• onze waardering

Eerste Hulp Bij Thuiswerken - Elke van Hoof RECENSIE

Recensie: Eerste Hulp Bij Thuiswerken - Elke van Hoof

Thuiswerken, we hebben er ondertussen (bijna) allemaal ervaring in opgedaan. Ook al wilden we dat misschien niet, het was niet anders. De een vindt het fantastisch, de ander haat het. Na deze lange tijd van werken vanuit de keukentafel of ons eigen ingerichte kantoortje rijst nu de vraag: Hoe ziet het werken in de toekomst eruit? Zowel werkgevers als werknemers stoeien met deze vraag en ondanks dat er geen eenduidig antwoord te geven is, geeft Elke van Hoof met haar nieuwe boek een goede voorzet.  

Elke van Hoof is psychologe, gespecialiseerd in trauma, stress, burn-out en werkhervatting. Dit is één van haar nieuwste boeken, uitgegeven door Lannoo Campus. Dat betekent dat het boek zich enerzijds richt op de Nederlandse markt, maar ook op België (wat trouwens interessant is om de verschillen te zien tussen deze landen). Het resultaat is een praktische gids voor werkgever- en nemer, oftewel EHBT: Eerste Hulp Bij Thuiswerken.  

Het eerste wat opvalt is dat het boek(je) erg overzichtelijk is opgebouwd. Het is kort, maar krachtig met een strakke inhoudsopgave. Elke van Hoof start met praktische informatie over het ontstaan van thuiswerken en het wettelijk kader. Met name dit laatste is heel informatief en goed om je eens in te verdiepen. Vervolgens volgen er 3 delen, namelijk deel 1 voor bedrijven en leidinggevenden, deel 2 voor werknemers en deel 3 gaat over teruggaan naar kantoor. Eerste Hulp bij Thuiswerken doet precies wat het beloofd; het geeft informatie en helpt je vooral ook praktisch op weg. Thuiswerken is namelijk een kunst, maar ook een skill die je kunt leren en trainen.  

Logisch gezien zijn er in dit boek veel voorbeelden te lezen uit de tijd van de coronapandemie. Dat is niet gek, want het is de grootste proef tot nu toe als het gaat om thuiswerken. van Hoof probeert wel de vertaalslag te maken naar bijv. thuiswerken vanwege duurzaamheid, flexibiliteit of eventuele nieuwe crisissituaties, maar het is en blijft een risico dat dit boek (met de vele corona verwijzingen) na corona algauw in de kast verdwijnt.  

De inhoud bestaat met name uit tekst. Wel wordt deze tekst ondersteund met mooie en duidelijke infographics, zoals Matt Mullenwegs vijf niveaus van thuiswerken en een verklaringsmodel van het evolueren van het 'oude' naar het 'nieuwe' normaal. Praktische tips worden weergegeven in een eenvoudig gekleurd kader. Het boek nodigt uit om verder te lezen, maar ook juist om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het thuiswerkbeleid om over in gesprek te gaan met je werknemers of collega's. Een mooie toevoeging zou nog zijn geweest om specifieker in te op het thuiswerkbeleid. Je zou bij een boek als dit verwachten dat er een format in zou zitten, of vragen om je op weg te helpen of misschien wel een paar letterlijke voorbeelden van thuiswerkbeleid.  

Het is fijn dat Elke van Hoof in dit boek een realistisch beeld geeft van thuiswerken. Ze bekijkt alles zoveel als mogelijk van een positief perspectief. Ze denkt in kansen, oplossingen en mogelijkheden. Maar, tegelijkertijd durft ze ook realistisch te zijn en schept ze een helder beeld over de valkuilen en gevaren die op de loer liggen. Eerste Hulp Bij Thuiswerken is daarom een echte aanrader voor eenieder die zich wil (of moet) verdiepen in thuiswerken nu, en in de toekomst.

Recensie: Eerste Hulp Bij Thuiswerken - Elke van Hoof

Eerste hulp bij thuiswerken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Thuiswerken: we hebben er een haat-liefdeverhouding mee. We houden van de vrijheid die thuiswerken biedt, maar missen de sociale contacten. We hebben minder last van stress, maar vinden het toch moeilijker om ons los te koppelen. Hoe zit het nou precies? Hoe kunnen we de nadelen aanpakken en de voordelen benutten?

    In Eerste hulp bij thuiswerken gidst psychologe Elke Van Hoof je doorheen dit 'nieuwe normaal'. Als leidinggevende leer je helder communiceren en engageren op afstand; als werknemer krijg je talloze tips aangereikt om thuis structuur en focus te vinden. En iedere lezer zal baat hebben bij de vele nuttige en ludieke suggesties, om de mentale uitdagingen van thuiswerk te lijf te gaan.

    Ten slotte werpen we een blik op de toekomst. Hoe kunnen we thuiswerk op een verantwoorde manier inzetten in een post-pandemische economie? En wat kan het verleden ons leren, zodat we niet overhaast te werk gaan?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen