• onze waardering

CTRL-A - Juultje van den Nieuwenhof RECENSIE

Recensie: CTRL-A - Juultje van den Nieuwenhof

In CTRL-A volgen we drie jongeren uit 4 havo. Robin, Appie en Elin zijn dikke vrienden en Robin en Elin zijn zelfs een setje. Alles gaat lekker z’n gangetje bij de drie pubers, tot de mentor, mevrouw Van Erven, wat dieper graaft bij Robin. Dit irriteert hem mateloos en het erge vindt hij dat de mentor het met Elin ook over hem heeft gehad. Vanaf dat moment krijgen Appie en Elin ook het idee dat er met Robin iets aan de hand is. Hij is niet altijd eerlijk over waar hij geweest is. En waarom mag niemand bij hem thuis komen? 

Juultje van den Nieuwenhof heeft met CTRL-A een zeer toegankelijke Young Adult-thriller neergezet. Het boek is een novelle, in nog geen 100 pagina’s word je meegezogen in het verhaal van Robin en hoe Elin en Appie hiermee om gaan. Van den Nieuwenhof heeft het verhaal verteld zonder veel poespas, to-the-point, wat ervoor zorgt dat je als lezer door moet lezen. Of je nu wilt of niet… Ieder hoofdstuk is geschreven vanuit een ander perspectief. Zo ervaar je het verhaal vanuit Robin, vanuit Appie en vanuit de mentor Sabine van Erven. Dit geeft een extra dimensie aan het boek. Het schakelen gaat vloeiend, kost je als lezer geen enkele moeite.

Juultje van den Nieuwenhof heeft in CTRL-A de problematiek van een dwangstoornis goed beschreven. Robin heeft dit met het cijfer 12. Hij moet zoveel stappen zetten tot hij ergens is, zo vaak met zijn mobieltje op tafel tikken en ga zo maar door. Robin heeft zich de kunst eigen gemaakt om dit heel goed voor de buitenwereld verborgen te houden. Maar gedurende het boek vallen er langzaam wat schillen van hem af en wordt zijn geheim steeds een beetje meer prijs gegeven.

Je voelt de onmacht van de mentor. Ze heeft dondersgoed door dat er wat aan de hand is met Robin en dat hij wat verbergt. Maar Robin gooit de deur op slot en verleent geen enkele medewerking. De diepe haat die Robin jegens zijn mentor heeft heeft Van den Nieuwenhof zo treffend beschreven, dat je er kippenvel van krijgt.

‘De akelige blik in zijn ogen is duidelijk alleen voor mij bedoeld. Hij ziet er totaal anders uit dan toen hij hier aankwam. De kleine haartjes op mijn armen staan rechtovereind van het kippenvel en ik weet niet wat ik moet doen. Dan krullen Robins mondhoeken omhoog en hij knikt langzaam naar me. Mijn maag keert zich om. Zijn gezicht is veranderd in een duivelse grimas.’ (p. 67)

CTRL-A wordt naar het einde toe super spannend. En de twist die Van den Nieuwenhof uiteindelijk aan het eind inbrengt… is heel onverwachts. Als lezer blijf je echt even beduusd achter als je de laatste bladzijde hebt gelezen. En pas dan dringt de titel van het boek tot je door. Heel knap gedaan. Dit boek biedt dan ook zeker genoeg gespreksstof (in de klas).

CTRL-A is een Young Adult-thriller die je van begin tot eind meesleurt. Van den Nieuwenhof heeft een toegankelijke schrijfstijl. Hiermee krijgen we de jongeren weer aan het lezen, zeker weten! Niet dik, wel spannend!

Recensie: CTRL-A - Juultje van den Nieuwenhof

CTRL-A

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Alles gaat goed met de zeventienjarige Robin. Dat is althans wat hij iedereen wil laten geloven; zijn moeder, zijn broer, zijn beste vriend Appie, zijn vriendinnetje Elin en vooral zijn irritante mentor mevrouw Van Erven. Iedereen moet hem gewoon met rust laten. Als ze zich nergens mee bemoeien, is er niks aan de hand. Zijn omgeving denkt daar toch anders over. Appie kan zijn vriend de laatste tijd maar moeilijk peilen en ook zijn mentor maakt zich zorgen. Ze probeert het probleem aan te kaarten bij haar collega’s, maar die vinden dat ze overdrijft. Ondertussen gaat het steeds slechter met Robin. Hoe dichter de mensen om hem heen bij de waarheid komen, hoe meer hij het gevoel heeft de controle te verliezen. Hij zal er alles aan doen om die weer terug te krijgen. Maar dan ook echt alles…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

 • Hildes beloning - Marie Lamballe

 • You’d be home now - Kathleen Glasgow

 • Verboden te lezen - Paul van Loon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen