• onze waardering

De appelflop - Gerlinde de Bruycker RECENSIE

Recensie: De appelflop - Gerlinde de Bruycker

In het slaperige dorpje Zoetendaal barst een strijd los tussen krokant en vet, tussen appelflappen en oliebollen, tussen de families Flaps en Bolleboos. Al eeuwenlang bakt de familie Flaps krokante appelflappen volgens een geheim familierecept met een speciaal door de familie ontworpen machine. Het hele dorp leeft op de appelflappen, vrijwel iedereen koopt dagelijks minstens een appelflap. Maar op een dag opent de familie Bolleboos op hetzelfde pleintje een bakkerij die vette oliebollen verkoopt. Er ontstaat een hevig strijd tussen beide families en ze  schromen niet de meest verschrikkelijke wapens in te zetten, zoals de familie Flaps oma Appelmoe en de familie Bolleboos een verleidelijk toverdrankje.

De appelflop is een echt grappig verhaal dat veel kinderen leuk zullen vinden. Uiteindelijk zijn alle gebeurtenissen vrij onschuldig, al kan je er best een diepere boodschap in lezen. De strijd tussen beide families gaat namelijk van kwaad tot erger en escaleert op het eind behoorlijk, dat is iets wat je in de realiteit ook vaak ziet.

Het boek van De Bruycker is vrij lijvig en heeft ruim 300 bladzijden. Op een gegeven moment vraag je je als volwassene even af wanneer het klaar zal zijn, tot vier keer toe laait de strijd op en dat had best een keertje minder mogen zijn. Kinderen zullen hier wellicht wat minder kritisch naar kijken.

Naast de oliebollen-appelflappenstrijd, die centraal staat in De appelflop, zijn er verschillende andere verhaallijnen die het boek body geven. De tante van de familie Flaps bijvoorbeeld die op bezoek komt en heimelijk verliefd wordt op de burgemeester, of het verhaal hoe het recept van de familie Flaps is ontstaan, of het dilemma waar de ouders Bolleboos hun kind voortdurend voor stellen, of de handlangers die de familie Bolleboos inschakelt. Er is genoeg te beleven en genoeg te lachen, want Gerlinde de Bruycker heeft het boek met veel humor geschreven.

Het boek staat vol illustraties, die een goed beeld geven van de gebeurtenissen en de hoofdpersonen. Al vrij snel in het begin van het boek zie je bijvoorbeeld de appelflappenmachine van de familie Flaps, met een toelichting hoe de machine werkt. Leuk zijn de familiiestambomen van de families Flaps en Bolleboos aan het begin van het boek. Ook handig, want er zijn best veel personages en een paar keer is het echt nodig om even terug te gaan in de tijd. Hoe leuk is het dan om inzicht te hebben in de familieverhoudingen.

De appelflop is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, jongens en meisjes, om zelf te lezen en na verloop van tijd te herlezen, maar voorlezen is natuurlijk ook altijd een goed idee. 

Recensie: De appelflop - Gerlinde de Bruycker

De appelflop

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Opgelet! Dit boek is half krokant en half vettig. Voor fijnproevers vanaf 10 jaar, die verzot zijn op zoet leesvoer. Appelflappen of oliebollen? In het slaperige dorpje Zoetendaal weten ze het plots niet meer. Al eeuwen bakt de familie Flaps er de krokantste appelflappen van het land. Maar dan valt plots de familie Bolleboos binnen … met vettige oliebollen! Bill en Ozzebolle Bolleboos beramen de sluwste plannetjes om van de appelflap een appelflóp te maken. Gelukkig hebben Frits en Frieda Flaps een geheim wapen: oma Appelmoe. Welke bakkersfamilie zal dit voedselgevecht winnen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen