• onze waardering

Stilte voor de storm - Gerda van Wageningen RECENSIE

Recensie: Stilte voor de storm - Gerda van Wageningen

Na het overlijden van haar vader wil de eigenzinnige Joppa, die tot dan toe altijd voor haar vader heeft gezorgd, een eigen leven opbouwen. Met haar erfenis begint ze een pension in haar ouderlijk huis, want met het opkomende toerisme valt, in tegenstalling tot met de landbouw, goed geld te verdienen. Ondanks dat de crisisjaren de bevolking hard getroffen hebben, blijkt haar pension succesvol, vooral bij bezoekers uit de steden. Zo is er een jongeman uit Rotterdam die wel erg geïnteresseerd lijkt in de vrijgezelle Joppa. Is Joppa's hart toch vatbaarder dan ze dacht? En zal ze dan toch liefde vinden?

Stilte voor de storm is het tweede deel in de Vuurtoren-trilogie. Het boek is zelfstandig te lezen, maar er wordt wel regelmatig terugverwezen naar gebeurtenissen uit het eerste deel van de serie, De dochter van de lichtwachter, dat in 2020 verscheen. Van Wageningen weet in Stilte voor de storm de sfeer van het opkrabbelende Haamstede in de jaren 30 van de vorige eeuw goed te vatten. Door de nadruk te leggen op het opkomende toerisme in de streek, weet van Wageningen goed de verschillende standpunten in die tijd te verwoorden, evenals de vinger te leggen op de problemen waar de lokale bevolking mee kampt.

Het is duidelijk dat aan het schrijven van Stilte voor de storm gedegen research vooraf is gegaan, want het boek bevat heel veel historische gebeurtenissen en leuke feitjes, die het boek interessanter maken om te lezen. Het is een groot pluspunt dat je van dit boek, naast dat het een leuke streekroman is, ook nog wat op kunt steken van hoe het leven in die tijd was. Het is ook leuk dat het verhaal gaat over toerisme, omdat je er niet bij stil staat dat op vakantie gaan pas zo'n recent fenomeen is.

De verhaallijn is vrij voorspelbaar, maar dat is te verwachten van een streekroman. Een van de pensiongasten lijkt een oogje te hebben op Joppa en ook de nieuwe fietsenmaker in het dorp lijkt wel heel erg in haar geïnteresseerd. Toch zitten er nog wel een aantal leuke wendingen in het verhaal, en is er op de achtergrond nog wat spanning doordat er een smokkelaar met kwade bedoelingen door de duinen rondwaart. Die spanning blijft echter wel op de achtergrond en tot een confrontatie komt het ook niet. Desondanks is het een leuke toevoeging.

Kortom, Stilte voor de storm is een interessante streekroman over het leven in Haamstede in de jaren 30, na de crisis. Het boek laat de opkomst van toerisme zien, dat is grappig omdat je je als lezer dan pas realiseert hoe recent toerisme eigenlijk is. Van Wageningen schept een mooie sfeer in het boek en weet de voor- en tegenargumenten van toerisme duidelijk en realistisch weer te geven. Het is ook duidelijk dat er veel research is gedaan voor dit boek en dat maakt het boek nog interessanter. De verhaallijn is zoals je hem van een streekroman kan verwachten. Toch zitten er ook leuke wendingen in het verhaal en is de smokkelaar in de duinen nog een leuke aanvulling. Stilte voor de storm is dus een leuke streekroman die zeker aan te raden is aan fans van luchtige streekromans en mensen die al bekend zijn met de boeken van Gerda van Wageningen.

Recensie: Stilte voor de storm - Gerda van Wageningen

Vuurtoren-trilogie 2 - Stilte voor de storm

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Stilte voor de storm' van Gerda van Wageningen is het tweede deel van de Vuurtorentrilogie. Hoofdpersoon Joppa van der Klooster weet wat ze wil, ook al is haar familie het niet met haar eens. Na de dood van haar vader begint ze een pension. De crisisjaren dertig maken het leven niet gemakkelijk, maar het toerisme is in opkomst. Joppa krijgt allerlei gasten over de vloer en een van hen maakt veel werk van haar. Maar is dat wel een goede keuze? 'Stilte voor de storm' van Gerda van Wageningen is het tweede deel van de Vuurtorentrilogie, waarin het eerste deel 'De dochter van de lichtwachter' is en het derde deel 'Verduisterd licht'.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen