• onze waardering

Zestien - Tatjana Almuli en Cathelijne Blok RECENSIE

Recensie: Zestien - Tatjana Almuli en Cathelijne Blok

Het idee voor Zestien ontstond toen Tatjana Almuli en Cathelijne Blok hun jeugd bespraken in een Amsterdamse kroeg. Ze verloren zichzelf in gedachten en herinneringen en bedachten dat het een leuk onderwerp voor een boek zou zijn. Ze interviewden zestien Bekende Nederlanders en lieten hen terugdenken aan deze roerige tijd in hun levens.

Zestien bestaat uit zestien verschillende herinneringen van zestien verschillende mensen die elk een hoofdstuk beslaan. Doordat het boek nog geen tweehonderd pagina's telt en deze inhoud met zoveel verschillende mensen gedeeld moet worden, zijn de hoofdstukken kort. Ze kennen een chronologische volgorde die in de jaren '70 beginnen en eindigen in de jaren '10.  In de inleiding delen de auteurs openhartig een aantal van hun eigen herinneringen, waarna ze het woord doorgeven aan de eerste geïnterviewde. 

Elk decennia wordt ingewijd met een pagina die de hoogtepunten van die jaren aandraagt. Je hoeft niet per se rond dezelfde tijd geboren te zijn, want wie kan immers niet meeblèren met de knallers zoals 'Africa' van Toto of 'YMCA' van The Village People? Ook is het nagenoeg niet mogelijk om ondertussen niet bekend te zijn met computers, mobiele telefoons en/of Netflix. Zo is er voor elke leeftijd een herkenningspunt aanwezig, wat al snel zorgt voor binding met de onderwerpen. Een daaropvolgende simpele zwartwit-schets en een korte biografie zorgt voor een knusse kennismaking met de personen die aan het woord zijn. Natuurlijk zijn niet alle Bekende Nederlanders bij elke leeftijdsgroep even bekend en de manier waarop ze worden voorgedragen brengt een behaaglijke sfeer teweeg die de afstand tot onbekendheid overbrugt. Verschillende generaties vertellen hun persoonlijke verhaal en dit zorgt voor een goede weerspiegeling van een gemiddeld persoon op zestienjarige leeftijd.

Hoewel de interviews verhalend zijn opgetekend en het hierdoor gelukkig niet als een gesprek wegleest, zijn het toch de geïnterviewden die Zestien haar glans geeft. De vragen zijn namelijk veilig en hiermee wat saai. Almuli en Blok stellen nergens spannende of uitdagende vragen, waardoor de zachte antwoorden een vlak geheel voortbrengen. Vragen zoals 'Op welke manier was jij met je ontwikkeling bezig?', 'Hoe was jij als zestienjarige?' of 'Als je nu terugkijkt op die leeftijd, wat had je dan anders willen doen?' zorgen zeer zeker voor een terugblik, maar prikkelende antwoorden blijven achterwege. De humor en eerlijkheid van de Bekende Nederlanders geeft vrolijke en verrassende uithalen aan de eentonige nuance. Want wist jij bijvoorbeeld dat pornoster Kim Holland totáál anders is opgevoed dan hoe ze nu bekend staat en dat juist haar strenge opvoeding ervoor heeft gezorgd dat ze op latere leeftijd pas ging experimenteren? Of dat Arie Boomsma, de zoon van een dominee, een flink rebelletje was in zijn jongere jaren? Deze persoonlijke onthullingen geven een warm gevoel tijdens het lezen en zorgen er tegelijktijdig voor dat je zelf ook even terug waant naar die tijd.  

Het idee achter het boek, maar vooral de lay-out van Zestien, overtreffen de verwachtingen, maar helaas weet de inkleuring niet te imponeren. De personen die aan het woord zijn doen hun best hun vertelling zo divers en enthousiast mogelijk te verwoorden, maar op papier blijft hun antwoord vlak. 

Recensie: Zestien - Tatjana Almuli en Cathelijne Blok

Zestien

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een bundeling van interviews met o.a.: Abdelkader Benali, Roxeanne Hazes, Sigrid Kaag, Kim Holland, Akwasi, Pepijn Lanen, Rotjoch, Arie Boomsma, Marlou van Rhijn en Rocky Hehakaija.
    Hoe is het om zestien te zijn in Nederland? Op die vraag geven Cathelijne Blok (bekend van o.a. Tittymag) en Tatjana Almuli (auteur van 'Knap voor een dik meisje') antwoord in hun boek 'Zestien'. Dit droomduo interviewde tal van bekende Nederlanders met verschillende achtergronden. Of je nu trainde om profvoetballer te worden, je hoopvol inschreef voor de toneelschool of net was geëmigreerd naar Nederland: we waren allemaal ooit zestien en hebben allemaal ons eigen verhaal. Cathelijne en Tatjana gaan op zoek naar de verschillen én overeenkomsten en brengen op fantastische wijze in kaart hoe het is om in de afgelopen decennia op te groeien in een land waar jongeren aangeven steeds minder gelukkig te zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen