• onze waardering

Bloedblaren - Naomi Rebekka Boekwijt RECENSIE

Recensie: Bloedblaren - Naomi Rebekka Boekwijt

In Bloedblaren lezen we het verhaal van Liv, een jonge huisschilder met veel psychische problemen. Ze snijdt zichzelf, heeft angsten, suïcidale gedachten en is erg depressief. Dit zijn allemaal gevolgen van een nare jeugd. Wat die jeugd precies heeft ingehouden lees je stukje bij beetje naarmate het verhaal vordert. Liv heeft recent haar eigen huis gekocht, een langgekoesterde wens. Terwijl ze aan haar huis werkt denkt ze veel terug aan vroeger. Ze leest daarbij in haar oude dagboeken, waarvan fragmenten weergegeven worden in het boek. Naast haar werk als huisschilder is Liv veel bezig met sport. Liv is een getalenteerd en zeer fanatieke crossfit atleet. Ze is zo goed in deze sport dat ze gevraagd wordt om professioneel crossfitter te worden. Liv sport zo fanatiek en zo intens dat ze er vaak bijna bij neervalt, en de vraag zich voordoet: is dit nog wel sporten, of is dit een vervanging voor het zichzelf snijden?

De workouts die ze doet vormen een rode draad door Bloedblaren. Het boek beschrijft precies een jaar uit Livs leven, verdeeld over twaalf hoofdstukken. Elke maand is een apart hoofdstuk, dat begint met een opsomming van de elementen waaruit een bepaalde crossfit oefening bestaat, met een tekeningetje erbij. Daarnaast bestaat het boek uit dagboekfragmenten en dialogen die zijn opgeschreven alsof het om een toneelstuk gaat, met de naam van de spreker in hoofdletters voor de zin. Deze verschillende elementen houden het boek levendig.

Naomi Rebekka Boekwijt is een dertigjarige Nederlandse schrijfster, woonachtig in Denemarken. Sinds haar tweeëntwintigste zijn haar boeken erg succesvol en bekroond. Bloedbaren is haar derde roman, ze werd bekend met de verhalenbundel Pels. Bloedblaren is voor Boekwijt een zeer persoonlijke roman. Niet alleen is de schrijfster net als de hoofdpersoon zelf ook huisschilder en fanatiek crossfitter, ook kampt ze met ernstige psychische problemen; te weten borderline en depressie. Ook al is het verhaal van Liv in Bloedblaren fictief, de dagboekfragmenten komen uit het persoonlijke dagboek van Naomi Rebekka Boekwijt.

Wie Bloedblaren van Naomi Rebekka Boekwijt leest kan niet anders dan worden geraakt door het enorme psychische leed dat dit verhaal doordrenkt. Sommige herinneringen uit haar jeugd zijn zo schrijnend dat er makkelijk tranen over je wangen kunnen gaan rollen. Ook al is dit geen dik boek, het kan zijn dat het niet lukt het verhaal achter elkaar uit te lezen, omdat je soms even een adempauze nodig hebt. De korte pakkende zinnen waarmee Boekwijt schrijft voegen toe aan de intensiteit van het boek. Bloedblaren is een erg aangrijpende roman, die een inkijk geeft in de loodzware ellende waarin psychiatrische patiënten zich bevinden. De wetenschap dat deze roman gebaseerd is op de eigen ervaringen van de schrijfster geeft hier nog extra dimensie aan.

Recensie: Bloedblaren - Naomi Rebekka Boekwijt

Bloedblaren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In het leven van de jonge Liv is er veel wat afgebroken moet worden voordat het weer kan worden opgebouwd. Ze kampt met een pestverleden, dat versterkt werd door een problematische thuissituatie. In haar sport, Crossfit, gaat ze dit verleden te lijf. Ze leeft volgens een strikt schema van werken, trainen, slapen. Ze koopt een huis, verbouwt het eigenhandig en vindt eindelijk een plek om te ademen. Maar is haar extreme vorm van sporten een verkapte vorm van zelfbeschadiging? Of een manier om de beste versie van zichzelf te worden? Met haar toewijding aan de sport en het huis streeft Liv ernaar een "heel mens' te worden. Aan de ene kant wil ze in de schaduw bestaan, op de eerste plek die ze voor zichzelf heeft geclaimd, en aan de andere kant komt ze in de schijnwerpers van de Crossfitcompetitie te staan. "Alles wat ik doe is noodzakelijk' denkt Liv. De rokken van de ui worden gepeld en de kern van Liv komt bloot te liggen: het diepe verlangen gezien te worden, al is het maar door één persoon.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen