• onze waardering

De tweede stem - Elin Meijnen RECENSIE

Recensie: De tweede stem - Elin Meijnen

Toen – Mette zit op een fijne school. Aan zingen wordt veel aandacht besteed. Zij heeft een mooie stem die al gauw opvalt tussen de andere stemmen van het koor. Zangdocent Madeleine koestert mooie stemmen; meisjes met mooie stemmen moeten vooraan staan en mooie stemmen verdienen het alle mogelijke zorg te krijgen, vindt zij. Dus ook privé lessen. Joekie, Mette's moeder, is dolblij. Eindelijk eens iets dat mee zit! Joekie is zo'n moeder die nog nooit gehoord heeft van zelfreflectie. Haar ex, Mette's vader, is een 'klootzak', zegt ze bij herhaling tegen Mette. Niets moet haar tegen zitten of ze valt meteen terug in een rol die haar goed lijkt te bevallen: die van slachtoffer; ze heeft geen oog voor Mette die het moeilijk heeft na de scheiding van haar ouders.

Nu – Mette is van school gewisseld. Hoewel ze erg moet wennen, voelt zij zich ook een beetje trots: dit heeft zij zelf beslist zonder haar moeder de kans te geven haar mening op te dringen. Nu moet ze nog vrienden zien te maken, maar ze durft zich nog niet zo te laten zien, onzeker als zij is. Met haar vrolijke blonde krullen en sproetjes zou ze zich daarover geen zorgen moeten maken, vindt Flo, een leuke stoere meid. Zij voelt zich tot Mette aangetrokken en hoopt dat het wederzijds is.

Dan zijn er audities voor de musical Fame. Mette krijgt door haar fantastische stem de hoofdrol en nog een echte, waardevolle vriendschap, met Eddy. Hij heeft de andere hoofdrol en is al lang geleden 'uit de kast gekomen' en stimuleert Mette dat ook te doen.

Wanneer zich voor de musical een nieuwe zangdocent aanmeldt, moet blijken in hoeverre Mette haar 'mannetje weet te staan'. Gelukkig zijn daar de bemoedigende woorden van haar lieve vader met wie zij weer contact heeft.

Maar belangrijker nog: wat kan Mette van Eddy en Flo verwachten? Kan zij met haar gevoelens bij hen terecht?

De tweede stem van Elin Meijnen verscheen in maart 2021. Het is het tweede deel in de Shorties-reeks van Blossom Books. Evenals het eerste deel van deze reeks, Het zusje van van Carlie van Tongeren (augustus 2020) richt het zich op de groep lezers "die (aldus de uitgever) wél graag toffe verhalen lezen, maar (nog) geen zin hebben in honderden pagina's."

Het kan niet anders of deze lezersgroep zal enthousiast zijn over De tweede stem. Allereerst is daar de prettige lay out. Niet al te grote pagina's, fijne regelafstand, geen tekst over de volle lengte of breedte van de pagina. Het verhaal zelf beslaat zo'n honderdzestig bladzijden.

Elin Meijnen, docente Nederlands op een middelbare school, heeft zich laten inspireren door haar leerlingen, zegt ze in haar dankwoord. Dat zij geluisterd heeft, is te merken. Zij weet heel goed wat er leeft onder pubers. Alles waar deze leeftijdsgroep mee zit, heeft zij verwerkt in De tweede stem, zoals ouders die meer met hun eigen problemen bezig zijn dan met die van hun kinderen; scheidende, vechtende ouders; grensoverschrijdend gedrag van volwassenen; onzekerheid over je geaardheid; verliefdheid; groepsgedrag; je eigen rol in het geheel.

Deze belangrijke thema's worden mooi en overtuigend uitgewerkt in De tweede stem.

In niet al te lange stukjes tekst krijg je langzaamaan een beeld – het blijft lekker spannend - waarom Mette van school veranderd is. Dat vertelt Mette zelf: zij is de belangrijkste ik-verteller. Boven het hoofdstuk staat in heel groot lettertype dat zij de verteller is. Het hoofdstuk zelf is weer verdeeld in fragmenten waarboven in grote letters 'nu' of 'toen' staat. Flo is de andere ik-verteller.

Zó door de afwisseling tussen nu en toen en tussen Mette en Flo, blijft ook in het heden van het verhaal de spanning er stevig in zitten én we leren Mette goed kennen, we zien haar 'sterker' worden, hoe ze haar eigen weg weet te kiezen en ontdekt wat zij zélf wil met haar leven.

De tweede stem van Elin Meijnen is geschreven in een prettige stijl; het is een boek dat vijftienjarigen met plezier zullen lezen omdat zij veel van zichzelf zullen herkennen. Een boek dat ook door volwassenen gelezen zou moeten worden: zij kunnen er nog veel van leren!

Recensie: De tweede stem - Elin Meijnen

Blossom Books Shorties 2 - De tweede stem

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Er zijn een heleboel middelbarescholieren die graag willen lezen, maar schrikken van een dik boek. Speciaal voor deze lezers komen wij met korte, toegankelijk geschreven novelles: de BLOSSOM BOOKS SHORTIES.
  'De tweede stem' gaat over de onzekere Mette, die haar draai probeert te vinden op een nieuwe middelbare school. Als ze besluit zich aan te sluiten bij een musicalgroepje gaat het steeds beter. Iedereen is gek op haar zang (ze krijgt zelfs de hoofdrol!) en ze mag de regisseur helpen met het begeleiden van jongere toneelspelers. Maar dan komt er ineens een nieuwe zangdocent, eentje die Mette nog kent van haar vorige school en die ze hoopte nooit meer tegen te komen. De zangdocent is zelfs een van de redenen geweest dat Mette heeft besloten van school te wisselen. Wat is er gebeurd? En kan Mette het verleden achter zich laten?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alicia Silverstone speelt graag in Blast from the Past vervolg met Brendan Fraser

 • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

 • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

 • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

 • Schijndood - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen