• onze waardering

Koala kan niet slapen - Jin Xiaoyu RECENSIE

Recensie: Koala kan niet slapen - Jin Xiaoyu

Een kleine koala heeft moeite om in slaap te komen. Wat de koala ook probeert, niets werkt. Nochtans wordt er altijd gezegd dat koala's niet liever doen dan slapen. Dus waarom lukt het kleine koala dan niet?  

Koala kan niet slapen is een heel toepasselijke titel. Het prentenboek stipt een probleem aan dat veel kinderen zullen herkennen. Want wie heeft er nu eens niet moeite om in slaap te komen? Ook al heb je het gevoel dat je erg moe bent en dat er verwacht wordt van je dat je gaat slapen. Over die verwachting wordt uitgebreid gepraat in Koala kan niet slapen. Jin Xiaoyu verwerkt dat heel mooi en laat ook zien wat dat met de kleine koala doet mentaal. Die legt namelijk die druk bij zichzelf, om manieren te zoeken waarop de slaap wel makkelijk zou moeten komen. Gelukkig laat Xiaoyu de frustratie achterwege, dat is wellicht minder realistisch, maar daardoor blijft het wel luchtig en laat ze zien dat er altijd een oplossing komt. 

In alle manieren waarop kleine koala in slaap probeert te vallen, zit heel mooi ook de levensstijl van de koala verwerkt. Op die manier leren de jonge luisteraars en lezertjes vanalles tijdens het lezen van Koala kan niet slapen zonder dat het belerend overkomt. Het zijn kleine dingen, want er wordt maar deels gebruik gemaakt van de natuurlijke habitat en gewoonten, aangezien er ook een grote vermenselijkingsfactor aanwezig is.  

De illustraties van Xu Yang voeren een blauwe boventoon. Dat straalt veel rust uit, zeker in combinatie met de groene tinten. Er hangt een lieflijke sfeer over de tekeningen. Ze voelen erg huiselijk en vertederend aan, wat aantrekkelijk is voor de jongen om naar te kijken. Er is aandacht voor detail, zonder de kijker de overspoelen. Elke spread in Koala kan niet slapen geeft een andere setting weer, met enkele regels tekst.  

Het verhaal in Koala kan niet slapen wordt verteld vanuit de ik-persoon. Xiaoyu maakt het zichzelf daarmee niet makkelijk, want ze moet daarmee de lezer en luisteraar rechtstreeks aanspreken. Het lukt de auteur gelukkig heel goed om verbinding te houden en de juiste toon te vinden. De gehele tekst is consistent en makkelijk voor te lezen en te beluisteren. Er is ook ruimte gelaten om de voorlezer helemaal te laten opgaan in zijn of haar rol.  

Jin Xiaoyu en Xu Yang leveren met Koala kan niet slapen een erg lieflijk prentenboek af dat perfect is om voor te lezen voor het slapengaan. Het is eenvoudig genoeg om goed begrijpbaar te zijn en mooi genoeg om plezier aan te beleven. Door de eenvoud verliest het wat aan wow-factor en dat zal herlezen misschien wat minder aantrekkelijk maken. Toch is slapen een belangrijk onderwerp en is het goed dat het op deze manier ook gecombineerd wordt met een dier waar de kinderen wellicht nog niet zoveel vanaf weten. Voor de Nederlandse en Vlaamse kinderen voelt het op die manier ook wat exotisch aan.  

Recensie: Koala kan niet slapen - Jin Xiaoyu

Koala kan niet slapen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een zacht en grappig boekje over jezelf durven te zijn. Voor wakkere slaapkopjes vanaf 5 jaar. Slapen! Koala’s doen niets liever dan slapen. Behalve déze koala. Naar muziek luisteren, sporten, een warm plekje zoeken: wat hij ook probeert, hij kan gewoon niet indutten. Maar … is dat dan echt zo erg?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen