• onze waardering

Máxima Zorreguieta Moederland - Marcia Luyten RECENSIE

Recensie: Máxima Zorreguieta Moederland - Marcia Luyten

Máxima Zorreguieta Moederland is het eerste deel van de uit twee delen bestaande biografie over koningin Máxima ter ere van haar vijftigste verjaardag. Máxima Zorreguieta Moederland beslaat de periode van haar leven voordat ze Willem-Alexander ontmoet en een stuk voorgeschiedenis van haar voorouders.

In het voorwoord van Máxima Zorreguieta Moederland legt schrijfster Marcia Luyten uit hoe de biografie tot stand is gekomen en welke moeilijkheden erbij komen kijken als je schrijft over een nog levende koningin. Je kunt niet anders dan respect hebben dat ze de opdracht überhaupt heeft aangenomen. Want een boek over iemand schrijven die je niet zelf daarover mag spreken is bijzonder ingewikkeld. De manier waarop Marcia Luyten dit uitlegt en ook verantwoording aflegt over haar bronnen laat zien hoe zorgvuldig ze haar werk heeft gedaan. En het licht een tipje van de sluier op over de enorme hoeveelheid werk die in het schrijven van Máxima Zorreguieta Moederland is gaan zitten.

Het verhaal van Máxima Zorreguieta Moederland ligt natuurlijk al vast en los van het feit dat Máxima uiteindelijk met een kroonprins trouwt heeft ze daarvoor ook een interessant leven geleid. Het is leuk om een stuk achtergrond te leren en zo wat beter te begrijpen hoe iemand geworden is wie ze is. Mooi is hoe Marcia Luyten alle kanten van Máxima heeft proberen te belichten, ook de minder mooie kanten, en daarin ook respectvol is gebleven. Nou zijn de minder mooie kanten ook niet zo spannend maar het maakt onze koningin nog menselijker dan ze al is.

In het begin van Máxima Zorreguieta Moederland legt Marcia Luyten veel uit over de voorouders van Máxima en hoe deze naar Argentinië zijn gekomen. Doordat ze dit niet in chronologische volgorde doet en er best veel personen voorbij komen is dit stuk wat onoverzichtelijk en minder gemakkelijk leesbaar. Zeker vergeleken met de rest van het boek is het in het begin echt even alert lezen om het geheel te bevatten. Dit ondanks de duidelijke stamboom in het begin van het boek. Hierdoor kost het even moeite om erin te komen. Gelukkig wordt dit al snel beter en is de basis die in het begin gelegd wordt wel handig voor het vlot lezen van de rest van Máxima Zorreguieta Moederland.

De schrijfstijl van Marcia Luyten is zeer aangenaam. Ze neemt je als het ware aan de hand mee door het leven van Máxima en een beetje door alle prachtige plekken waar Máxima in haar leven voor Willem-Alexander is geweest. Vooral haar omschrijvingen van Argentinië, het moederland, zijn erg levendig en spreken tot de verbeelding.

Samengevat is Máxima Zorreguieta Moederland een zeer geslaagde, respectvolle biografie geworden waar Marcia Luyten erg trots op mag zijn. Het is een echte aanrader voor wie meer wil weten over onze koningin en maakt nieuwsgierig naar het tweede deel.

Recensie: Máxima Zorreguieta Moederland - Marcia Luyten

Maxima Zorreguieta

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vanaf het moment dat Máxima Zorreguieta aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. De geschiedenis leert: wie trouwt met een vorst, wacht geen gemakkelijk leven. Wat maakt dat deze Argentijnse floreert aan een oud Europees hof?
  Koningin Máxima werd vijftig jaar geleden geboren in een land in verval. Argentinië was zijn grootse toekomst misgelopen en vluchtte in nostalgie. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer haar vader toetreedt tot de militaire regering. Wat in Máxima’s jeugd vanzelfsprekend was, zal diepe sporen trekken in haar latere leven.
  In Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen