- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Camelot - Giles Kristian

Recensie: Camelot - Giles Kristian
Camelot van Giles Kristian is de tweede prachtige epische roman over ridders van de kring rond de legendarische koning Arthur. Het is echter een historische roman en geen magische fantasy legende, net als het eerste boek Lancelot. De Engelse schrijver is van Noorse afkomst en heeft meerdere geweldige historische romans geschreven, dus het genre is hem toevertrouwd.
Camelot gaat over de jonge Galahad, zoon van Lancelot. Hij heeft als jonge jongen zijn vader uitgeleide gedaan naar het grote slagveld om de laatste slag voor diens vriend en koning Arturois te vechten. Zijn vader Lancelot, Arthur en zoveel andere edelen zijn gesneuveld voor een vaag ideaal en een poging het land van Brittannia te beschermen tegen de Saksen. Tien jaar nadien wil Galahad niets met vechten te maken hebben. Hij woont in een klooster aan de rand van Avalon en wil de gelofte aannemen. Een jonge vrouw, Iselle, komt echter in zijn leven en als blijkt dat zij de dochter van koning Arthur is kan Galahad het verleden niet zomaar wegschuiven. Zeker niet als hij toch meer op zijn vader lijkt dan gedacht. Brittannia wordt geteisterd door duisternis; stammen vallen elkaar aan en moorden elkaar uit. De Saksen rukken weer op. Er heerst hongersnood, ziektes en ellende. De adel werkt niet meer samen om de Saksen buiten te houden, het is ieder voor zich. Iselle wil dit veranderen om het volk te redden en daar heeft ze Galahad bij nodig. Zij en Gawain, een oude strijdmakker van zijn vader, nemen Galahad onder hun hoede.
Camelot is geschreven in de ik-vorm vanuit de optiek van Galahad en de personages van vlees en bloed zijn neergezet in een levensechte historische zetting van het Brittannië na de Romeinse bezetting in de 5e eeuw. Geen sprookjesland met kastelen en riddertoernooien en magische wezens. Neen, de rauwe werkelijkheid van de vieze, barbaarse donkere middeleeuwen. Wetteloosheid, chaos, bloedvergieten en tussen dat alles een sprankje hoop op betere tijden en rust en vrede.
Galahad is in de eerdere Arthur legenden de onaantastbare jongeman. De ridder die altijd maagd bleef en door zijn pure onschuld door god geschikt werd verklaard om de heilige Graal te beheren. In Giles Kristians Camelot is hij een levensechte jongeman, een die net als ooit zijn vader, snel volwassen wordt in de hel die het ruwe gevaarlijke Brittannia na Arthur is. Hij is onzeker van zichzelf en ziet zichzelf niet als leider van mensen. Zijn anker wordt de temperamentvolle Iselle en vanwege zijn liefde voor haar schikt hij zich in zijn leven als krijger, om dan uit te groeien tot een van de grootse krijgers onder de Britten, net als zijn vader. En de beroemde zoektocht naar de Graal, de befaamde kelk, waar het in zoveel Arthurvertellingen om draait? Die moet je in Camelot, als lezer zelf ook even zoeken, want Giles Kristian maakt van 'de Graal' meer een symboliek. Galahad moet iets vinden in zijn leven dat hem tot grote hoogte zal brengen en aanzet tot grootse daden en of dit nu een voorwerp is of een persoon, dat laat Giles Kristian aan de lezer over.
Het is juist inspirerend dat Giles Kristian niet de zoveelste hervertelling van de Arthurlegenden heeft geschreven. Lancelot en Camelot zijn ook totaal andere verhalen, slechts gebaseerd op de Arthurvertellingen. Als Arthur en zijn kring van getrouwen ooit heeft bestaan, dan zou de geschiedenis op deze wijze plaats hebben kunnen vinden. Camelot is ook eigenlijk niet echt een vervolg van Lancelot. Het is geen voortzetting van dat verhaal, Camelot slaat een heel andere weg in. Het vormt eerder een tweeluik met Lancelot. Giles Kristian heeft een prachtige pakkende schrijfstijl, die spannend is en die blijft boeien. Zijn personages ontwikkelen zich en groeien.
Camelot van Giles Kristian is zondermeer een aanrader. Als je genoten hebt van Lancelot en verdrietig was over het einde daarvan, dan laat Camelot je achter met een tevreden voldaan gevoel. Daarom zeker ook 5 hartjes voor Camelot.
Recensie: Camelot - Giles Kristian
Camelot
-
Auteur:
Giles Kristian -
Verschenen:
27 mei 2021 -
Uitgave:
ISBN 9789022592557
Uitgever Boekerij
448 pagina's -
Uitgever:
Boekerij -
Genres:
Fantasy & SciFi, Roman
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Een fantastische hertelling van de legende van koning Arthur: avontuur, actie, romantiek, dit verhaal heeft het allemaal
Groot-Brittannië wordt getergd door duisternis: moordpartijen, hongersnood en anarchie verscheuren het land. Haar legers zijn verwoest, alle helden dood of vermist. Zowel Arthur als Lancelot sneuvelde in de laatste grote veldslag en Merlijn is sindsdien niet meer gezien. Wat de Engelse adel betreft is de tijd van samenwerking voorbij: ze bekommeren zich voortaan enkel nog om hun eigen land en zullen zich nooit meer verenigen zoals ze dat voor Arthur deden.
Maar in een geïsoleerd klooster in de moerassen van Avalon woont het nieuwste lid uit de orde: Galahad. Na een bloederig gevecht neemt hij zich voor om zijn geloften af te leggen en het leven dat hij tot dan toe heeft gekend voorgoed achter zich te laten. De temperamentvolle Iselle en verouderde krijger Gawain nemen hem onder hun hoede. Langzaam maar zeker zal de jongeman zijn lot als de zoon van Lancelot moeten accepteren en de meest gevierde en beruchte krijger worden die Groot-Brittannië ooit heeft gekend.
Nieuwste artikelen
-
Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck
-
Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer
-
Toestanden - Tsitsi Dangarembga
-
Split Second - Caja Cazemier
-
Vermoorde onschuld - Angela Marsons
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Recensie: De zeven zussen - Storm