• onze waardering

Buiten eten met Pieter Kok - Pieter Kok RECENSIE

Recensie: Buiten eten met Pieter Kok - Pieter Kok

Het kookboek Buiten eten met Pieter Kok is zoals je al zal vermoeden geschreven door Pieter Kok. De foto's van de gerechten zijn gefotografeerd door David Loftus. Het kookboek is onderverdeeld in onder andere de hoofdstukken BBQ basics, camping vakantie, boot; eten op reis, Picknick XXL en meeneem toetjes. De recepten uit het boek zijn geschreven voor bij de barbecue, voor op de camping, op de boot of voor bij de picknick. Het zijn originele hoofdstukken, de namen van de hoofdstukken zal je niet snel in een ander boek tegenkomen. Wat ook erg leuk is aan Buiten eten is dat je eigenlijk elk recept wel ergens kan maken of eten. Een gerecht voor bij de barbecue kan je net zo goed op de boot of bij de picknick eten. Je kunt dus echt alle kanten op. Het boek geeft een mooie boodschap mee namelijk; geniet van het leven en elkaar en kijk af en toe eens om je heen of je een ander zou kunnen helpen. Op de voorpagina is een sticker geplakt met 'buiten is het nieuwe binnen'. De foto's van de recepten zijn buiten gemaakt op bijvoorbeeld een tuintafel maar je ziet weinig van de omgeving er omheen. Het buiten had hiermee nog meer benadrukt kunnen worden.  

Voorafgaand aan elk recept staat een verhaaltje geschreven. Dit is vaak een persoonlijk verhaal van Pieter Kok, bijvoorbeeld waar hij het gerecht heeft leren kennen of wanneer hij het graag klaar maakt. De andere keer gaat deze introductie over een product dat in het gerecht verwerkt is. Onderaan het recept staat soms ook nog een tip. Pieter Kok doet er in het kookboek Buiten eten alles aan om je te helpen bij het maken van een lekkere maaltijd. Het boek is dus ook geschikt voor de beginnende kok.  

Er staat duidelijk beschreven voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is en wat de bereidingstijd is. De ingrediëntenlijst is duidelijk en de stappen die je moet volgen tijdens de bereiding zijn volledig en uitgebreid. Aan de zijkant van de pagina staat een kleur die overeenkomt met het bijbehorende hoofdstuk. Dit is handig als je snel naar één van de hoofdstukken wil bladeren. Er is in dit ook kookboek dus aan alles gedacht.  

De foto's in het boek nodigen je uit om de recepten te maken. Op de voorkant staan 3 Bloody Mary's, deze zijn van bovenaf gefotografeerd. Dit is niet echt een weergave van de recepten die je in het boek kan vinden. Laat je dus niet afleiden door de voorkant en kijk ook zeker naar de recepten in het boek.  

Breakfast of champions  

Bij het doorbladeren van het boek viel het boek een beetje open op deze pagina. Toevallig was ik nog op zoek naar een lekkere lunch. Het gerecht wordt in het kookboek eigenlijk omschreven als stevig ontbijt voor 4 mensen. Dit vind ik niet helemaal kloppen, het kan ook erg goed als lunch bereid worden. Daarnaast is het voor 4 personen niet echt een stevige maaltijd. In het gerecht gaan 4 eieren, 4 plakjes kaas enzovoorts. Dit is wel wat weinig. Voor 2 personen is het gerecht wel voldoende en je kunt dan zelf nog kiezen of je dit als ontbijt of lunch wil bereiden. Er gaat onder andere lente-ui in het gerecht die wordt meegebakken en waar mee wordt gegarneerd. Dit maakt het gerecht fris en ook een beetje pittig, dit maakt het recept wel echt af. Een grappig detail in dit gerecht is om de kaas aan de randjes van de pan te bakken zodat deze wat krokant worden. Hier is leuk over nagedacht. Dit recept zal je vast blijven onthouden om nog eens te maken als lunch of ontbijt.

Watermeloensalade met feta en munt  

Voor een barbecue voor op een zomerse avond was ik op zoek naar een lichte en frisse salade. Pieter Kok omschrijft deze salade zelf ook als een niet te zware salade die toch heel veel smaak heeft. Deze omschrijving klopt helemaal. De munt overheerst wat qua smaak, maar dat is natuurlijk persoonlijk en kan je juist van houden. Ik vond de munt qua structuur wel iets buiten de boot vallen. Er gaat in verhouding met de meloen, tomaat en feta ook best wat munt in. Je zou hier dus wat minder van in kunnen doen als je dit zou willen. Er gaat een kwart meloen in, dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de watermeloen. Schat dit dus zelf een beetje in. De combinatie van de smaken is beter dan ik van te voren had verwacht. De smaak van tomaat en watermeloen zijn best wat 'waterige' smaken, maar deze komen toch mooi samen in het gerecht. Het maken van de salade is een leuk klusje, het voelt ook lekker zomers aan om hiermee bezig te zijn.

Het kookboek Buiten eten met Pieter Kok krijgt 4 hartjes. Het is een boek dat op meerdere manieren gebruikt kan worden. Het onderwerp en de insteek om lekker buiten te eten en te koken is origineel en kan creatief mee omgegaan worden. Het kookboek en thema buiten eten passen in ieder geval helemaal bij de zomer!

Recensie: Buiten eten met Pieter Kok - Pieter Kok

Buiten eten met Pieter Kok

  • Auteur:

    Pieter Kok
  • Verschenen:

    9 maart 2021
  • Uitgave:

    ISBN 9789021574653
    Uitgever Kosmos
    176 pagina's
  • Uitgever:

    Kosmos
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Buiten eten met Pieter Kok – met dit kookboek kook je de hele zomer door, met recepten voor BBQ, picknick, camping en boot.

    De lekkerste zomerrecepten voor buiten ontdek je dit jaar in Buiten eten met Pieter Kok. Van eenpitters-in-een-handomdraai op de camping, easy take-away-it-yourself voor op de boot tot aan happy BBQ’s en echte uitpak-picknicks in het park. Buiten eten met Pieter Kok heeft voor elk moment dat de zon buiten straalt, een heerlijk gerecht om samen te eten.

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen