• onze waardering

Een snuifje Radium - Peter Nys RECENSIE

Recensie: Een snuifje Radium - Peter Nys

In Een snuifje Radium vertelt Peter Nys een verhaal dat zich in het verleden, het heden en de toekomst afspeelt. In de wereld die hij beschrijft is tijdreizen uitgevonden, maar dat brengt de nodige gevaren met zich mee... Als iemand naar het verleden reist, kan hij de toekomst helemaal veranderen! In dit vierde boek in de serie is er iemand die met het verleden van Marie Curie wil knoeien, dus een heel team wordt op pad gestuurd naar het verleden om dit te kunnen verhinderen.  

Zoals jullie hierboven konden lezen, is Een snuifje radium het vierde deel in een serie. Het is geen serie waarvan je de boeken apart kan lezen. Er wordt heel weinig uitgelegd over de vorige delen, waardoor het echt een must is om de boeken in de juiste volgorde te lezen. De serie is met dit deel overigens nog niet afgelopen: aan het einde zijn er enkele verhaallijnen afgesloten, maar er zijn ook verhaallijnen die nog een vervolg nodig hebben!  

De opbouw van het boek is redelijk chaotisch. Aangezien het een boek is waarin er kan worden gereisd door de tijd, kan je je wel voorstellen dat er verschillende verhaallijnen in verschillende tijdperken zijn. Elk hoofdstuk wordt ook netjes gestart met een jaartal en een plaats waar de gebeurtenissen zich afspelen. Toch is het verwarrend om te lezen. Er zijn héél veel verhaallijnen, waardoor je je goed moet concentreren tijdens het lezen. Ook is niet van alle verhaallijnen duidelijk welk nut ze hebben voor het gehele verhaal. Misschien wordt dat pas duidelijk in het volgende deel, maar hoe dan ook is het jammer dat dat dan in dit deel voorkomt.  

Een snuifje radium (en de rest van de Parameter-serie) is volgens de uitgeverij bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar oud. Die leeftijd vind ik niet helemaal passen bij het boek, om twee redenen. Ten eerste gebruikt Peter Nys veel moeilijke woorden, die hij overigens niet uitlegt. Zo gaat het op een gegeven moment over pekblende die Marie Curie gebruikt. Dat is een mineraal, ik heb het moeten opzoeken, maar hoe zouden kinderen dit moeten weten? Het zou fijn zijn als er bij moeilijke woorden ook een uitleg voorzien wordt. Ten tweede zijn de personages in het boek allemaal volwassenen, op één of twee personen na die een minieme rol spelen in het boek. Veel van die personages zijn machtsbelust, soms wordt er gehint naar relaties tussen volwassenen... Ik kan me niet voorstellen dat een 12-jarige dat écht leuk vindt. Die twee redenen bovenop de chaotische opbouw maken dat ik dit boek eerder voor oudere kinderen zou aanraden.  

Een snuifje radium van Peter Nys is het vierde (niet los te lezen) deel in de Parameter-serie. Hoewel het bedoeld is voor kinderen vanaf 12, zou ik het eerder oudere kinderen laten lezen.

Recensie: Een snuifje Radium - Peter Nys

De parameters 4 - Een snuifje radium

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Verleden, heden en toekomst komen samen. In een unieke mix van fictie en non-fictie reis je over de hele wereld én door de tijd. Een reeks voor nieuwsgierige lezers vanaf 12 jaar. Verleden Marie Curie ontdekt polonium en radium, twee nieuwe chemische elementen. Zo wordt ze de eerste vrouw die een Nobelprijs krijgt. Komt het daardoor dat er plots zoveel zonderlingen in haar leven verschijnen of is er meer aan de hand? Heden Ite doet een schokkende ontdekking. Kyra biecht haar een bijzonder geheim over haar mama op. Haar leven wordt nog verder overhoopgehaald. Toekomst Vertrekken de arken eindelijk naar de Kuipergordel en kan de aarde worden gered? Ronald Graulus, de prefect van het kwadrant, onderzoekt de zaak. Hij krijgt antwoorden, maar er komen vooral nog meer nieuwe vragen bij.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen