrouw die eigenlijk haar leven al heeft geleefd en opstaat, zich wast en aankleedt. Iedere dag weer opnieuw. Dit personage is erg goed uitgewerkt en de sleur die zij ervaart zal voor iedereen wel bekend voorkomen. Haar eenzaamheid maakt het lastig om te lezen, dit is iets wat van iedere pagina te voelen is. Onderstroom heeft een vrij negatieve insteek en dat maakt dat verhaal je als lezer niet erg vrolijk laat voelen.

Als Agaath ruilt van leven met de jonge Renate gaat er voor beide personages een wereld open. Renates verhaal is aangrijpend en prachtig om te volgen vanuit haar oogpunt. De thema's zoals depressie en mantelzorg die aanbod komen, grijpen aan, maar toch is de vertelstijl van Ria van der Ven - Rijken, geen stijl die je meesleurt in de emotie van de personages. Het blijft wat oppervlakkig en dit is jammer.

De schrijfstijl van Ria van der Ven-Rijken is nogal wennen: ze schrijft de belevingen van beide vrouwen tot in de details op. Dit betekent dat het af en toe wat lastig is om te volgen, vanwege de enorme hoeveelheid informatie die op je afgevuurd wordt in Onderstroom. Het verhaal op zichzelf telt maar 224 pagina, maar toch voelen de details wat langdradig en mist er juist de vaart in Onderstroom.

De omgevingen waar het verhaal zich afspeelt zorgen voor een realistisch beeld voor de lezer. Middelburg bijvoorbeeld is een van de plaatsen waar de omgeving uitgebreid beschreven wordt: je hebt als lezer het gevoel dat je je begeeft in de prachtige natuur en bij het strand. 

De verbinding tussen de twee vrouwen en de ervaring van de sleur van het leven is voor veel lezers zeker herkenbaar. Toch heeft Onderstroom in het begin daardoor een wat negatieve insteek. Dit wordt wel beter, maar toch komen er zware thema's aan bod. De enorme hoeveelheid details, zorgen voor een goed beeld, maar zijn af en toe wat te veel. Het verhaal vanuit het perspectief van Agaath en vanuit Renate zijn goed uitgewerkt. Toch mist er wat emotie, zeker met de heftigheid van hun levens. 3 hartjes.

Recensie: Onderstroom - Ria van der Ven-Rijken

Wuthering Heights

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    may you not rest, as long as I am living. You said I killed you - haunt me, then Lockwood, the tenant of Thrushcross Grange on the bleak Yorkshire moors, is forced to seek shelter one night at Wuthering Heights, the home of his landlord. There he discovers the history of the tempestuous events that took place years before.

    Lockwood, the new tenant of Thrushcross Grange on the bleak Yorkshire moors, is forced to seek shelter one night at Wuthering Heights, the home of his landlord. There he discovers the history of the tempestuous events that took place years before: of the intense passion between the foundling Heathcliff and Catherine Earnshaw, and her betrayal of him. As Heathcliff's bitterness and vengeance is visited upon the next generation, their innocent heirs must struggle to escape the legacy of the past.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen