• onze waardering

Uitwaaien - Daphne Deckers RECENSIE

Recensie: Uitwaaien - Daphne Deckers

Tijdens de Corona-pandemie zijn we met zijn allen meer aan huis gekluisterd dan ooit tevoren. Een goede reden om onze blik even goed op onze prachtige eigen omgeving te laten vallen. Nederland is een mooi land om te wonen, maar hoeveel weten de inwoners er eigenlijk vanaf?  

Daphne Deckers neemt de lezer in Uitwaaien mee naar een groot aantal mooie plekken in Nederland. Niet elke regio komt evenveel aan bod, maar de steden Amsterdam, Rotterdam en Maastricht laten zich zeker van hun beste kant zien.
Uitwaaien biedt een interessante mix van wat er aan cultuur en natuur in Nederland te zien is en dat begint al bij de verklaring van de titel. Het is een boek om van te genieten met de hele familie, want er staan tips en weetjes in die jong en oud zullen kunnen bekoren. De rode draad in de opbouw van het boek is met name te vinden in de seizoenen die in vier van de hoofdstukken besproken worden. Toch is er in de tussenliggende hoofdstukken weinig logica te vinden en het voelt dan ook alsof er willekeurig een aantal onderwerpen en steden gekozen zijn om te bespreken.  

Met name in het hoofdstuk rond Rotterdam spreekt Deckers tot de Millennials-doelgroep en dat doet ze goed. Ze heeft het meer dan eens over hoe duurzaamheid een rol kan spelen in ondernemen en het belang daarvan. Nu is duurzaamheid sowieso een groot thema in het boek, want ook het stukje 'zorg dragen voor jezelf' kunnen we onder die noemer scharen. Dat past namelijk onder de P van People, één van de drie kernbegrippen uit de duurzame ontwikkeling.  

Positiviteit is het sleutelwoord in Uitwaaien. Het hele boek geeft je een energieboost en zorgt ervoor dat je enthousiast wordt. Opvallend is dat Daphne Deckers dat doel bereikt zonder dat je als lezer het gevoel hebt dat je positief móet zijn. Geen zweverige mantra's of spirituele hoogtepunten, maar wel nuchter boerenverstand en prachtige foto's. De schrijfstijl is erg luchtig, met een fractie zelfspot. Uitwaaien is geen grappig boek, maar het brengt wel een glimlach op je lippen. De zinnen zijn geen taalkundige hoogstandjes, maar ze geven wel de informatie die ze moeten geven op een heldere manier. Af en toe heb je het gevoel dat Deckers teveel wil vertellen en daardoor in zo weinig mogelijk woorden een onderwerp bespreekt, en toch krijg je altijd voldoende uitleg om te weten waar ze het over heeft. 

De lay-out van Uitwaaien is erg aantrekkelijk. De cover is vrolijk druk, zonder storend te zijn, en eigenlijk geldt dat voor het hele boek. Prachtige foto's geven verduidelijking bij de tekst en in een speels lettertype of in lichtgekleurde tekstbalken worden er korte anekdotes of weetjes verteld. Het is een plezier om tussendoor even een hoofdstuk te lezen en dat is te wijten aan een zorgvuldig doordachte combinatie van inhoud en stijl. Waarbij Deckers heel goed op het gevoel van de lezer weet te spelen en van Uitwaaien een interessant feestje maakt.

Recensie: Uitwaaien - Daphne Deckers

Uitwaaien

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Uitwaaien is een rijk geïllustreerd feelgoodboek waarin Daphne Deckers ons meeneemt op een inspirerende reis door Nederland. Op aanstekelijke wijze verhaalt Deckers over allerlei zaken die typisch Nederlands zijn: van een verjaardagskalender op het toilet tot bitterballen bij de borrel. Uitwaaien beschrijft de unieke schoonheid van onze bossen en stranden en het internationale succes van Dutch design. In een boek dat is doorspekt met persoonlijke verhalen vertelt Deckers hoe je rust kunt vinden in deze onrustige tijd en waarom Nederland kan bogen op de meest gelukkige kinderen ter wereld. Laat je inspireren tot een leven in een lagere versnelling maar met een hoger geluksquotiënt, met fietsen, schaatsen, bloemen, veel family time en natuurlijk de Nederlandse keuken: wars van franje maar mét een kuiltje jus.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen