• onze waardering

Kanjers klaren de klus - Emmy Geyskens RECENSIE

Recensie: Kanjers klaren de klus - Emmy Geyskens, Stef Van Malderen en Hélène Jorna 

Wanneer het zo warm is dat Daan, Ferre en Farina lijken te smelten besluiten ze dat het tijd wordt om de wereld aan te pakken. Op tv spreken ze over de opwarming van de aarde, maar kunnen zij dan niets doen om de aarde weer koeler te maken?

Samen brainstormen ze over de leukste ideeën en proberen ze ook anderen te stimuleren om ecologischer te gaan leven. Al lijkt niet iedereen het er daar met hun over eens te zijn...

Kanjers klaren de klus is een voorlees maar ook meelees boek voor beginnende en gevorderde lezers. De tekst van de personages Daan, Ferre en Farina is ingedeeld in drie moeilijkheidsgraden die met kleuren worden weergegeven.

De zwarte tekst wordt gelezen door de ouder, leerkracht of hele gevorderde lezer. De tekst van Daan staat in het groen en is het eenvoudigst, de tekst van Ferre staat in het oranje en is iets moeilijker, deze tekst bevat meer woorden. De tekst van Farina staat in het blauw en is nog een stukje moeilijker, hier worden soms ook moeilijkere woorden gebruikt.

Door het gebruik van verschillende niveau's in één boek kan Kanjers klaren de klus door kinderen van verschillende leeftijden gelezen worden. Met deze niveau's dagen Emmy Geyskens, Stef Van Malderen en Hélène Jorna de lezers uit om  samen te lezen maar ook om telkens op een hoger niveau te gaan lezen.

Het verhaal zelf is erg actueel en interessant. Er bestaan nog niet zo veel kinderboeken over de opwarming van de aarde en ecologische oplossingen dus met dit creatieve thema zorgen Emmy Geyskens, Stef Van Malderen en Hélène Jorna er voor dat de lezers hier op een speelse manier kennis mee maken. Ook daagt het verhaal uit om zelf te gaan brainstormen en in actie te schieten.

Naast tekst en een actueel thema bevat Kanjers klaren de klus ook vele mooie illustraties. Ze staan her en der tussen de tekst en illustreren de belangrijkste gebeurtenissen in het verhaal. Samen met de kleurrijke tekst vormen ze een erg aansprekend boek voor beginnende en gevorderde lezers.

Een laatste element dat zo leuk is aan Kanjers klaren de klus is dat Emmy Geyskens, Stef Van Malderen en Hélène Jorna aan het einde van het verhaal twee bladzijden vol vragen voorzagen. Met deze vragen kan je testen of kinderen ook begrijpen wat ze gelezen hebben en of ze door hebben waar het verhaal over gaat. Ook staan er vragen tussen over eigen kennis, gevoelens of over de illustraties in het boek. Hierdoor blijft het verhaal en thema ook na het lezen hangen en kan er verder over gesproken worden om het thema levendig te houden.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Ik heb genoten van het verhaal als de leuke variatie die er voorzien wordt voor lezers van verschillende niveau's. Met Kanjers klaren de klus dagen Emmy Geyskens, Stef Van Malderen en Hélène Jorna jonge lezers op elke mogelijke manier uit om in het verhaal te duiken en te genieten van hun mooie boek. Deze aanrader mag zeker niet ontbreken in de boekenkast van elke beginnende lezer en is ook een must have voor in de klas!

Recensie: Kanjers klaren de klus - Emmy Geyskens, Stef Van Malderen en Hélène Jorna 

Kanjers klaren de klus

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een leuk leesavontuur voor kinderen die op verschillende niveaus lezen. Voor voorlezers en lezers vanaf 6 jaar. Ook dit tweede kanjerboek is het resultaat van een samenwerking tussen de uitgeverijen Plantyn en Clavis. Samen hebben zij de ambitie om meer kinderen aan het lezen te krijgen. Meer, beter en liever lezen is ons motto. Plantyn realiseert dit in de taalmethode ‘De Taalkanjers’ en Clavis met een ruim aanbod fictie en non-fictie voor kinderen van alle leeftijden. Het is warm, veel te warm voor de tijd van het jaar! Daan, Ferre en Farida lijken wel te smelten. In het nieuws op tv wordt er gesproken over de klimaatverandering. In de caravan bij Daan in de tuin besluiten de drie vrienden om iets te doen voor het klimaat. Maar terwijl zij plannen maken, staat de norse buurman van Daan naar hen te kijken. Hij gelooft niet in de opwarming van de aarde en maakt zich boos op hen. Als dat maar goed komt …

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 9 boeken over 'haunted houses'

 • 10x young adult prinsessenboeken

 • De grootste stijliconen in series

 • Zo lang duurde het om 's werelds beroemdste boeken te schrijven

 • Terwijl Parijs sliep - Ruth Druart

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen