• onze waardering

Het Evacomplex - Jeroen Windmeijer en Jacon Slavenburg RECENSIE

Recensie: Het Evacomplex - Jeroen Windmeijer en Jacon Slavenburg

Pakkende thriller over de slang in de zondeval

Thrillerauteur Jeroen Windmeijer en cultuurhistoricus Jacon Slavenburg verenigden voor de tweede keer hun talenten. Na Het Isisgeheim ligt nu Het Evacomplex op de boekenplank. Frank, een slangendeskundige ziet zijn relatie met journaliste Magda spaak lopen. Hij wordt verliefd op haar vriendin Cat. Die maakt deel uit van de Pinkstergemeente. De vriendschap tussen de dames houdt stand. Frank komt volledig onder de invloed van de voorganger van het religieuze genootschap, waarmee Cat hem in aanraking brengt. Beide mannen zijn fanatiek in hun overtuiging dat Eva de zondeval moet worden aangerekend. Magda is bezig met een boek waarin ze de juist de erfzonde in tegengestelde richting afwimpelt.

Wanneer Frank zijn giftigste slangen uit de terrariums los laat op het religieus fanatisme van de voorganger dan is dat een tijdbom onder de voeten van verklaarde tegenstanders. Het epos maakt duidelijk welke rampzalige gevolgen godsdienstwaanzin kan hebben. Windmeijer en Slavenburg weten het zo te plooien dat je van de ene in de andere verrassing terecht komt. De spanningsboog staat van hoofdstuk tot hoofdstuk en van bladzijde tot bladzijde strak gespannen. Wanneer je denkt dat je het ergste gehad hebt dan vinden de auteurs bij voortduring de overtreffende trap. Ze halen het beste uit elkaar, voegen hun specialiteiten samen tot een pakkend verhaal met vele wendingen.

Er wordt gestoeid met Genesis 3: 1-7, waarin Adam en Eva bezwijken voor de slang. Theologen van naam en faam bestrijden elkaar met hun inzichten. De schuldigheid van evangelisten die volgzame gelovigen achter hun karretje van waanzin spannen. Gemiddeld eens in de tien jaar overlijdt er iemand in Nederland door gif van een slang. We laten het aan de lezer over om te ervaren of dat tempo in Het Evacomplex blijft gehandhaafd. De Partij voor de Dieren is door de auteurs vast niet geraadpleegd, want die zou het ongetwijfeld voor de (ratel)slang hebben opgenomen.

Het voorliggende resultaat is een pakkend thriller, die je niet weg kunt leggen in onwetendheid over de afloop. Een verhaal met een razend tempo, met een sterke karaktertekening. Rechercheurs die naar adem happen en eerder een beet op lijken te lopen dan dat ze beet krijgen op hun onderzoekswerk. Het is leiden in last want de feiten spelen zich af in en om deze stad met het Naturalis als epicentrum. Vlot geschreven door een geoliede combinatie die wat ons betreft op mag gaan voor een derde proeve van bekwaamheid.

Recensie: Het Evacomplex - Jeroen Windmeijer en Jacon Slavenburg

Het Evacomplex

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Jullie zullen niet sterven…’

  De internationaal befaamde slangendeskundige Frank van As werkt bij Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. Hij gebruikt zijn kennis echter ook in de kringen rond de charismatische voorganger van een mysterieuze gemeenschap, zonder te weten welk onheil hij daarmee over zichzelf – en over zijn vrouw Cat – afroept. Dat dringt pas tot hem door als de eerste dode is gevallen. Lukt het hun om zichzelf op tijd uit deze wurggreep te bevrijden?
  Journaliste Magda Filippo stuit in de tussentijd op een alternatieve uitleg van het Bijbelse Genesisverhaal en de rol van Eva daarin. De gebeurtenissen lijken met elkaar verstrengeld te zijn, maar hoe? Haar spannende zoektocht leidt haar van wonderbaarlijke religieuze tradities naar eeuwenlang verborgen boodschappen in de Sixtijnse Kapel. Zonder het te beseffen hebben zij zich allemaal in een slangenkuil begeven…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen