• onze waardering

De rover Hoepsika - Paul Biegel RECENSIE

Recensie: De rover Hoepsika - Paul Biegel

Hoepsika is een rover. Een rover met een paard, laarzen met zilveren sporen en hij is voor niemand bang. Hoepsika was niet zomaar een rover, hij had een goede opvoeding gekregen van zijn moeder en was welgemanierd! Maar stoppen met roven...dat kon hij niet.

Rover Hoepsika was steeds zingend onderweg, met het portret van zijn overleden moeder onder zijn arm en overviel alleen maar rijke mensen.

Op een dag komt hij een rijke man tegen die hem om hulp vraagt: zijn dochter, Josephine, is namelijk ontvoerd door Ijzergreep, een dikzak met 13 dolken en 13 pistolen. Als het Hoepsika lukt om haar terug te halen, verdient hij een aardige duit. Onverschrokken als hij is, gaat hij naar de burcht van Ijzergreep.

Maar daar verloopt niet alles even vlot...

De rover Hoepsika geschreven door meesterverteller Paul Biege,l is een klassieker. Dit boek verscheen voor het eerst in 1977 en wordt nu nog steeds herdrukt. Paul Biegel schreef verschillende kinderboeken waarmee hij talloze prijzen won: Het sleutelkruid, De kleine Kapitein, Virgilius van Tuil... waren enkele van de populaire boeken van Biegel. Zijn boeken werden gretig gelezen omwille van zijn betoverende vertelstijl, magische avonturen en verhalen boordevol fantasie.

De rover Hoepsika is ook nu weer een schot in de roos: een leuk verhaal over de avonturen van een komische, eigenwijze rover. Hij laat zich door niets of niemand uit het veld slaan en bedenkt steeds een slim plan. Hij heeft ook vaak zijn eigen manier om op onverwachte omstandigheden te reageren. Steeds buigt hij elke situatie om in een positieve ervaring, wat vaak voor de nodige hilariteit zorgt. 

Hoepsika weet de lezer te charmeren door zijn humor en zijn eerlijk, ondeugend kantje. 

Biegels verhaal is origineel en knap bedacht, hij gebruikt bijzondere namen voor zijn personages: Ijzergreep, Stoppel, Plens, Farandol... Biegels verhaal zit bovendien boordevol spanning en avontuur, maar naast het ruige, stoere roversleven, komt het aspect liefde toch ook mooi aan bod. Hoepsika, het hoofdpersonage in het verhaal, heeft namelijk een oogje op Josephine, de dochter van de rijke man. Telkens wanneer hij haar wil redden en zijn liefde verklaren, gebeurt er wel iets, waardoor Ijzergreep met haar kan ontsnappen en waardoor Hoepsika's reddingsacties mislukken... Zal hij erin slagen om haar uiteindelijk toch zijn liefde te verklaren...?

De sfeervolle illustraties van Carl Hollander, passen wonderlijk mooi bij De rover Hoepsika. Prachtige kleurovergangen met verschillende schakeringen en heel gedetailleerd getekend...je komt werkelijk ogen te kort. De kleurenillustraties worden afgewisseld met zwart-wit tekeningen en zijn telkens zeer leuk om naar uit te kijken wanneer je het verhaal leest. Het verhaal op zich is al zeer leuk om te lezen, maar de illustraties daarbovenop voegen toch een zekere extra klasse toe aan dit fascinerend avontuur!

De rover Hoepsika is spannend, avontuurlijk, hilarisch, fantasierijk en zeer geschikt om voor te lezen en om zelf te lezen voor kinderen vanaf 9 jaar.

Recensie: De rover Hoepsika - Paul Biegel

De rover Hoepsika

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De rover Hoepsika is geen gewone bandiet. Hij rooft alleen van de rijken en is goed opgevoed door zijn geliefde moeder. Elke dag heeft hij vreselijk spijt van zijn wandaden, maar stoppen met roven, dat kan hij niet. Dan ontmoet hij op een dag een rijke heer, die graag gebruik wil maken van de talenten van de rover Hoepsika. Zijn dochter Josefine is in handen gevallen van de schurk IJzergreep. De rover Hoepsika moet haar bevrijden, maar dat is zo makkelijk nog niet… 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in juni op Netflix

 • Deze films en series worden in juni van Netflix verwijderd

 • 24 meest verwachte films uit 2022

 • Nieuwste Thor: Love and Thunder trailer is uit!

 • Alle boeken van Rachel Gibson

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen