• onze waardering

Niet spieken op pagina 39 - Nathalie Clefas RECENSIE

Recensie: Niet spieken op pagina 39 - Nathalie Clefas

Door een verhuizing moet Wout naar een nieuwe school: het Ravensteincollege. Maar dat is echt een verschrikkelijke school. Al meteen binnen de eerste tien minuten op het schoolplein wordt hij uitgescholden voor flapdrol door een meester die meester Bulder heet. En dat is nog maar het begin van Wouts pech op de nieuwe school. Tot er voor zijn klas een vervangleraar aangenomen wordt, meester Wits. Juist als het Ravensteincollege aangewezen dreigt te worden als de allerbeste voorbeeldschool voor Nationale Heropvoeding, beginnen er vreemde dingen te gebeuren.

Al vanaf het allereerste begin doet Niet spieken op pagina 39 van Nathalie Clefas denken aan de doldwaze jeugdboeken van Roald Dahl. De over the top personages hebben typische namen (meester Bulder schreeuwt graag, mevrouw Stokjes is lang en dun etc.). De vrolijkheid spat van de pagina's door de originele, luchtige woordkeus (de hele stad bibbert, dagen waarop je slechts een 'oeh' of 'ah' kunt verwachten) en de soms tot schreeuwformaat opgeblazen letters. Ook de wat kriebelige, energieke illustraties van Federico Van Lunther dragen bij aan een Dahl-gevoel. Het kan niet anders dan dat Clefas fan van zijn werk is, zoals ook de verwijzing naar zijn boek Boy laat zien.

Maar waar bij Dahl de verhalen vloeiend verlopen, laat Clefas haar hoofdrolspelers ogenschijnlijk door een paar verschillende verhalen hobbelen. Voor zover Wout en Nia echt hoofdpersonen te noemen zijn, want helemaal centraal staan ze niet in het verhaal en we leren ze ook amper kennen. Daarvoor wordt het boek te veel bevolkt door allerlei andere, meer bijzondere figuren. En gaat het eerst om de grote pech van Wout, daarna staat Niet spieken op pagina 39 in het teken van de schoolinspectie, dan om de grote verandering en tot slot is er zelfs magie in het spel. Het gebeurt gewoon en Clefas lijkt er vanuit te gaan dat haar lezers daar wel gewoon in meegaan.

Maar deze kritische noten hoeven de pret niet te drukken. Het enorme plezier dat Clefas in Niet spieken op pagina 39 heeft gelegd, staat als een huis en zal mening jonge boekenwurm aanspreken. De bijzondere school van Wout en Nia en wat ze daar beleven is zeker verrassend en leuk bedacht. En laat dat dan vervolgens het opstapje zijn om De Griezels of Matilda van Dahl uit de kast te halen, meer plezier is alleen maar beter. Oh ja, en dat 'Niet spieken op pagina 39': probeer dat maar eens níet te doen voor je dit boek gaat lezen. Mocht je jezelf wel in kunnen houden, dan heb je volgens Clefas en Van Lunther dit boek dringend nodig!

Recensie: Niet spieken op pagina 39 - Nathalie Clefas

Niet spieken op pagina 39

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een grappig en doldwaas boek over een school die nóg erger is dan de jouwe. Voor veel te nieuwsgierige kinderen vanaf 9. Dit boek gaat over een vreselijke school. Heel wat scholen zijn verschrikkelijk, maar soms is er één nog net een tikkeltje erger. Wout en Nia hebben de pech om op zo’n school te zitten. Hun leraar, meester Bulder, vindt alle kinderen flapdrollen en brult de hele dag. Maar dan verliest hij zijn stem en komt er een bijzondere vervangleraar: meester Wits. Vanaf dan gebeuren er gekke dingen in het Ravensteincollege …

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

  • Hotel Happiness 2: Zomer in Hotel Happiness - Floortje Sanders

  • De laatste nacht - Martin Österdahl

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen