• onze waardering

Dansen voor beginners - Nicola Yoon RECENSIE

Recensie: Dansen voor beginners - Nicola Yoon

Toen Evie haar vader betrapte met een andere vrouw, verdween bij haar alle geloof in eeuwige liefde. Wanneer ze op een dag een boek, 'Dansen voor beginners', aangeboden krijgt van een oudere vrouw, krijgt ze daarna visioenen als ze en koppel ziet kussen. Die visioenen lopen steeds uit op een breuk en dat bevestigt Evie's kijk op relaties. Toch probeert het universum haar van gedachten te laten veranderen wanneer ze X ontmoet en ze samen met hem moet dansen. 

Nicola Yoon weet hoe ze alle ingrediënten moet verwerken tot een aantrekkelijk verhaal voor de jeugd. Het start al bij het humeurige, sceptische hoofdpersonage Evie. Als lezer weet je gewoon dat er iets op haar pad zal komen, waardoor ze gedwongen gaat worden om uit haar comfort zone te stappen. Natuurlijk hoort daar een antagonist bij die compleet verschillend is qua karakter. Wanneer X in beeld komt, voel je de vonken nog net niet van de pagina's af spatten. De personages staan in functie van het verhaal en er zijn weinig echte verrassingen qua ontwikkeling, maar ze zijn wel de perfecte personages voor dit verhaal en dat is een prima uitgangspunt. 

Ook qua plot zijn er weinig echte verrassingen, maar het einde daarentegen is niet helemaal van wat je ervan verwacht had. De voorspelbaarheid is niet storend, maar daardoor mis je wel een soort sprankel die Dansen voor beginners boven de andere romantische Young Adult-boeken uittilt. Hier en daar wordt er wel erg makkelijk over bepaalde diepgewortelde problemen heen gestapt, zoals het gevoel dat Evie heeft ten opzichte van haar vader en zijn nieuwe vriendin.
Door inbreng van de bovennatuurlijke eigenschap die Evie verkrijgt, neigt het verhaal ongeloofwaardig te worden. Toch wordt er niet veel aandacht aan geschonken en als je het als lezer ook gewoon voor lief neemt, is het wel een leuke aanvulling. Niets meer en niets minder. Wat wel betekent dat het net zo goed had kunnen weggelaten worden.  

Nicola Yoon maakt van Dansen voor beginners een aangenaam te lezen verhaal. Natuurlijk aanvoelende conversaties die precies de goede toon te pakken hebben om de jeugd aan te spreken, en korte overzichtelijke hoofdstukken zorgen ervoor dat je het boek in no time hebt uitgelezen. De stijl is zodanig makkelijk, dat het boek ook jongere lezers zal aanspreken, mits die al affiniteit hebben met de thematiek. Liefde staat namelijk centraal in Dansen voor beginners, al zegt de titel wat anders. Het dansen komt wel degelijk ook ruimschoots aan bod, maar het is het toch wat minder populaire ballroomdansen dat belicht wordt. Het wordt wel op een heel leuke manier gebracht, met een lerares waar je het accent zo in je oren hoort toeteren tijdens haar lessen. Nicola Yoon heeft óf zelf hele leuke ervaringen met ballroom, óf ze heeft heel goede research gedaan.  

Dansen voor beginners is een perfect boek om enkele uren te ontspannen. Vergelijk het met films als Save the last dance en dan weet je ongeveer waar je aan toe bent. Aantrekkelijke tieners en het stuntelen tijdens de eerste danspassen, gecombineerd met een toegankelijke schrijfstijl... Nicola Yoon heeft goed begrepen waar ze haar lezers gelukkig mee maakt.  

Recensie: Dansen voor beginners - Nicola Yoon

Dansen voor beginners

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Evie gelooft niet meer in de liefde sinds haar vader haar moeder heeft verlaten. Terwijl ze worstelt met haar verdriet om de scheiding, gebeurt er iets vreemds: iedere keer als Evie geliefden elkaar ziet kussen, ziet ze het volledige verloop van hun relatie – vanaf de eerste ontmoeting tot het moment dat ze uit elkaar gaan. Voor Evie bevestigt dit wat zij over de liefde denkt te weten – dat die nooit voor eeuwig is.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen