• onze waardering

In de knel - Heleen Smit  RECENSIE

Recensie: In de knel - Heleen Smit 

Sinds Noor jaren geleden haar jeugd in de Achterhoek achter zich liet, komt ze er alleen nog jaarlijks terug voor visite aan haar grootouders. Het bevalt haar prima in de stad en de band met haar ouders is zo verslechterd, dat ze nauwelijks achteromkijkt. Haar stadse leven wordt verstoord door een alarmerende oproep uit de familie. Ze laat Amsterdam achter zich en reist af naar de veeboerderij van haar ouders.  Daar aangekomen blijkt haar vader spoorloos en is de boerderij een complete warboel. Ze besluit een tijdje te blijven om alle orde weer te herstellen, maar al snel blijkt dat er veel meer aan de hand is dan alleen het ontbreken van haar vader. 

Heleen Smit weet meteen een beknellende sfeer neer te zetten met het eerste hoofdstuk van In de knel. Een onbekend mannelijk perspectief vertelt over een gebeurtenis dat zich een paar jaar eerder afspeelde. Deze stukken die naar het verleden verwijzen komen regelmatig aan bod in het boek. Ze beschrijven naargeestige momenten en situatie en dit levert een gezonde dosis mysterie aan het verhaal omdat je graag de identiteit van de verteller wil weten. Langzaam maar zeker vormt deze onbekende zich tot een personage.

Noor is de aandachtstrekker in het verhaal en daarmee met recht het hoofdpersonage van In de knel te noemen. Het is geen domme meid, maar haar koppigheid brengt haar nogal eens in de moeilijkheden. Ze is niet op haar mondje gevallen en heeft een duidelijke mening. Haar realistische gedachtegang en bescherming voor de mensen om zich heen brengen een empathische sfeer teweeg.  De liefde voor haar naasten staat voorop en doordat ze zelf vaak al doorheeft dat sommige beslissingen niet zo handig waren, geeft ze een sympathieke indruk waardoor je haar deze misstappen vergeeft en je jezelf afvraagt wat jij in zo'n situatie zou hebben gedaan. 

In de knel speelt zich voornamelijk af op boerderijen in het Oosten van Nederland en hoewel er een aantal bekende vooroordelen worden genoemd, weten juist deze details een prima plattelandssfeertje te weergeven. Heleen Smit is incidenteel iets te overvloedig in haar omschrijvingen waardoor enkele passages karikaturaal aanvoelen. Toch zijn deze herkenbare stereotypen juist ook de elementen die het verhaal een unieke glans geven. Een groot nadeel van deze uitbundige manier van schrijven is dat de spanning er voor een groot deel mee weg valt. Er zijn een aantal factoren die tensie leveren. Zo hangt er een onbehaaglijke sfeer tussen de familieleden en vormen gevoelens uit het verleden obstakels in de huidige tijd. Tijdens de nasporing van de vader van Noor komen er steeds meer nare dingen naar voren waardoor er akelige beslissingen gemaakt moeten worden. Helaas weten deze bouwstenen de spanning niet tot een hoog niveau op te krikken en is de onbekende man degene die de spanningsboog het meest aan weet te trekken. 

In de knel is een fijne thriller van Nederlandstalige bodem die een aantal nationale herkenningspunten heeft. Het plot is eenvoudig, maar steekt prima in elkaar. Het is jammer dat het nergens weet te verrassen of te vernieuwen. Hierdoor blijft het boek in de middenmoot hangen.

Recensie: In de knel - Heleen Smit 

In de knel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De wanorde is groter dan ooit op de boerderij van haar ouders. Kan Noor het bedrijf nog redden en ten koste van wat? Noor Aalberts is gelukkig met haar stadse leven in Amsterdam, al staat dat in groot contrast met haar jeugd in de Achterhoek. Na een noodkreet van een familielid keert Noor terug naar de boerderij waar ze is opgegroeid maar al jaren niet meer is geweest. Ze treft een complete chaos aan en haar vader is nergens te bekennen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

 • Hildes beloning - Marie Lamballe

 • You’d be home now - Kathleen Glasgow

 • Verboden te lezen - Paul van Loon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen