• onze waardering

Fake! - Carry Slee RECENSIE

Recensie: Fake! - Carry Slee

Wanneer Emiel, de nieuwe jongen op school, een intiem gesprek voert met de vriendin van Levi, pikt Levi dit niet. Hij gaat op Emiel af, schopt hem en jaagt hem op. Later die dag hoort hij dat Emiel in het ziekenhuis is beland en in coma ligt. Op internet verschijnt later een filmpje waarin lijkt of Emiel dit heeft gedaan... Emiel blijft beweren dat hij onschuldig is, maar niemand gelooft hem. Ook Mila, zijn vriendin, gelooft hem niet en op school wordt hij geschorst. Alle boze online reacties op het filmpje brengen Levi in groot gevaar...

In dit nieuwste boek van Carry Slee, staan weer veel verschillende thema's centraal. Het belangrijkste thema is toch wel te achterhalen door de titel: nepnieuws. Naast dit actuele thema, komen er veel andere thema's aan bod, waaronder verliefdheid, gescheiden ouders en homoseksualiteit. Ontzettend knap hoe het Carry Slee opnieuw is gelukt zoveel thema's op een realistische en vloeiende manier aan bod te laten komen.

Net als bij de andere boeken van Carry Slee, zit je ook bij Fake al snel in het verhaal. In het eerste deel leer je vooral de verschillende hoofdpersonen kennen. Levi,  zijn vriendin Mila, Max, Olivia en Emiel. Je leert Levi kennen als een rustige, serieuze jongen en een harde werker. Ook zijn beste vriend Max leer je kennen en je komt meer te weten over zijn thuissituatie, waarin hij worstelt met zijn drinkende moeder. De groep vrienden komt eigenlijk in eerste instantie over als een doornormale vriendengroep, waarbij de nodige (puber)problemen en de relatie met hun ouders zeker aan bod komt. Maar ook kom je er achter dat ieder zo zo'n eigen problemen heeft.

In het boek staat vooral het fakefilmpje en het ongeluk van Emiel centraal. Carry Slee laat het verhaal op een goede manier van twee kanten zien. In het filmpje is te zien hoe Levi Emiel van de vesting schopt, dus het is begrijpelijk dat veel mensen dit gaan geloven. Alleen houdt Levi voet bij stuk dat hij het écht niet heeft gedaan. Natuurlijk gaat het filmpje al snel viral op internet en komen hier de nodige haatreacties op. De gemoederen lopen zelf zó hoog op, dat er een boze groep bij Levi's huis staat.

Fake! is geschreven in de kenmerkende stijl van Carry Slee. Het boek is vlot geschreven en vertelt het verhaal in een hoog tempo. Het boek leest makkelijk en bevat veel dialogen en korte zinnen. Dit maakt dan ook dat je maar door blijft lezen en het verhaal ook helemaal voor je ziet. Het verhaal bevat moderne straatwoorden en is dus helemaal aangepast aan de doelgroep. Daarnaast laat Fake! ook op een confronterende manier zien wat de gevolgen van fakenieuws kunnen zijn, want hoe loopt het af met Levi?

Een spannend verhaal waarin verschillende (actuele) thema's aan bod komen! 

Recensie: Fake! - Carry Slee

Fake!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een spannend 12+-boek van Carry Slee over de gevaren van fake news!
     

    Levi ziet dat Emiel, de nieuwe jongen op school, een intiem gesprek voert met Mila, het meisje waar hij verkering mee heeft. Hij pikt dat niet en gaat op Emiel af, geeft hem een schop en jaagt hem op. Later die dag hoort hij dat Emiel in het ziekenhuis is beland: hij ligt in coma. Meteen daarna verschijnt er een filmpje op YouTube waarin Levi Emiel van de vesting bij het park trapt.

    Levi beweert dat hij onschuldig is en dat het filmpje fake is, maar niemand gelooft hem, ook Mila niet en ze maakt het uit. Op school wordt hij geschorst. Het filmpje gaat viral en wordt ontzettend vaak bekeken. En de woedende reacties op internet brengen Levi in groot gevaar...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • De beste Carry Slee boeken

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

Zoek in artikelen