• onze waardering

In het duister - Tamara Arts RECENSIE

Recensie: In het duister - Tamara Arts

Na hun eindexamen brengen vijf vrienden een korte vakantie door in de Ardennen, ze kunnen verblijven in het huis dat de ouders van een van hen hebben geërfd. Ze arriveren met bijzonder slecht weer en vanaf het allereerste begin verloopt niets zoals gepland. De storm dwingt hen binnen te blijven, maar er gebeuren voortdurend lugubere dingen die niet te verklaren zijn. Ze voelen niet veilig en dan blijkt er ook nog een bom onder hun vriendschap te liggen...

In het duister is het young adultdebuut van Tamara Arts. Ze heeft een spannend verhaal geschreven, dat vlot en makkelijk wegleest. De hoofdstukken zijn niet al te lang en het vertelperspectief verandert per hoofdstuk naar een van de andere vijf vrienden. Ze vijf hebben helaas allemaal niet een heel onderscheidende eigen stem, waardoor je steeds goed aan het begin van het hoofdstuk moet kijken wie die hoofdstuk vertelt. Ieder hoofdstuk begint met een paar cursief gedrukte regels, die de ene keer net wat beter bij het hoofdstuk passen dan de andere keer. Pas aan het einde van het boek kan je deze regels pas echt goed plaatsen.

Het verhaal is spannend. In het huis in de Ardennen huizen geesten uit het verleden en die gedragen zich niet echt hartelijk richting de tijdelijke bewoners van het huis. Het boek bevindt zich op het snijvlak van horror en een paranormaal verhaal. Horror omdat er echt dingen gebeuren die vrij angstaanjagend en huiveringwekkend zijn. Niet iedereen zal dit boek graag vlak voor het slapen gaan willen lezen. Maar In het duister kent ook paranormale aspecten, juist vanwege de geesten die in het huis wonen, die een duidelijke boodschap geven en communiceren met de levende bezoekers.

Er gebeurt ontzettend veel in dit boek. Het verhaal draait echt om de spanning en de actie en minder om een achterliggend verhaal. Eerlijk gezegd zijn de gebeurtenissen soms een beetje too much, zeker als je je realiseert dat de vertelde tijd in het boek hooguit anderhalve dag bedraagt. Wat meer aandacht en uitwerking voor een aantal zaken, zoals het verhaal uit het verleden of de onderlinge relaties tussen de vijf hoofdpersonen, had het boek nog wat meer diepgang kunnen geven.

Ondanks de kritische kanttekeningen vertelt Arts in In het duister een boeiend verhaal, dat om je aandacht blijft vragen. Je wilt begrijpen wat er aan de hand is in dat huis in de Ardennen. De cover van het boek, met het duistere huis, past uitermate goed bij het verhaal. Ook in het boek begint ieder hoofdstuk met een geïllustreerd blad, dat de sfeer van het boek goed weergeeft.

In het duister is een goede young adult thriller die je zeker zult waarderen als je op zoek bent naar een spannend verhaal waar je je een paar uurtjes helemaal in kunt verliezen.

Recensie: In het duister - Tamara Arts

In het Duister

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Vijf vrienden brengen hun zomervakantie door in de Ardennen, waar een van hen een huis heeft geërfd. Zodra ze daar arriveren, loopt niets zoals gepland. Een storm dwingt hen om binnen te blijven. Steeds meer onverklaarbare, lugubere gebeurtenissen doen zich voor. Bovendien dreigt hun vriendschap door overspel uiteen te vallen. Ze voelen zich niet meer veilig, want zijn ze wel de enigen in het huis? Langzaam ontrafelt zich een duister geheim.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen