• onze waardering

Het geheim van de wifi - Angelique van Dam RECENSIE

Recensie: Het geheim van de wifi - Angelique van Dam

Sarah gaat met ouders een weekend weg naar een camping in een klein dorp. Tot Sarahs enorme ontsteltenis is er geen wifi op de camping. Hoe moet ze nu haar berichten posten op het Instagramaccount dat ze samen met haar vriendinnen heeft? Haar ouders snappen, tot haar grote frustratie, niet waar ze zich zo druk om maakt. Maar Sarah maakt zich wel druk, want als ze niets post worden haar vriendinnen misschien wel boos… Op de camping wordt ze vrienden met Gijs. Ze hoopt dat hij haar kan helpen.

Het geheim van de wifi is een deel van de populaire serie ‘Het geheim van’. Deze serie doet het goed bij de jonge lezertjes en ook dit deel draagt daar zijn steentje aan bij. Angelique van Dam weet hoe je kinderen vanaf ongeveer 8 jaar bij het verhaal kan houden. Het taalgebruik is lekker vlot, helemaal van nu. Er wordt veel gebruik gemaakt van dialogen, wat ervoor zorgt dat je als lezer het verhaal echt meebeleeft.

‘Dik mazzel voor je, dat je op de wifi mag,’ zegt Gijs, die naast me op de bank zit.

Mijn telefoon maakt meteen verbinding. Hij piept en zoemt aan één stuk door.

Gijs drukt zijn vingers tegen zijn oren. ‘Word je daar niet helemaal gek van?’

‘Je lijkt mijn moeder wel.’

Gijs trekt zijn neus op.

‘Grapje,’ zeg ik snel. (p.60)

Angelique van Dam heeft de hoofdstukken kort gehouden. Dit werkt zeker mee aan de leesbaarheid. Leuk detail is dat de hoofdstukken geen nummers hebben, maar hashtags (#). Dit past helemaal bij het verhaal.

In Het geheim van de wifi geeft Angelique van Dam goed het verschil weer tussen een kind dat druk bezig is met social media en een kind dat daar helemaal niets om geeft. Twee tegenpolen dus op dat gebied. Gijs snapt ook totaal de hysterie van Sarah niet. In het begin van het boek neemt hij haar mee naar wifi, wat een smakelijk grapje blijkt te zijn. Gaandeweg het verhaal wordt Sarah wat relaxter en heeft ze zowaar een leuke tijd met Gijs buiten in het bos. Hier schuilt misschien ook de moraal van het verhaal in, dat buiten spelen voor kinderen nog steeds het allerleukste is. En dat een goede vriendschap niet afhankelijk is van het aantal posts op Instagram. Toch zullen veel kinderen de paniek van Sarah herkennen.

Als ik het schilderij achter de receptie zie, veranderen mijn benen in een kneedgum en zak ik op de grond.

Mama hijst me aan mijn T-shirt omhoog. ‘Hè toch! Wat heb je?’

Ik wankel en wijs naar de muur achter de receptie. ‘K-kijk daar…’

Mama’s ogen volgen mijn trillende vinger.

Ik knijp mijn ogen dicht tot ik sterretjes zie.

Voorzichtig open ik ze. Het staat er echt.

In knalgeel.

NO WIFI. (p. 10)

Het geheim van de wifi is een eigentijds en toegankelijk verhaal, geschikt om te lezen voor jonge lezertjes vanaf 8 jaar. Het gedrag van de meiden uit dit boek past op sommige momenten niet helemaal bij deze leeftijd. Het blokkeren van vriendinnen op Instagram zal op achtjarige leeftijd nog niet zo spelen, daarvoor denk je al meer aan de brugklasleeftijd. Alle andere aspecten van het boek passen prima bij deze doelgroep. En voor de grote mensen die meelezen met hun kroost heeft Angelique van Dam achterin een verklarende woordenlijst opgenomen met alle termen uit het vak dat social media heet.

Recensie: Het geheim van de wifi - Angelique van Dam

Geheim van… - Het geheim van de wifi

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Grappig avontuur uit de bekende Geheim van-serie. Hoe overleef je zonder wifi? Vanaf 8 jaar.

    Ik wankel en wijs naar de muur. ‘K… kijk daar…’ Ik knijp mijn ogen dicht tot ik sterretjes zie. Voorzichtig open ik ze. Het staat er echt. In knalgeel.
    NO WIFI.
    Sarah baalt. Ze zit op een camping zonder wifi. Zonder wifi! Volgens haar ouders is het weleens goed een paar dagen zonder die telefoon. Maar zij snappen het gewoon niet. Als ze niet gauw wifi vindt, raakt ze haar vriendinnen Evie en Maud kwijt… Gelukkig ontmoet ze Gijs. Hij weet waar wifi is!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen