• onze waardering

Fin & Rye - Harry Cook RECENSIE

Recensie: Fin & Rye - Harry Cook

Fin staat centraal in Fin & Rye. Fin kust een jongen en wanneer zijn vader daarachter komt, verhuist het hele gezin naar een andere stad om daar een frisse, nieuwe start te maken. Volgens Fins ouders kan er niets goeds komen van een jongen die van een jongen houdt en zij willen dat Fin een andere keuze maakt. Geaardheid is echter geen keuze en een andere woonplaats verandert hier natuurlijk niets aan. Fin ontmoet Rye, ze sluiten vriendschap en worden verliefd op elkaar.

Fin & Rye is een mooi en liefdevol geschreven verhaal dat echt van deze tijd is en waar diversiteit en gender een belangrijke rol in spelen. Andere hoofdpersonen zijn Poppy en June, June is transseksueel ('een jongen die denkt dat hij een meisje is', aldus de conservatieve vader van Fin) en de twee meisjes hebben een knipperlichtrelatie. 

Het is ronduit schokkend om te lezen hoe de ouders van Fin met zijn geaardheid omgaan. Ze vinden dat zijn gedrag verkeerd is en dat hij dat moet veranderen. Ze denken dat een workshop hem wel op het 'juiste' spoor zal zetten. Als dat niet werkt, dwingen ze Fin naar een kamp te gaan waar hij conversietherapie krijgt. Conversietherapie is een omstreden methode, waarbij, in dit geval, jongeren psychisch onder druk gezet worden te veranderen van geaardheid. De vrienden van Fin weten hoe kwalijk dit is en proberen Fin weer zo snel mogelijk thuis te krijgen.

Harry Cook beschrijft op een liefdevolle wijze de opbloeiende liefde tussen Fin en Rye en de problemen waar zij tegenaan lopen. Rye heeft namelijk al een relatie met een andere jongen, waarin hij niet gelukkig is. De vuurvliegjes boven het meer, die ook in de originele titel zitten, vormen een belangrijk rustpunt voor Rye en later ook voor Fin.

Het boek beschrijft het belang van vriendschappen, maar beschrijft ook hoe knellend familiebanden soms kunnen zijn. Gelukkig heeft Fin een oudere broer die hem steunt, maar die er pas in de loop van het boek voor hem is. Ook dat is de realiteit, dat je soms helemaal alleen moet dealen met de problemen waar je mee geconfronteerd wordt.

Het is goed dat boeken als Fin & Rye worden geschreven, om jongeren die in een vergelijkbare situatie verkeren een hart onder de riem te steken en om alle andere lezers zich bewust te maken van de realiteit. Het echte leven bestaat niet alleen uit heteroseksuele stelletjes en Fin & Rye geeft een realistisch beeld van de diversiteit in de maatschappij.

Fin & Rye is een boek dat lekker leest. De hoofdstukken zijn van een overzichtelijke lengte en zijn hetzij vanuit het perspectief van Fin, hetzij dat van Rye geschreven. Het einde ging een beetje snel, maar dat doet gelukkig niets af aan de kwaliteit van het verhaal en het boek. Het is een fijne comtemporary young adult, echt eentje die je geeft wat je ervan verwacht. Een liefdesverhaal met rauwe randjes, dat je doet nadenken over onze huidige maatschappij en de onverdraagzaamheid die bepaalde mensen soms vertonen. De cover tenslotte is ontzettend mooi, de kleuren passen perfect bij het verhaal.

Recensie: Fin & Rye - Harry Cook

Fin & Rye

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoopgevend en inclusief verhaal over werkelijk trouw zijn aan jezelf

  Fin kust een jongen. Wanneer zijn vader erachter komt, verhuist de hele familie halsoverkop naar een andere stad. Maar een nieuwe start verandert niets aan Fins geaardheid of de problemen die zij in de ogen van iedereen veroorzaakt. Nou ja, iedereen… zijn nieuwe beste vriendin Poppy en haar vriendin June maken er totaal geen probleem van en Rye ook niet, zijn nieuwe crush. Terwijl Fin and Rye langzaam naar elkaar toe groeien en uiteindelijk intieme momenten beleven, besluiten Fins conservatieve ouders hem naar een ‘therapy camp’ te sturen. Het is een nachtmerrie. Kunnen Fins vrienden een briljant plan bedenken om hem te redden voordat de misdienaren hem in ‘the straight and narrow’ dwingen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen