• onze waardering

Vijftig tinten balletjes - Stefaan Daeninck RECENSIE

Recensie: Vijftig tinten balletjes - Stefaan Daeninck

Als je vijftig tinten hoort worden je oren al direct rood, je denkt aan spanning, sensatie en seks. Waar je bij vijftig tinten niet zo snel aan denkt is een kookboek. Debbie Brackez en Stefaan  Daeninck hebben sensualiteit en overgave in dit boek gestopt. Deze combinatie tussen een kookboek én een verhalenboek is erg verrassend en one of a kind. Breng wat extra spanning in de keuken met Vijftig tinten balletjes.

Vijftig tinten balletjes begint met een introductie over een jonge kok die een culinair recensent als 'mentor' krijgt in het bereiden van ballen die voor haar bevredigend zullen zijn. De (verhaal)passages staan tussen de hoofdstukken en recepten door. Het verhaal is verweven van seksueel getinte teksten terwijl je continu in de culinaire sferen blijft. Dit teasen doet de schrijfster door haar woordgebruik, zo komen woorden zoals onderworpen, behagen en plezieren veelvuldig voor. Daarnaast schrijft ze over het bereiden van eten alsof het seksuele handelingen zijn; 'Af en toe leek het vuur het pannetje helemaal te omarmen en slaagde de tong erin een van de ballen te strelen.'

De recepten in Vijftig tinten balletjes variëren van gehaktballen, balletjes van groente, balletjes met vis, variaties op bitterballen, zoete dessert balletjes en drankjes met (ijs) balletjes. Genoeg variatie op ballen en voor iedereen wat wils. De foto's gemaakt door Bart van Leuven maken de gerechten extra aanlokkelijk om te gaan maken. De recepten variëren wel ontzettend in moeilijkheidsgraad. Sommige zijn heel simpel en kan iedereen zo uit z'n mouw schudden, maar als je wilt beginnen aan de bitterballen is het aan te raden dit alvast te gaan oefenen om ze echt goed te laten lukken.

De combinatie tussen het verhaal en de recepten is leuk, maar je moet er echt van houden. Vijftig tinten balletjes is een leuke combi tussen het verhaal en de recepten daarnaast voel je echt de spanning en sensualiteit in combinatie met het koken en eten. Het is leuk om cadeau te geven aan iemand die fan is van fifty shades of gray, maar deze verhaallijn zal niet voor elke kok wat toevoegen.

Spaghetti Bolo

Wie is er nu geen fan van spaghetti bolognese (bolo)? Het is simpel maar ontzettend lekker. De ingrediënten zijn makkelijk in de supermarkt te vinden en deze balletjes worden met kippengehakt gemaakt, wat ik zelf nog nooit gedaan had. Het recept is simpel en snel klaar. Een leuke variant op het normale recept en door de kruiden die je moet mengen voor de balletjes is de pasta wat mij betreft echt een aanrader!

Zie hier het resultaat:

Tomaat gevuld met kaviaar van de noordzee

Dit zag er op de foto zo lekker uit dat ik het niet kon weerstaan. Helaas kon ik niet alles even makkelijk in de supermarkt vinden (zoals kwarteleitjes, C-tomaten en ongepelde grijze noordzeegarnalen). Daarnaast moet je van de tomatenschillen een soort chips maken, wat mij niet helemaal gelukt is. Wel ziet het er mega leuk uit en kan je het echt goed op tafel zetten tijdens een uitgebreid (kerst)diner om indruk te maken op jouw gasten. Qua smaak is het top en uiteindelijk viel de moeilijkheidsgraad ook zeker mee.

Wil jij extra spanning en sensualiteit naar de keuken brengen? Dan zou ik Vijftig tinten balletjes 100% aanraden. Het is een leuk boek om cadeau te geven aan vriendinnen bij bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest. De verhalen zijn leuk om te lezen en het zit echt goed in elkaar, maar het voegt niet voor iedereen wat toe. Daarnaast zitten de recepten goed in elkaar, maar ben je echt opzoek naar een goed kookboek en niet naar deze 'grappige'  combinatie, dan moet je echt even verder zoeken.

Recensie: Vijftig tinten balletjes - Stefaan Daeninck

Vijftig tinten balletjes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het stoutste kookboek voor de perfecte balletjes

  Hoe lust jij het liefst jouw balletjes? Zinderend dichtgeschroeid, mals gebakken in een gepeperd sausje of toch maar liever op een heerlijk spiesje.

  Met zijn vijftig zinnelijke recepten en verhalen om duimen en vingers bij af te likken overtreft dit kookboek je stoutste dromen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen