• onze waardering

De Code - Denise Rudberg RECENSIE

Recensie: De Code - Denise Rudberg

De Code: eerste deel Operatie Stockholm smaakt naar meer

Vrouwen speelden in de Tweede Wereldoorlog een voorname rol bij geheime operaties. Denise Rudberg (1977) gebruikt het als gegeven voor de serie Operatie Stockholm, waarvan ze met De Code het spits afbijt. Singe, Elisabeth en Iris, met totaal uiteenlopende achtergronden, raken erbij betrokken. Rudberg legt in dit eerste deel de nadruk op de herkomst. Ze laat de vrouwen los van elkaar aan het woord tot het moment dat ze worden geselecteerd om gecodeerde Duitse berichten te ontcijferen. Dan ontstaan dialogen, afgewisseld met samenspraak, waarbij het vogeltje zingt zoals het gebekt is een interessant aspect wordt.

Dan raakt het verhaal het aspect waarin Rudberg uitblinkt: de relaties tussen de personen die ze opvoert. Nu in een spannend tijdsgewricht met bedreiging van de individu is er dan het gevaar dat loert voor  het trio. Zweden ziet het gevaar van twee kanten op zich afkomen: Rusland aan de ene en Duitsland aan de andere kant.

De verwevenheid van de hoofdpersonen met aan haar gelinkte partijen is een interessant gegeven. Maar de sterkte van de verhaallijn zit ‘m toch daar  in hoe mensen uit verschillende milieus elkaar vinden wanneer ze onder druk van de omstandigheden tot samenwerking zijn veroordeeld. De ontdekking van: ,oh, zit dat zo, dat verrast me’. En dan blijkt dat een universitaire studie geen voorsprong biedt als het gaat om het oplossen van praktische problemen. Logisch denken kan daarin een evenknie zijn. Maar de combinatie van beide doet recht aan 1 + 1 = 3.

Hoewel een Joodse partner spoorloos is en er op enig moment een schuilkelder aan te pas komt, blijft de echte oorlogsdreiging nog wat op de achtergrond en zijn de onderlinge verhoudingen toonaangevend.

De laatste zinnen uit De Code impliceren dat het in het tweede deel andere koek zal zijn. Geen grote spanningsboog dus, wel meeslepend en bij vlagen ook hilarisch. Tussen twee haakjes: ook een verhaal dat de ondergeschoven positie van de vrouw illustreert. Overigens laten niet alle vrouwen uit Stockholm zich dat welgevallen. Het poneren van de stelling dat de pennenvruchten van Rudberg alleen vrouwen aanspreken wordt door de praktijk onderuit gehaald. Dat bewijst de belangstelling van beide geslachten voor haar eerdere werken.

Recensie: De Code - Denise Rudberg

Operatie Stockholm 1 - De code

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De code is het eerste deel in de meeslepende serie Operatie Stockholm, voor de liefhebbers van series als The Bletchley Circle en de boeken van Lucinda Riley, Kristin Hannah en Camilla Läckberg.

  Stockholm, 1940. Terwijl de dreiging van nazi-Duitsland toeneemt, leren drie vrouwen in Stockholm elkaar kennen onder bijzondere en moeilijke omstandigheden.
  Signe verhuist van het platteland naar de grote stad, Elisabeth neemt ontslag van haar werk na een dramatische gebeurtenis en Iris vlucht met haar twee zoons uit Estland naar Zweden. Ze treden in dienst van de Zweedse overheid om de gecodeerde boodschappen van de Duitsers te onderscheppen en te ontcijferen.
  In een tijd waarin het onmogelijk is te weten wie je kunt vertrouwen en waarin veel mannen met een dubbele moraal de leiding hebben, blijkt het werk van Signe, Elisabeth en Iris van vitaal belang voor de veiligheid van het Zweedse koninkrijk.

  De code is het eerste deel in de meeslepende serie Operatie Stockholm, voor de liefhebbers van series als The Bletchley Circle en de boeken van Lucinda Riley, Kristin Hannah en Camilla Läckberg.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 12 erotische speelfilms

 • Virgin River seizoen 3 alles wat je wil weten

 • De nieuwe Lord of the Rings film: The War of the Rohirrim komt eraan

 • Deze Harlan Coben boeken worden verfilmd

 • Lucinda Riley auteur van De Zeven Zussen is op 55-jarige leeftijd overleden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen