• onze waardering

Het Oordeel van de Wolf - Leigh Bardugo RECENSIE

Recensie: Het Oordeel van de Wolf - Leigh Bardugo

Het Oordeel van de Wolf van Leigh Bardugo is het finale deel van de duologie rond Nikolai Lantsov en het vervolg op De Verminkte Koning

Leigh Bardugo heeft met de verhalen over de Grisha een spannende intrigerende wereld gecreëerd, bestaand uit de landen Ravka, Kertsj, Fjerda en Shu Han. Allen met een eigen cultuur, maar ook allen gedeeltelijk bevolkt door mensen met die met speciale krachten zijn geboren: de Gisha. 

Het helpt als je de Grisha boeken vanaf het begin gelezen hebt, ook al zijn de delen in diverse groepen verdeeld en zijn die groepen afzonderlijk goed apart te lezen en te volgen. In volgorde is Het Oordeel van de Wolf al het zevende deel (buiten nog 2 aparte boeken). De eerste trilogie 'De Grisha' gaat over de jonge Alina Starkov, die er achter komt dat ze een hele speciale Grisha is. Een zeer krachtige unieke Lichtheerser. Ze is de tegenhanger van een eeuwenoude Grisha, die zichzelf steeds weer herboren laat worden: de Duisterling. De Duisterling is bereid iedereen op te offeren voor zijn eigen gewin en de Grisha onder leiding van Alina gaan de strijd met hem aan. De duologie 'Kraaien' die daarop volgt gaat over diverse personages die ook in de trilogie voorkomen, gegroepeerd rond Kaz Brekker een dief uit Kertsj, die met hulp van Nina de geheime formule voor een drugs genaamd jurda parem moet stelen omdat jurda parem de Grisha verslaafd maakt tot de dood erop volgt en de Grisha willen een tegengif ontwikkelen. Hierna volgt deze duologie die gaat over Nikolai Lantsov, prins uit het koningshuis van Ravka, kaperkapitein Strumhund in de vorige delen en nu na de strijd met de Duisterling, koning van Ravka. 

In deel 1 De Verminkte Koning heeft Nikolai diverse problemen die hij het hoofd moet bieden, maar die allemaal ondergeschikt raken aan het monster dat in hem huist. In de strijd met de Duisterling is Nikolai gemarteld en geïnfecteerd met 'mertzost' of 'gruwel', de duistere levenskracht van de Duisterling. Deze kracht is een zelfstandig levend wezen, verwant aan de Volcra die de Duisterling ooit geschapen heeft. Nikolai moet dit monster kwijt zien te raken. Ondertussen moet hij er ook voor zorgen dat Ravka niet opgeslokt wordt door zijn naar macht hongerende buren. Nog een oorlog kan het gehavende Ravka niet aan en ook voor de Grisha zou het een ramp zijn, want in de buurlanden worden ze gevreesd en gehaat als 'heksen en duivels'. Ze worden op diverse manieren tot slaaf gemaakt, terwijl ze in Ravka juist aanbeden worden en vrij kunnen leven als elite onder de mensen. Nikolai's opperbevelhebber, de mooie Zoya  Natzyalenski, een van de sterkste Grisha in Ravka, wijkt niet van Nikolai's zijde. Om de buurlanden in toom te houden heeft Nikolai echter aangekondigd dat hij een bruid zal zoeken uit een van de koningshuizen van die landen om zo een bondgenootschap aan te gaan. Ondertussen heeft hij in alle landen spionnen aan het werk die zich toeleggen om zoveel mogelijk Grisha uit die landen te redden van marteling, slavernij en de dood. Grisha die misschien overgehaald kunnen worden naar Ravka te vluchten en Ravka te verdedigen tegen die kwade bedoelingen van Fjerda en Shu Han.  

In deel 2 Het Oordeel van de Wolf zijn Nikolai en Zoya er achter gekomen dat de levenskracht van de Duisterling nog steeds aanwezig is. Het heeft zich genesteld in het lichaam van de monnik Yuri en manifesteert zich wederom vol zelfvertrouwen op arrogante wijze. Alle hoofdpersonages moeten strijd leveren om de diverse dreigingen, verraad en aanvallen te weerstaan en ondertussen de veranderingen in hun zelf het hoofd te bieden. Een demon, een draak en een vrouw gesteund door haar roedel wolven. Iedereen wordt tot het uiterste gedreven. Ook moet Nikolai vechten voor zijn kroon, want het komt uit dat hij niet de zoon is van de vorige koning, maar een bastaard van de koningin. Nikolai is echter vast besloten voor de bevolking van Ravka én alle Grisha op te komen en van Ravka een land te maken waar het volk in vrede kan leven, al moet hij er zelf alles voor opgeven. 

Leigh Bardugo heeft een heerlijke heldere sprankelende schrijfstijl. De wereld van de Grisha is goed uitgedacht en haar beschrijvingen van de wereld van Ravka, Kertsj en Fjerda zijn levensecht. De dialogen zijn vlot en spits en de gebeurtenissen vloeien logisch in elkaar over, door alle delen van de boeken heen.  De spanning in haar verhaal is heel voelbaar en zet je op scherp. Haar hoofdpersonages komen in alle boeken terug in meer of mindere mate, waardoor je hen steeds beter leert kennen en ze de lezer helemaal voor zich innemen. De ontwikkeling zowel in schrijfstijl als in verhaalverloop is duidelijk merkbaar. Met ieder nieuw boek perfectioneert Leigh Bardugo haar wereld.  

Vele oude bekenden komen weer terug en samen vechten ze voor het voortbestaan van de Grisha. Dzjenya en David, Tamar en Tolya, Nina Zenik, die zich in het koele preutse Fjerda staande moet houden als spionne, Kaz Brekker en zijn groep en zelfs Alina Starkov. De karakter ontwikkeling van de personages is ook mooi. Dat maakt de personages mensen van vlees en bloed. De prachtige Dzjenya die zo verminkt is door de Duisterling, maar die zich er dapper overheen zet. Nina die moeite heeft om haar dode geliefde Matthias los te laten, maar die weer liefde vindt in een land dat Grisha haat. Zoya die zich hard en koud opstelt omdat men haar dan geen pijn meer kan doen. Die bereid is haar eigen geluk op te offeren voor Nikolai en Ravka. En Nikolai, de gladde prater en diplomaat, die met humor en charme zijn weg zoekt door het politieke mijnenveld, maar onder dat elegante uiterlijk van een verwende jonge koning, schuilt een man die zijn eigen leven verborgen houdt voor iedereen, behalve Zoya. Een man die alles wil doen om de schande en uitbuiting van de Lantsov koningen uit het verleden te niet te doen. Hij wil een betere koning zijn en voor zijn volk en alle Grisha's zorgen. De interactie tussen Zoya en Nikolai is intrigerend. Zij en Nikolai hebben een bijzonder sterke band, maar stoere taal, gekscherende luchtigheid en het belang van Ravka dat altijd op de eerste plaats komt, moeten de aantrekkingskracht en liefde die ze voor elkaar voelen op afstand houden.  

Leigh Bardugo borduurt echter niet alleen voort op haar oude personages. Met veel fantasie zorgt ze voor toevoeging van zeer verrassende nieuwe personages, die weer zorgen voor spannende verwikkelingen en plotwendingen. Dat maakt de wereld van de Grisha zo ontzettend interessant en daardoor blijven de verhalen zo boeien.  

Het Oordeel van de Wolf van Leigh Bardugo is wederom een echte aanrader en ik geef dit boek dan ook zeker 5 hartjes. En geen nood, het slotstuk doet vermoeden dat Leigh Bardugo nog lang niet klaar is met de Grisha wereld en dat er nog meer boeken zullen komen. Ik hoop het in ieder geval! 

Recensie: Het Oordeel van de Wolf - Leigh Bardugo

Het oordeel van de wolf

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het epische vervolg op 'De verminkte koning'.

  Als Fjerda's gigantische leger zich klaarmaakt om aan te vallen, moet Nikolai Lantsov alles op alles zetten om dit gevecht te winnen. Maar een duister gevaar ligt op de loer, een gevaar dat niet verslagen kan worden door een jonge koning. Zoya Nazyalensky heeft al te veel verloren door oorlog. Ze zag haar mentor sterven en haar ergste vijand weer tot leven komen, en ze weigert nog een vriend te begraven. Nu is ze genoodzaakt haar krachten te gebruiken om zo het wapen te worden dat het land nodig heeft. Koste wat het kost. De ondergedoken Nina Zenik riskeert ontdekt en gedood te worden terwijl ze de oorlog voert tegen Fjerda vanuit de hoofdstad. Maar haar wraakzucht kan haar land de kans op vrijheid kosten en ervoor zorgen dat haar rouwende hart nooit geneest.

  Koning. Generaal. Spion. Samen moeten ze een manier vinden om een toekomst mogelijk te maken in de duisternis. Of een natie ten onder zien gaan.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen