• onze waardering

Toen liefde leven werd - Lisanne De Gendt RECENSIE

Recensie: Toen liefde leven werd - Lisanne De Gendt

Na haar studie weet Laura niet zeker wat ze nu eigenlijk wil in het leven, tot ze Thomas tegenkomt en er gaandeweg achter komt dat ze vooral hem wil. Maar als een onverwachte wending het duo voor een tweesprong plaatst, moet Laura bedenken of zijn verlangens ook de hare zijn.

Toen liefde leven werd van Lisanne De Gendt heeft een bijzondere vertelstijl, waarin hoofdpersoon Laura vanuit het ik-perspectief tegen een ander personage praat. Hierdoor is het makkelijk om Laura goed te leren kennen en komt de lezer vanuit de eerste hand te weten hoe Laura tegen dingen aankijkt.

‘’Toen ik met jou was, hing je boek altijd dreigend boven ons. Ik dacht eraan als je kwaad werd door mijn besluiteloosheid, ik dacht eraan als je zei dat ik het beste lief ter wereld was. Ik dacht er altijd aan. Ik wachtte tot je mij tot de vrouw van je leven kroonde, tot je besloot dat je nooit meer van een ander zou houden.

Ik heb je nooit harder gehaat dan toen je me het boek gaf.’’

Laura is een onzeker en nieuwsgierig hoofdpersonage. Ze heeft moeite met keuzes maken en vindt rust in het feit dat haar vriendje Thomas precies weet wat hij wil. Het verhaal wordt rustig opgebouwd, waardoor hun relatie zich natuurlijk lijkt te ontwikkelen. Doordat je makkelijk wordt meegesleept in Laura’s belevingswereld is het bovendien niet moeilijk voor de lezer om zich in haar in te leven. En dat is prettig, want Laura maakt keuzes die voor de ene lezer herkenbaar zullen zijn, terwijl ze voor een andere lezer juist niet te begrijpen zullen zijn. De bijpersonages kijken ook allemaal anders tegen Laura’s keuzes aan, waardoor de lezer zich mogelijk in één van hun meningen kan herkennen.

Het is geen licht verhaal, maar toch leest Toen liefde leven werd vlot. Het verhaal grijpt je vast en houdt je aan het lezen. Dat komt door zowel de schrijfstijl als de knappe manier waarop Lisanne De Gendt het boek heeft opgebouwd. Bovendien wordt je nieuwsgierig naar hoe Laura in haar huidige situatie terecht is gekomen wanneer je leest hoe ze vanuit het heden terugblikt op haar relatie met Thomas en de dingen die in die tijd gebeurden.

Toen liefde leven werd is een meeslepend verhaal over keuzes maken en je eigen identiteit vinden. Het boek is mooi vormgegeven en de schrijfstijl maakt dat het voelt alsof je de gebeurtenissen van heel dichtbij meemaakt. Hierdoor kan je je als lezer in het hoofdpersonage inleven, of je haar nu begrijpt of niet. Ik geef Toen liefde leven werd van Lisanne De Gendt 4 hartjes.

Recensie: Toen liefde leven werd - Lisanne De Gendt

Toen liefde leven werd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ontroerend mooie roman over verlangens, en hoe verwoestend die kunnen zijn

    Na haar studie is Laura op zoek naar een plek in de wereld. De doelgerichtheid die zij mist, vindt ze terug bij Thomas. Hij weet wat hij wil: een carrière als acteur, een stabiele relatie en kinderen. Gaandeweg vindt Laura rust in zijn armen, maar tegelijk verliest ze zich ook in zijn verlangens. Tot het leven hen plots voor een tweesprong plaatst en Laura twijfelt of haar pad wel het zijne is.
    Toen liefde leven werd is een stemmig en overweldigend verhaal over keuzes en over de eeuwige spanning tussen de verwachtingen van anderen en je eigen verlangens.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen