• onze waardering

In Een Ogenblik - Linda Green RECENSIE

Recensie: In Een Ogenblik - Linda Green

Als je tien jaar oud bent hoort de wereld er nog rooskleurig uit te zien. Voor Finn ligt dat helaas wat anders. Door zijn 'eigenaardige' hobby's en de scheiding van zijn ouders maken zijn leven er niet makkelijker op, en hij wordt gepest op school. Als zijn ouders voor de zoveelste keer ruzie maken over de voogdij stappen Finn en zijn moeder een nieuw café in, waar ze Kaz ontmoeten, een zorgzame en oudere serveerster die maar al te goed weet hoe zwaar het leven kan zijn. Ze raken meteen bevriend, maar realiseren zich nog niet hoe hun lot zich met elkaar heeft verweven.

Linda Green wist al van jonge leeftijd aan dat ze schrijfster wilde worden. Haar eerste novella schreef ze al toen ze slechts 8 jaar oud was, iets wat niet als 'normaal' wordt gezien voor een kind van die leeftijd. Misschien weet ze daarom ook Finn Rook-Carter zo goed op papier te zetten, een bijzondere jongen van slechts tien jaar oud, die volgens eigen zeggen alle tests gehaald heeft die zijn vader zijn kant op heeft geslingerd. Met In Een Ogenblik gunt ze ons een intiem kijkje in zijn leven, vanuit zijn perspectief en het perspectief van zijn nieuwe vriend Kaz, die hij ontmoet in een café. De onschuld in zijn manier van naar de wereld kijken is hartverscheurend, en een schril contrast met de doorgewinterde Kaz, die tegen een burn out aanzit. Ze werkt niet alleen in het café, maar draagt ook zorg voor haar broer Terry, die de diagnose schizofrenie heeft.

Een thriller is In Een Ogenblik niet, in ieder geval niet in het begin. Het verhaal komt langzaam op gang, maar dit doet er geen afbreuk aan. Juist door deze gemakkelijke gang kom je stukje bij beetje meer te weten over de twee personen waar In Een Ogenblik om draait, en Green neemt ons bij de hand om ons door de verschillende lagen te leiden. Dit doet ze door om beurten delen voor en na 'de gebeurtenis' aan te halen. Hierdoor krijg je het gevoel dat waar In Een Ogenblik naartoe werkt een ontknoping van formaat is. En een ontknoping van formaat is het. Het voelt alsof je recht door je ziel gestoken wordt als je er achter komt wat er echt is gebeurd.

Giswerk zal je hier overigens niet helpen. Green weet precies hoe ze de touwtjes in handen heeft en laat ze net genoeg vieren om een stukje van de sluier op te lichten, maar niets meer. Daarmee zet ze met In Een Ogenblik een boek met hart en ziel neer. Een boek dat genoeg spanning biedt om je aandacht vast te houden, en genoeg menselijkheid om de uiteindelijke dreun nog lang na te laten galmen. Weet zeker waar je aan begint, voordat Green ook jou de spiegel voorhoudt.

Recensie: In Een Ogenblik - Linda Green

In een ogenblik

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een razend spannend en meeslepend verhaal over een bijzondere vriendschap: één moment kan alles veranderen

  De tienjarige Finn is anders dan andere jongens: hij houdt van tuinieren en spelen op zijn ukelele, en wil alleen eten in cafés met de hoogste hygiëne-classificatie. Zijn eigenaardigheid leidt tot gepest op school en de scheiding van zijn ouders maakt zijn leven alleen maar zwaarder. Na een ruzie tussen zijn ouders om de voogdij, neemt Finns moeder hem mee naar een nieuw café.

  De al wat oudere serveerster Kaz heeft een goed gevoel voor humor en een hart van goud, maar ze zit tegen een burn-out aan. Als Finn en zijn moeder tijdens een van haar diensten binnenkomen, wordt hun lot voorgoed bezegeld. Ze weten het nog niet, maar de tweede keer dat ze elkaar tegen het lijf lopen, zal hun leven op het spel staan.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen