• onze waardering

Aaf gaat ondergronds - Nienke Berends RECENSIE

Recensie: Aaf gaat ondergronds - Nienke Berends

In Aaf gaat ondergronds beleven we een spannend avontuur met de beste vrienden Aaf en Tom. Het is kerstavond als Aaf op de grond zit naast de kerstboom. Ze voelt ineens de planken onder de vloerbedekking wiebelen onder haar billen. Nieuwsgierig als Aaf is, trekt ze stiekem de vloerbedekking een stukje los. En dan ontdekt ze een luik met daaronder een ondergrondse ruimte. Samen met Tom gaat ze op onderzoek uit in de ondergrondse ruimte en zo ontdekken ze dat ze onder het huis van de buren kunnen komen en nog verder… Per ongeluk komen ze zo iets heel spannends op het spoor.

Aaf gaat ondergronds is het tweede boek over de beste vrienden Aaf en Tom. Eerder verscheen van Nienke Berends al Aaf en het brievenmysterie. Dit boek is geheel afzonderlijk te lezen.

Met Aaf heeft Nienke Berends een personage neergezet waar veel kinderen zich mee kunnen identificeren. Zo begint het boek ermee dat Aaf de kaartjes schrijft voor het kerstdiner. De moeder van Aaf heeft heerlijk gekookt, maar alles heeft moeilijke namen, die Aaf steeds verkeerd schrijft. Bij ieder foutje wordt ze boos, geïrriteerd en verscheurt ze het menukaartje. Dit gaat zo een tijdje door, totdat Aaf er schoon genoeg van heeft en besluit geen menukaartjes meer te schrijven.

‘Ik schrijf niet tiramisu, maar toetje met lange vingers! Want dat is het. Een simpel toetje met lange vingers! En de garnalencocktail heet vanaf nu gewoon een prutje van garnalen op een slaatje bla! Ik bedoel, een blaadje sla.’ (p.8)

Al vanaf deze pagina wilde ik vriendin worden met Aaf. Nienke Berends heeft ervoor gezorgd dat ieder kind zich vanaf het begin kan inleven in het verhaal. Wie verzint er nu van die lastige woorden als tiramisu, kerstdiner en garnalencocktail? Dat kunnen allen volwassenen doen. Je proeft de boosheid van Aaf en je geeft haar groot gelijk dat ze besluit geen dinerkaartjes meer te schrijven. Een betere kennismaking met Aaf kan je je niet voorstellen.

Aaf weet heel goed wat ze wil. Hierbij gaat ze wel eens grenzen over en moet ze dingen stiekem doen. Haar beste vriend Tom is het hier niet altijd mee eens. Maar Tom is zo’n goede vriend, dat hij Aaf ook niet alleen spannende dingen laat doen. Zo zijn de twee vrienden op een dag stiekem weer in de kruipruimte gekropen. Maar als ze weer terug willen, via de woonkamer van Aaf, staan haar ouders in de woonkamer. Daarop besluiten ze stiekem via de buren verderop weer ‘boven’ te komen. Tom ziet dit eerst helemaal niet zitten, hij wil liever gewoon eerlijk zijn tegen de ouders van Aaf. Maar als Aaf voet bij stuk houdt en zegt anders alleen te gaan, gaat Tom toch met haar mee. Over echte vriendschap gesproken! De volwassenen in het boek vinden dat de beide kinderen kattenkwaad uithalen. En dat is het misschien ook wel een beetje, maar het zorgt er wel voor dat je blijft lezen in Aaf gaat ondergronds. Wat eerst een ontdekkingstocht onder de grond leek te zijn, wordt onverwachts een spannend avontuur met betrekking tot een kunstroof.

Naast het spannende avontuur dat Aaf en Tom meemaken, heeft Nienke Berends ook de nodige humor verwerkt in het boek. Zo gaat de moeder van Aaf naar een psycholoog. Aaf snapt er niets van, wat doet zo’n ‘spielogoog’? Als haar moeder dan uitlegt dat die mevrouw haar helpt met haar hoofd opruimen, lijkt Aaf dat ook wel wat. Ze wil wel met mama mee.

Ook noemt Aaf de baas van haar moeder meneer De Slechte, terwijl hij meneer De Goede heet. Berends heeft met weinig woorden de irritatie van deze meneer treffend beschreven. En ook al is Aaf eigenlijk een beetje brutaal tegen de baas van haar moeder aan de telefoon, toch tovert ze een glimlach op je lippen. Aaf is gewoon een beetje rebels, maar ze bedoelt het allemaal goed.

Aaf gaat ondergronds is een spannend, vlot geschreven verhaal met humor.  De onverwachte wending in het verhaal zorgt ervoor dat je blijft lezen. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of negen. Het boek kent nog geen 100 pagina’s, dus je vliegt er, jammer genoeg, zo doorheen.

Recensie: Aaf gaat ondergronds - Nienke Berends

Aaf gaat ondergronds

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een nieuw, spannend avontuur van Aaf en haar beste vriend Tom. Een leuk eindejaarsverhaal met een bijzondere ontknoping. Voor lezers vanaf 9 jaar. Straks is het kerstavond. Aaf zit naast de kerstboom en voelt de plankenvloer onder haar billen opeens wiebelen. Nieuwsgierig maakt ze de vloerbedekking los. Eronder ontdekt ze een luik, met daar weer onder een grote ondergrondse ruimte. Hoewel Tom eerst niet zo onder de indruk is van deze kruipruimte, blijkt er toch iets bijzonders mee aan de hand te zijn. Ze kunnen ondergronds namelijk niet alleen naar de naaste buren kruipen, maar nog verder … Aaf en Tom gaan op onderzoek uit en komen iets heel spannends op het spoor.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen